Ο Πωλ Σεζάν ήταν ο κορυφαίος Γάλλος καλλιτέχνης της εποχής του μετα-ιμπρεσιονισμού. Η άποψή του για τον σκοπό της ζωγραφικής έλεγε πως πρέπει να παραμένει σε επαφή με τις υλικές, σχεδόν γλυπτικές της καταβολές. Επίσης γνωστός ως «Δάσκαλος του Αιξ» από το πατρικό σπίτι του στο νότο της Γαλλίας, ο Σεζάν πιστώνεται πως άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη του μοντερνισμού του εικοστού αιώνα, οπτικά και εννοιολογικά.

Οι χαρτοπαίκτες, 1892-1895 Courtauld Institute of Art

Αναδρομικά, το έργο του αποτελεί τον ισχυρότερο και ουσιαστικότερο σύνδεσμο μεταξύ των εφήμερων πτυχών του ιμπρεσιονισμού και των πιο υλιστικών, καλλιτεχνικών κινήσεων του φοβισμού, του κυβισμού, του εξπρεσιονισμού και ακόμη και της πλήρους αφαίρεσης.

Αρλεκίνος, 1890 Ουάσινγκτον, National Gallery of Art

Στα χέρια του ο ίδιος ο καμβάς παίρνει τον ρόλο μιας οθόνης όπου οι οπτικές αισθήσεις του καλλιτέχνη είναι καταχωρημένες καθώς τις βλέπει έντονα και συχνά επανειλημμένα σε ένα δεδομένο θέμα.

Νεκρή φύση με ροδάκινα και αχλάδια, 1888-90 Μόσχα, Μουσείο Πούσκιν

•Στις ώριμες εικόνες του Σεζάν ακόμη και ένα απλό μήλο μπορεί να εμφανίσει μια σαφώς γλυπτική διάσταση. Πίστευε πως ζητούμενο της ζωγραφικής ήταν “μια αρμονία παράλληλη με τη φύση”. Και αυτή η πτυχή της αναλυτικής, χρονικής πρακτικής του Σεζάν οδήγησε τους μελλοντικούς κυβιστές να τον θεωρήσουν ως τον πραγματικό τους μέντορα

O Πωλ Σεζάν

Ο Πωλ Σεζάν γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1839 και έφυγε από τη ζωή στις 22 Οκτωβρίου 1906. Το έργο του αντιπροσωπεύει τη μετάβαση από τον ιμπρεσιονισμό στο κίνημα του κυβισμού.

Η Madame Cézanne σε κόκκινη πολυθρόνα, 1877 Βοστώνη, Museum of Fine Arts