Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να άνοιξε, πλην όμως, το φετινό καλοκαίρι φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο.
Τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιουλίου κατεβασμένα παραμένουν τα ρολά στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, καθώς οι κρατήσεις για τον Ιούνιο είναι μηδενικές. Βέβαια, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστές, ενώ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα υπάρξει ραγδαία πτώση του τζίρου στον κλάδο αυτό.
Αποκαλυπτική είναι η έκθεση της EY Ελλάδος, η οποία ανεβάζει στα 10 δισ. ευρώ τις εκτιμώμενες απώλειες εισπράξεων του τουριστικού κλάδου το 2020, στα 4,46 δισ. ευρώ την εκτιμώμενη ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία.
Την ίδια στιγμή, μεγάλοι χαµένοι θα είναι και οι χιλιάδες εποχιακοί εργαζόµενοι, οι µισοί εκ των οποίων αναµένεται να µείνουν άνεργοι, ενώ παράπονα εκφράζονται και από αρκετούς ξενοδόχους για ελλιπή µέτρα στήριξης
Την ίδια στιγμή, τα εποχιακά ξενοδοχεία έχουν λάβει από τη Δευτέρα το «πράσινο φως» για να ανοίξουν λίγα επέλεξαν να το κάνουν, όπως άλλωστε έχει γίνει και με τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας πριν μερικές εβδομάδες.
Ένα από τα δύο τουριστικά καταλύματα αναμένεται να παραμείνει κλειστό όλο το μήνα, καθώς δεν υπάρχουν κρατήσεις.
Με τις πολύ χαμηλές πληρότητες η λειτουργία των μονάδων καθίσταται ασύμφορη, ειδικούς για τους προορισμούς που δεν είναι προσβάσιμοι οδικώς.
Το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδόχων προσανατολίζονται να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσα στον Ιούλιο, οπότε και αρχίζουν οι αεροπορικές πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια και ξεκινούν τα προγράμματά τους οι μεγάλοι tour operators.
Στη «ζυγαριά» μπαίνει και το πολύ αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων.
Από τους κόλπους των ξενοδόχων εκφράζεται ο φόβος πως ένα σημαντικό ποσοστό των μανάδων θα παραμείνουν κλειστές τη φετινή περίοδο, ειδικά σε δημοφιλείς προορισμούς με μεγάλη προσφορά κλινών.
Το κόστος για την ιατρικής κάλυψη
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έστειλε επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, τονίζοντας τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει με το θέμα των γιατρών, των συνεδριακών εκδηλώσεων και τη λειτουργία εσωτερικών κολυμβητικών δεξαμενών.
Οι ξενοδόχοι θίγουν το υπέρμετρο κόστος όσον αφορά την υποχρεωτική συνεργασία με ιατρούς.
(in.gr)