Το υπουργείο Εργασίας θα καταβάλλει στις 9 Ιουλίου τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, που πήραν αύξηση στις επικουρικές τους συντάξεις αυτόν τον μήνα. Ο μέσος όρος των αναδρομικών για τους 245.000 δικαιούχους είναι στα 800 ευρώ. Από τα 21 Ταμεία που αφορούν οι επιστροφές υπάρχουν και αναδρομικά που φτάνουν σε μέσο όρο στα 1.894 ευρώ, καθαρά μετά τον φόρο, που σημαίνει ότι στα εν λόγω Ταμεία (κυρίως τραπεζών) θα πληρωθούν και αναδρομικά πάνω από τον μέσο όρο με ποσά ακόμη και 2.500 ευρώ. Τα αναδρομικά θα είναι για 8 μήνες και η απόφαση για την επίσπευσή τους πάρθηκε αφού υπήρξαν οι απαραίτητες εγγυήσεις και από τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Χρήστο Χάλαρη, τόσο για την τεχνική δυνατότητα της πληρωμής όσο και για την έγκαιρη εξασφάλιση της απαιτούμενης δαπάνης που θα ανέλθει σε 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πληρωμή των αναδρομικών θα γίνει την Πέμπτη 9 Ιουλίου, μετά την καταβολή της μηνιαίας σύνταξης του Ιουλίου στις 2 του μήνα. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να δοθούν τα αναδρομικά στις επικουρικές τον Οκτώβριο, μαζί με τα αναδρομικά που θα πληρωθούν στις κύριες συντάξεις μέσω νέου επανυπολογισμού για όσους αποχώρησαν με 30 και άνω έτη ασφάλισης. Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σημείωσε ότι, τον Σεπτέμβριο, προγραμματίζεται να καταβληθεί η νέα κύρια σύνταξη, που αφορά τους συνταξιούχους με 30 έτη και μία ημέρα εργασιακού βίου, η οποία προκύπτει, με βάση τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης. Επίσης, όπως είπε, τον Σεπτέμβριο, η καταβολή της σύνταξης στους εργαζόμενους συνταξιούχους θα γίνει με το νέο τρόπο και με αναδρομικά από την 1η Μαρτίου και μετά. «Ο νόμος Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ είχε τιμωρήσει τους συνταξιούχους που εργάζονταν» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Εργασίας συμπλήρωσε ότι, τον Οκτώβριο, προγραμματίζεται η καταβολή των αναδρομικών κύριων συντάξεων 12 μηνών. «Εντός του Ιουλίου, θα γίνει η εφαρμογή και η υλοποίηση της ψηφιακής σύνταξης “ΑΤΛΑΣ”, ενώ, στο τέλος του Ιουλίου, για πρώτη φορά, θα πληρωθούν μαζί κύριες και επικουρικές συντάξεις σε διακριτούς λογαριασμούς» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης.

Οι δικαιούχοι

Αναδρομικά θα πάρουν όσοι είδαν την αυξημένη επικουρική σύνταξη στις 2 Ιουνίου, δηλαδή οι 245.000 συνταξιούχοι που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ και με αυτό το κριτήριο ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2016 και τους έκοψε τις επικουρικές συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι περικοπές τότε έφτασαν στο 55% και ήταν οι μεγαλύτερες μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις σε σύγκριση με όσες είχαν προηγηθεί. Για τον λόγο αυτόν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε τις μειώσεις αντισυνταγματικές και τις ακύρωσε γιατί δεν είχαν τεκμηρίωση βάσει μελέτης. Η απόφαση του ΣτΕ ενσωματώθηκε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τον νόμο 4670/2020 και τώρα είναι η ώρα της αποκατάστασης των περικοπών. Οι μειώσεις ακυρώθηκαν και οι επικουρικές αυξήθηκαν από τις 2 Ιουνίου και ακολουθούν τα αναδρομικά 8 μηνών, γιατί οι αυξήσεις μετρούν από τον Οκτώβριο του 2019 που το ΣτΕ ακύρωσε τις μειώσεις, μέχρι και τον Μάιο του 2020.

Τα ποσά αναδρομικών κατά μέσο όρο διαμορφώνονται ανά Ταμείο ως εξής:

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική ΙΚΑ που πήραν αύξηση θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 698 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το ΤΕΑΥΕΚ που πήραν αύξηση θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 851 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το ΝΑΤ-ΚΕΑΝ που πήραν αύξηση θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 973 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το Ταμείο της πρώην Τράπεζας Πίστεως που πήραν αύξηση θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 1.894 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το Ταμείο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας που πήραν αύξηση θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 1.728 ευρώ.

Ανάλογα με το ύψος της επικουρικής, τα αναδρομικά είναι:

* Συνταξιούχοι ΙΚΑ με επικουρική 281 ευρώ μετά την αύξηση θα έχουν αναδρομικά 794 ευρώ. Με επικουρική 180 ευρώ θα έχουν αναδρομικά 595 ευρώ.

* Συνταξιούχοι ΤΕΑΥΕΚ με επικουρική 353 ευρώ μετά την αύξηση θα έχουν αναδρομικά 973 ευρώ. Με επικουρική 211 ευρώ θα έχουν αναδρομικά 653 ευρώ.

* Συνταξιούχοι ΝΑΤ με επικουρική 469 ευρώ μετά την αύξηση θα έχουν αναδρομικά 1.024 ευρώ. Με επικουρική 248 ευρώ θα έχουν αναδρομικά 646 ευρώ.

* Συνταξιούχοι τραπεζικοί της Πίστεως με επικουρική 508 ευρώ μετά την αύξηση θα έχουν αναδρομικά 1.600 ευρώ. Με επικουρική 303 ευρώ θα έχουν αναδρομικά 1.030 ευρώ.

* Συνταξιούχοι της Εμπορικής με επικουρική 523 ευρώ μετά την αύξηση θα έχουν αναδρομικά 1.536 ευρώ. Με επικουρική 329 ευρώ θα έχουν αναδρομικά 774 ευρώ.

Πηγή: Εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”