ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Μαγνησία, Τοπικά Νέα

Συνέντευξη Ιωάννη Κίτσου,Προέδρου του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού « Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Ο Γιάννης Κίτσος  ως πρόεδρος  του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού  « Η ΔΗΜΗΤΡΑ» σε μια αποκλειστική συνέντευξη  για το έργο του συνεταιρισμού και το πως η τοπική παραγωγή κρασιού και τσίπουρου βοηθάει στην ανάπτυξη της  περιοχής μας.

Συνέντευξη Φούκη Βίκη

 

«Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ»

1.Ως πρόεδρος  του  Αγροτικού Συνεταιρσμού  « Η ΔΗΜΗΤΡΑ» θα θέλαμε να μας  πείτε λίγα λόγια για την ίδρυση και την ανάπτυξη του στην τοπική μας κοινωνία.

Ο συνεταιρισμός της Νέας Αγχιάλου ιδρύθηκε το 1918. Ήταν αναγκαίο τότε να ιδρυθεί ένας συνεταιρισμός. Αν μπορούσαμε να  γυρίσουμε πίσω θα ήθελα να συγχαρώ αυτούς τους ανθρώπους. Για αυτό κιόλας γιορτάσαμε τα 100 χρόνια (πριν 2 χρόνια) όταν μας επισκέφτηκε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  δημιουργώντας ένα μνημείο αφιερωμένο σε αυτούς τους ανθρώπους. Ξεκίνησαν 37 μέλη τα οποία είχαν τότε στην σκέψη τους να κάνουν έναν συνεταιρισμό για να μπορούν να ζήσουν όταν ήρθαν διωγμένοι από την Πομόρια  της Βουλγαρίας και κατοίκησαν εδώ στην Νέα Αγχίαλο. Ο συνεταιρισμός, λοιπόν, ήταν το εργαλείο με το οποίο θα μπορούσαν να ζήσουν. Πήραν αλωνιστική μηχανή για να μπορούν να αλωνίζουν τα χωράφια τους, πετρόμυλο να αλέθουν για τα αλεύρια τους, ελαιοτριβείο για τις ελιές, μπουλντόζα για τους δρόμους. Έτσι μπόρεσαν σαν συνεταιρισμός να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο και να ζήσουν μέσα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που υπήρχαν τότε. Από εκεί και πέρα το μεράκι τους ήταν το αμπέλι. Ως πρόσφυγες φέρανε στην αγκαλιά τους  τα παιδιά τους και στον κόρφο κρυμμένα τα κλίματα για να τα φυτέψουν εδώ. Έτσι λοιπόν στην Αγχίαλο οι αμπελοκαλλιέργειες ήταν στις βασικές γραμμές. Και με τα αμπέλια που καλλιέργησαν εδώ μπόρεσαν να επιζήσουν και να φτιάξουν αργότερα το οινοποιείο, καθώς  στην αρχή υπήρχε εκμετάλλευση από τους εμπόρους που έπαιρναν τα σταφύλια σε εξευτελιστικές τιμές. Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση τελείωσε μόλις φτιάξανε το δικό τους οινοποιείο και εν τέλει έστησαν τον συνεταιρισμό.

 

2.Ποιοί παράγοντες πιστεύεται εντείνουν τις  δυνατότητες  του συνεταιρισμού για την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιού και τσίπουρου στην περιοχή μας;

Οι αμπελοκαλλιέργειες στην Νέα Αγχίαλο. Ο συνεταιρισμός έχει ένα οινοποιείο, ένα εμφιαλωτήριο, ένα εργοστάσιο το πιο σύγχρονο που υπάρχει. Υπάρχει γεωπόνος, ο οποίος κάνει ολοκληρωμένη διαχείριση στα αμπέλια εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε βιολογικά αμπέλια και έτσι καταφέρνουμε να έχουμε καλής ποιότητας κρασιά. Καθώς δεν ψεκάζει ο κάθε παραγωγός ότι θέλει , ότι φάρμακα να είναι. Οι ψεκασμοί γίνονται πάντα με την επίβλεψη και την εντολή του γεωπόνου. Έτσι παράγουμε καλά προϊόντα. Ένας  άλλος παράγοντας είναι ότι τα τελευταία χρόνια προσθέσαμε ποικιλίες σταφυλιών που δίνουν άλλα αρώματα όπως είναι το μοσχάτο αλεξανδρίας , ασύρτικο, σαββατιανό ροδίτης, μαλαγουζιά. Ταυτόχρονα, ο συνεταιρισμός παράγει το Θεσσαλικό Τσίπουρο με γλυκάνισο και χωρίς, και όταν το Πανεπιστήμιο το πήρε για να κάνει αναλύσεις βγήκε πρώτο με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο θεσσαλικό τσίπουρο πήραμε επίσης βραβεία όπως και στο κρασί (φιλύρα) .  Όλος ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα του συνεταιρισμού είναι τα πιο σύγχρονα. Γίνονται 8 επεξεργασίες στο τσίπουρο και διπλή απόσταξη .

 

3.Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της  Ν.Αγχιάλου ασχολείται  με την καλλιέργεια  και  την γεωργία. Ο συνεταιρισμός σας δέχεται υποστήριξη από τους αγρότες  του τόπου μας;

Οι αγρότες στηρίξανε τον συνεταιρισμό όλα αυτά τα χρόνια για αυτό έζησε 100 χρόνια  και θα πάει και για άλλα 100. Οι συνέταιροι έχουν υποχρέωση να φέρουν την παραγωγή τους ( τα σταφύλια)  στον συνεταιρισμό αλλιώς διαγράφονται από συνέταιροι και πληρώνουν και πρόστιμο. Όπως και ο συνεταιρισμός αντίστοιχα έχει υποχρέωση να πάρει την παραγωγή τους.

 

4.Μπορείτε να μας περιγράψετε με λίγα λόγια τη διαδικασία της  τοπικής  παραγωγής  του κρασιού;

Η διαδικασία παραγωγής κρασιού είναι αρκετά μεγάλη και πολύπλοκη. Όλα ξεκινούν με την εισαγωγή των σταφυλιών στους σταφυλοδόχους και μεταφέρονται στα πνευματικά πιεστήρια. Οι δεξαμενές μας περιέχουν μέχρι 10000 τόνους κρασί. Ύστερα στις εμφιαλωτικές γραμμές , το κρασί εμφιαλώνεται. Ο συνεταιρισμός παράγει κρασιά καλής ποιότητας διότι έχει ένα εργοστάσιο που είναι το πιο σύγχρονο, εξοπλισμένο με τα πιο καινοτόμα μηχανήματα. Η καλή ποιότητα των σταφυλιών, τα αξιόπιστα ψυκτικά μηχανήματα και οι πολλές ποικιλίες οδηγούν στην καλή ποιότητα των προϊόντων μας. Ο συνεταιρισμός δεν  έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Λειτουργεί με μοναδικό σκοπό να προστατεύει τον καταναλωτή και να διασφαλίζει εξαιρετική ποιότητα.

 

 

5.Πέρα από την τοπική αγορά,  τα προϊόντα  διοχετεύονται και σε  άλλα  μέρη στην χώρα μας  ; Που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση;

Η μεγάλη κατανάλωση παρατηρείται στη Θεσσαλία γενικότερα. Βέβαια σε πολλές χώρες του εξωτερικού κάνουμε εξαγωγές . Όπως είναι λογικό όμως, αυτή την περίοδο, λόγω κορωνοϊού κολλήσαμε λίγο αλλά τα προϊόντα μας όπου διοχετεύονται ζητούνται συνεχώς γιατί ποιοτικά είναι πάρα πολύ καλά!

 

 

 

 

 

 

 

Previous ArticleNext Article