Εκπαίδευση - Παιδεία

Εξ’ αποστάσεως επιμόρφωση/Πιστοποίηση Εκπαιδευτικών Π.Ε – Δ.Ε στην Ιστοριογραμμή/Storyline (μοριοδότηση)

Το ετήσιο μοριοδοτούμενο εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα εκπαίδευσης και πιστοποίησης την Ιστοριογραμμή/Storyline με επιστημονικά υπεύθυνη την μόνιμη διδάσκουσα του Π.Θ κα. Ηλιοπούλου Ιφιγένεια, εξειδικευμένη στην Ιστοριογραμμή, εκπρόσωπο της Ελλάδας στο διεθνές δίκτυο Storyline και ιδρύτρια της Storyline Greece) υλοποιείται στο πλαίσιο του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μοριοδοτεί για προσλήψεις – διορισμούς εκπαιδευτικών και για κρίσεις στελεχών, εφόσον πληροί όλες τις προϋποθέσεις με βάση την τρέχουσα νομοθεσία που αφορούν στην μοριοδότηση.

Το πρόγραμμα (9 μηνών – 450 ωρών) είναι μια εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και εφοδιάζει τους εκπαιδευόμενους με πιστοποιητικό εξειδίκευσης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η Iστοριογραμμή είναι μια δομημένη παιδαγωγική προσέγγιση για τη μάθηση και τη διδασκαλία με μια δομή που προσφέρει ελευθερία τόσο για τον εκπαιδευτικό όσο και για τους μαθητέςΑποτελεί ένα ευέλικτο, εύχρηστο, δημιουργικό, ευχάριστο και αποτελεσματικό εκπαιδευτικό εργαλείο, κατάλληλο για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ιδανικό για όλες τις ηλικίες, εφαρμόσιμο στην τυπική, μη τυπική αλλά και άτυπη μορφή εκπαίδευσης.

Το βασικό στοιχείο το οποίο την κάνει ξεχωριστή και ιδιαίτερη είναι η δύναμη των ιστοριών, οι οποίες έλκουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων ανά τους αιώνες και τους βοηθούν να θυμούνται ό,τι μαθαίνουν, καθώς συνδέονται με τις ζωές τους και τους εμπλέκουν συναισθηματικά.

Η Ιστοριογραμμή αποτελεί ένα γοητευτικό μα και ασφαλές ταξίδι μάθησης. Γοητευτικό γιατί σε κάθε έναν από τους σταθμούς-επεισόδια οι μαθητές κινητοποιούνται να ανακαλύψουν οι ίδιοι τις απαντήσεις σε ερωτήσεις-κλειδιά του εκπαιδευτικού προκειμένου να εξελίξουν την ιστορία τους. Ασφαλές γιατί το ταξίδι ακολουθεί ένα μονοπάτι, σχεδιασμένο εκ των προτέρων από τον εκπαιδευτικό, μέσα στο οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθεί μια ευρεία ποικιλία των γνωστών διδακτικών μεθόδων και τεχνικών με τρόπο ώστε να έχουν νόημα και σύνδεση με την ιστορία που είναι σε εξέλιξη.

Η Ιστοριογραμμή έχει διττό ευεργετικό χαρακτήρα: α. Παρέχει στους εκπαιδευτικούς ένα ουσιαστικό πλαίσιο  για να οργανώσουv την διδακτέα ύλη, να συνδέσουν τα διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα του Α.Π, στοχεύοντας στην απόκτηση μιας ολοκληρωμένης και όχι κατακερματισμένης και αποσπασματικής γνώσης και β. Προσφέρει στους μαθητές την αίσθηση ότι η ιστορία τους ανήκει, είναι οι ίδιοι που την δημιουργούν, την γράφουν, παίζουν σε αυτή ως ήρωες, τη συνδέουν με τις ζωές τους χωρίς όμως να εκτίθενται, τους κινεί το ενδιαφέρον να εμπλακούν ενεργά, να εκφράσουν τις απόψεις τους, να έχουν μια ισότιμη σχέση με τον εκπαιδευτικό μέσα σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον.

Πρόκειται για μια βαθιά δημοκρατική, μαθητοκεντρική και βιώσιμη μεθοδολογία, που βασίζεται στον κοινωνικό εποικοδομητισμό. Σέβεται ό,τι “κουβαλά” ο μαθητής, ξεκινώντας από αυτό για να το συνδέσει στη συνέχεια με το νέο που καλείται να μάθει και να βιώσει – γνώσεις, συναισθήματα, δεξιότητες.

Η ευελιξία της μεθόδου επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των μαθητών με τρόπο που είναι αναπτυξιακά κατάλληλος.

Η Ιστοριογραμμή ξεκινά δημιουργώντας το σκηνικό και τους χαρακτήρες που θα ζωντανέψουν την αφήγηση. Ακολουθούν περαιτέρω επεισόδια για την ανάπτυξη της ιστορίας και υπάρχει ένα γεγονός αποκορύφωσης, που ολοκληρώνει το θέμα. Τέλος, υπάρχει μια ανασκόπηση και αξιολόγηση της μάθησης και της διδασκαλίας που έχει πραγματοποιηθεί, ώστε να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα της διδασκαλίας.

Στην Ιστοριογραμμή θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν όσοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί με απόλυτη υπευθυνότητα από μια δυνατή ομάδα εκπαιδευτών με μεγάλη εμπειρία και γνώση. Επιστημονική υπεύθυνη είναι η κα. Ηλιοπούλου Ιφιγένεια, μόνιμη διδάσκουσα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, η οποία εξειδικεύτηκε στην Ιστοριογραμμή στο Πανεπιστήμιο Strathclyde στη Σκωτία στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών της σπουδών. Έχει μια μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση της Ιστοριογραμμής τόσο σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων όσο και σε φοιτητές Παιδαγωγικών Τμημάτων και προσδοκά μέσω αυτού του προγράμματος να την γνωστοποιήσει σε όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο. Εκπροσωπεί την  Ελλάδα στο διεθνές δίκτυο της Storyline και έχει ιδρύσει την Storyline Greece.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά σε 450 ώρες εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης στη διάρκεια 9 μηνών. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα λάβουν Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης, 30 ECTS μονάδες που αποδίδει το πρόγραμμα και μοριοδότηση για επαγγελματική εξέλιξη ή διορισμό.

Η Ιστοριογραμμή βρίσκει εφαρμογή και θα αναλυθούν οι τρόποι στο πλαίσιο της εκπαίδευσης σε:

Διδασκαλία Γνωστικών Αντικειμένων

Ευέλικτη ζώνη

Διδασκαλία δεύτερης γλώσσας

Προφορική ιστορία

Καινοτόμα προγράμματα

Ψηφιακή αφήγηση

Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού

Λογοτεχνία

Διαφοροποιημένη διδασκαλία

Διαπολιτισμική εκπαίδευση

Μουσειακή εκπαίδευση

Ειδική αγωγή

Μοντελοποίηση

Ψηφιακό παιχνίδι

Φιλοσοφία για Παιδιά

Η παρούσα επιμόρφωση απευθύνεται σε:

  • Στελέχη της εκπαίδευσης που ασχολούνται με τη συμβουλευτική υποστήριξη του διδακτικού έργου των εκπαιδευτικών
  • Εκπαιδευτές Ενηλίκων /Εκπαιδευτικών
  • Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας  Εκπαίδευσης  όλων των ειδικοτήτων (μόνιμους, αναπληρωτές και ωρομίσθιους)
  • Ειδικούς Παιδαγωγούς
  • Πτυχιούχους και Φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης, Δημοτικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής
  • Πτυχιούχους και Φοιτητές Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής

και της αλλοδαπής

  • Όσους εργάζονται ή επιθυμούν να εργαστούν σε Κέντρα Δημιουργικής απασχόλησης, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Μουσεία

Στην ιστοσελίδα http://learning.uth.gr/?p=6126, του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του τρίτου μεγαλύτερου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της χώρας,  μπορείτε να βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες καθώς και τον πλήρη ενημερωτικό οδηγό του προγράμματος (http://learning.uth.gr/wp-content/uploads/2020/06/4165.0120_%CE%95%CE%9D%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%A1%CE%A9%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3-%CE%9F%CE%94%CE%97%CE%93%CE%9F%CE%A3_262020%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF.pdf )

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε επικοινωνώντας με:

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ για τους αναγνώστες της Thessaliki Press

30% έκπτωση για ομαδική εγγραφή (άνω των 2 ατόμων) που θα εγγραφούν στο πρόγραμμα (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με την κα. Ηλιοπούλου)

Previous ArticleNext Article