top, Ειδήσεις, Μαγνησία

Συνέντευξη Γεωργίας  Μποντού -Τοκαλή: Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Βόλου

«Αποτελεί  μεγάλη τιμή και ευθύνη να εκπροσωπώ τη Νέα Αγχίαλο στην τοπική αυτοδιοίκηση»

Η Γεωργία  Μποντού –Τοκαλή  γεννήθηκε στο  Βόλο και κατοικεί στη Νέα Αγχίαλο. Είναι  παντρεμένη  με το γεωπόνο Νίκο Τοκαλή και μητέρα τριών παιδιών. Αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας  και  Αρχαιολογίας  του  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2019 ξεκίνησε να παρακολουθεί το διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα  « Σπουδές και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού » του τμήματος Χωροταξίας , Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Τμήματος Οικονομικών Σπουδών  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας .

Έχει εργαστεί στις δύο οικογενειακές  επιχείρησεις “Tokalis Boutique Hotel and Spa”  και «Οινοποιείο Τοκαλής». Από το 2008 υπηρετεί στη δημόσια εκπαίδευση ως μόνιμη εκπαιδευτικός – φιλόλογος. Στις δημοτικές εκλογές του 2014  και 2019 εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Βόλου και διετέλεσε Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού από το 2014 έως το 2017 και από το 2019 έως σήμερα.

Θέλουμε να την ευχαριστήσουμε  για την συνέντευξη  που  μας  παραχώρησε καθώς η ίδια μοιράζεται μαζί μας κάποιες  σημαντικές  πληροφορίες σχετικά με τον τόπο μας , τη Νέα Αγχίαλο, όπως επίσης μας εκμυστυρεύεται κάποια μελλοντικά σχέδια ,  που στόχο έχουν την αναβάθμιση και την καινοτομία της  περιοχής μας! 

1)Είστε μόνιμη κάτοικος της Νέας Αγχιάλου και έχετε αφιερώσει  μεγάλο μέρος της ζωής σας για να κάνετε ότι καλύτερο για αυτή . Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια  για τη Νέα Αγχίαλο.

Η Νέα  Αγχίαλος  χτίστηκε το 1907 πάνω στα ερείπια της  αρχαίας  πόλης  Πυράσου από πρόσφυγες  της Ανατολικής  Ρωμυλίας,  οι οποίοι μετά τον διωγμό του 1906 εγκατέλειψαν την Παλαιά  Αγχίαλο και εγκαταστάθηκαν  στη νέα  πατρίδα. Οι δύο πόλεις είναι αδελφοποιημένες   και διατηρούν  στενές  σχέσεις  μεταξύ τους καθώς  συνδέονται  με δεσμούς αίματος . Οι κάτοικοι  διατήρησαν την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας  και εκτός  από τον  αγροτικό και κτηνοτροφικό  τομέα,  τα τελεύταία  χρόνια παρατηρείται σημαντική τουριστική ανάπτυξη, με εξαίρεση βέβαια την φετινή χρονιά  λόγω  της πανδημίας . Πρόκειται  για μια παραθαλάσσια  κωμόπολη, πολύ κοντά στον Βόλο,  με 8.000 περίπου μόνιμους κατοίκους  και έναν αξιοσημείωτο αριθμό παραθεριστών τους καλοκαιρινούς  μήνες. Αγαπώ  ιδιαίτερα τον ευλογημένο αυτό τόπο , όπου κατοικώ  μόνιμα  από το 1991 και αποτελεί  για μένα μεγάλη τιμή και ευθύνη να εκπροσωπώ τη Νέα Αγχίαλο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

 2)Όπως γνωρίζουμε, υπηρετήσατε  και συνεχίζετε να υπηρετείτε  ως Αντιδήμαρχος  Παιδείας  και  Πολιτισμού στο Δήμο Βόλου.  Πού θεωρείτε ότι συμβάλλατε περισσότερο στον  τομέα της Παιδείας;

Στη διάρκεια της  θητείας  μου  στο επίκεντρο πάντοτε είναι  οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και  οι γονείς ,    όλοι όσοι δηλαδή συνθέτουν την «εκπαιδευτική οικογένεια». Ως εκπαιδευτικός και η ίδια  βιώνω προσωπικά τις δυσκολίες  που υπάρχουν και  πέρα από τις  παρεμβάσεις  που  πραγματοποιούνται όλα αυτά τα χρόνια στη βελτίωση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων , σημαντική ήταν η πρωτοβουλία που αναλάβαμε ως δημοτική αρχή και  δρομολογήσαμε διαδικασίες για την διακριτική καταγραφή μαθητών που αδυνατούσαν να προμηθευτούν το καθημερινό τους  κολατσιό. Ένα κολατσιό που πρωτοποριακά  ο Δήμος παρέχει μέσα από τα σχολικά κυλικεία , διασφαλίζοντας  την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών , χωρίς κίνδυνο στιγματισμού τους. Είμαι ιδιαίτερα  ικανοποιημένη  που συνέβαλα  στη διαδικασία παροχής κολατσιού στους οικονομικά αδύναμους  μαθητές, με έναν τρόπο που σέβεται  και δεν τους  στιγματίζει .

  

3)Ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι , λόγω της κατάστασης που επικρατεί  παγκοσμίως, ενδέχεται να  πληγεί.  Στην οικογενειακή τουριστική σας επιχείρηση “Tokalis Boutique Hotel and Spa” πως σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε ;

Τα τελευταία χρόνια  η Νέα Αγχίαλος αποτελεί τουριστικό προορισμό  και τα ξενοδοχεία  της  φιλοξενούν κυρίως   τουρίστες  από τα Βαλκάνια και την Ανατολική  Ευρώπη. Δυστυχώς, φέτος  λόγω  της  πανδημίας  ακυρώθηκαν όλες οι κρατήσεις  των πρακτορείων   του εξωτερικού  , ένα γεγονός  που προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημιά στις τοπικές  επιχειρήσεις.  Παρόλ’αυτά  προσπαθούμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα  και να αντιμετωπίσουμε σωστά και υπεύθυνα το συγκεκριμένο παγκόσμιο πρόβλημα. Η επιχείρησή  μας τηρεί όλα τα υγειονομικά  πρωτόκολλα  που  προβλέπονται  και επικεντρώνεται στον εσωτερικό τουρισμό μέσα από ειδικές   προσφορές . Οι κρατήσεις της  τελευταίας στιγμής είναι μια ενθαρρυντική  κίνηση  για  μια ευνοική εξέλιξη του καλοκαιριού.  Προσπαθούμε  πάντα να συνδυάζουμε άριστη σχέση ποιότητας – τιμής  σε συνθήκες οικογενειακής  φιλοξενείας  με έμφαση στην ασφάλεια  και την ικανοποίηση των  πελατών μας.

 

4)Τι έργα  μπορούν να γίνουν στο μέλλον με σκοπό την περαιτέρω αναβάθμιση της Νέας Αγχιάλου;

Τα έργα  που ήδη υλοποιούνται στην  πόλη μας ,από τον Δήμο Βόλου,  θα συμβάλλουν μετά την ολοκλήρωσή  τους  στην αναβάθμιση  και βελτίωση της  ποιότητας  ζωής  των κατοίκων. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, η αντικατάσταση και τοποθέτηση νέων αγωγών ύδρευσης ( ζωνοποίηση) και  η κατασκευή  δικτύου  όμβρυων υδάτων, ώστε   η Νέα Αγχίαλος  να  αποκτήσει σύγχρονες  υποδομές  με μεγάλη  προστιθέμενη αξία  στην ανάπτυξη  της   περιοχής. Στον σχεδιασμό προβλέπονται και άλλα   τεχνικά έργα ,όμως  εγώ θα ήθελα να αναφερθώ  ειδικότερα στην παιδεία,  στον  πολιτισμό και τουρισμό.  Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η  ανέγερση νέου Νηπιαγωγείου  για τις ανάγκες  του 2ου  Νηπιαγωγείου της   Νέας  Αγχιάλου , που στεγάζεται  σε μισθωμένο κτίριο. Ήδη είναι σε εξέλιξη η τροποποίηση  του σχεδίου πόλης, ώστε να χαρακτηριστεί το οικόπεδο  του Δήμου Βόλου σε χώρο σχολικής  στέγης. Παράλληλα, στόχος μου είναι η δημιουργία  ενός  λαογραφικού μουσείου  με εκθέματα  από την Ανατολική Ρωμυλία  με σκόπο την προβολή της  πολιτιστικής  μας  κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση της  νέας γενιάς . Παράλληλα, έχω  ήδη ξεκινήσει  τη  διερεύνηση  για αξιοποίηση  παραθαλάσσιας έκτασης  500 στρεμμάτων στη θέση Λόγγγος, χαρακτηρισμένης στο ΓΠΣ της Νέας Αγχιάλου ως  χώρος τουρισμού και αναψυχής με δυνατότητα ανέγερσης  μεγάλης  πεντάστερης  ξενοδοχειακής   μονάδας  με  γήπεδο γκολφ .  Η συγκεκριμένη επένδυση  αποτελεί ένα μακρόπνοο σχέδιο που  θα συμβάλλει θεαματικά  στην  οικονομική και  τουριστική  ανάπτυξη  της  Νέας Αγχιάλου αλλά και όλης της Μαγνησίας.

 

 

 

Previous ArticleNext Article