Ειδήσεις, Μαγνησία

“Καταρρέει” λόγω covid η φοιτητική στέγη στο Βόλο αλλά τα ενοίκια στα άδεια σπίτια …. αυξήθηκαν 20%

Σε ένα νέο τοπίο φαίνεται πως εισέρχεται η φοιτητική στέγη στο Βόλο. Oι τιμές ακολουθούν ανοδική τάση και υπάρχει απόθεμα σε ακίνητα στην αγορά για να εξυπηρετήσουν τους ενδιαφερόμενους. Η πανδημία αλλάζει τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι πρότινος και βασική παράμετρος είναι η επιθυμία των φοιτητών να έρθουν στο Βόλο για να σπουδάσουν.

Άλλα χρόνια τέτοια περίοδο η κινητικότητα των εισακτέων για σπίτι ήταν πολύ πιο έντονη σε σχέση με φέτος, όπου παρατηρείται μια γενικότερη υποτονικότητα.

Ο βασικός λόγος, όπως  εξηγούν μεσίτες, είναι πως ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, αν τελικά τα μαθήματα θα συνεχίσουν να διεξάγονται εξ’ αποστάσεως λόγω πανδημίας ή θα γίνουν διά ζώσης.

Αυτή η αλλαγή που επέφερε η πανδημία από τα μέσα Μαρτίου, μετέτρεψε και τις συμπεριφορές των φοιτητών. Όπως αναφέρουν μεσίτες, υπήρξαν αρκετοί φοιτητές στο Βόλο που ξενοίκιασαν από την άνοιξη, καθώς τα μαθήματα και οι εξετάσεις θα διεξάγονταν εξ΄  αποστάσεως. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την καραντίνα οδήγησε πολλούς να εγκαταλείψουν τον Βόλο και να γυρίσουν στις εστίες τους. Μάλιστα αρκετοί ξενοίκιασαν, εκτιμώντας ότι η κατάσταση αυτή θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια.

Έτσι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων βρέθηκαν σε δύσκολη θέση από διπλή άποψη: από τη μια λάμβαναν μειωμένο ενοίκιο στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης των νοικοκυριών, αφετέρου βρέθηκαν με λιγότερα έσοδα σε σχέση με όσα υπολόγιζαν, καθώς ξενοικιάζονταν τα σπίτια τους. Παράλληλα υπήρξαν ουκ ολίγες περιπτώσεις που δεν τους καταβλήθηκαν και τα μισθώματα.

 Ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει, είναι τι γίνεται με τις τιμές στα φοιτητικά ενοίκια. Θα έχουμε μείωση ή αύξηση των τιμών;  Η ιδιοκτήτρια του Magnis Land μεσιτικό γραφείο κ. Κατερίνα Μπαρμπουδάκη εκτιμά πως «παρατηρείται μια ανοδική τάση στις τιμές των φοιτητικών ενοικίων που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 15-20% σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα φαίνεται πως οι ιδιοκτήτες στρέφονται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις μακροχρόνιες και αυτό δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες στους φοιτητές να βρουν μια στέγη στον Βόλο».

Αναφορικά με τις τιμές η κ. Μπαρμπουδάκη ανέφερε πως για μια γκαρσονιέρα μια μέση τιμή είναι 200-250 ευρώ, ενώ για το δυάρι διαμέρισμα ξεκινά από τα 280 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 450 ευρώ. Στα δυάρια υπάρχει μεγάλο εύρος στις τιμές και αυτό καθαρίζεται από το αν είναι επιπλωμένο, την παλαιότητα και άλλους παράγοντες.

Πλέον οι φοιτητές κοιτούν για τη φοιτητική στέγη και σε περιοχές εκτός του παραδοσιακού κέντρου της πόλης μεταξύ των οδών Κασσαβέτη-2ας Νοεμβρίου και από Αναλήψεως μέχρι την παραλία.

Ερωτηθείσα για το αν υπάρχει αυτή την περίοδο κινητικότητα, απάντησε πως «είναι μικρότερη από άλλες χρονιές και αυτό, γιατί οι φοιτητές δεν ξέρουν ακόμη, αν τα μαθήματα θα γίνονται από φθινόπωρο εξ’ αποστάσεως ή διά ζώσης.

Και πρόσθεσε πως λόγω των εξ’ αποστάσεως μαθημάτων και εξετάσεων αρκετοί φοιτητές ξενοίκιασαν και επέστρεψαν στους μόνιμους τόπους διαμονής τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:https://e-thessalia.gr/

Previous ArticleNext Article