Ειδήσεις, Κόσμος

Κορονοϊός: Eκατοντάδες στους δρόμους κατά των νέων μέτρων

Κορονοϊός: Ενώ ο τρόμος επιστρέφει, εκατοντάδες διαδηλώνουν στην Ευρώπη κατά των νέων μέτρων.

Ενώ νέα μέτρα εφαρμόζονται από σήμερα σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής για την συγκράτηση της πανδημίας του κορονοϊού, πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν και διαδηλώνουν κατά των κυβερνήσεων τους για την διαχείριση του Covid19!

Κι ενώ πολλοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο καλοκαίρι και στις υψηλές θερμοκρασίες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid 19, οι ειδήσεις που φθάνουν από όλο τον κόσμο προκαλούν κατήφεια και προβληματισμό. Η πανδημία του κορονοϊού έχει σκοτώσει περισσότερους από 766.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με έκθεση της Agence France Presse (AFP). Επίσης έχουν καταγραφεί περισσότερα από 21 εκατ. κρούσματα ενώ από αυτά τουλάχιστον 13 εκατ. έχουν θεραπευτεί.

Στη Λατινική Αμερική

Η πανδημία συνεχίζει το ανελέητο πέρασμά της σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στην Κολομβία, χθες Κυριακή, ο αριθμός των νεκρών (συνολικά) έφτασε τους 15.000. Το Περού ανακοίνωσε περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα σε 24 ώρες, αριθμός ρεκόρ για την χώρα. Ο Ισημερινός, ένας από τους τόπους της Λατινικής Αμερικής που έχουν πληγεί έντονα με περισσότερα από 100.000 κρούσματα καταγεγραμμένα, έκανε γνωστό την Κυριακή πως σχεδιάζει να κατασκευάσει εμβόλιο κατά του Covid-19.

Και στην Ινδία

Η Ινδία έχει περάσει το κατώφλι των 50.000 θανάτων από κορονοϊό, με περισσότερους από 900 ανθρώπους νεκρούς να καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα η Ινδία είχε 2,6 εκατ. καταγεγραμμένες περιπτώσεις που νόσησαν από κορονοϊό, αριθμός που ξεπέρασε εκείνον της Βρετανίας. Η Ινδία είναι ήδη η τέταρτη χώρα στον κόσμο όπου η επιδημία έχει απλώσει ανάλγητα το πέπλο του θανάτου· βρίσκεται στον σχετικό πίνακα πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες (169.489 θάνατοι), τη Βραζιλία (107.232 νεκροί) και το Μεξικό (56.543).

Νέα μέτρα σε εφαρμογή

Στην Ιταλία διατάχτηκε από σήμερα η χρήση μάσκας από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 το πρωί σε δημόσιους χώρους και γενικά όπου παρατηρείται συνωστισμός . Αναστέλλεται επίσης η λειτουργεία των υπαίθριων ντίσκο – μπαρ και των νυχτερινών κέντρων. Η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που χτυπήθηκε σκληρά από την επιδημία καταγράφοντας 254.000 κρούσματα Covid-19 και περισσότερους από 35.000 θανάτους!

Στην Αφρική τώρα και Μαρόκο όπου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν επιβάλει Lockdown σε αρκετές γειτονιές στο Μαρακές – την τουριστική πρωτεύουσα του Μαρόκου – λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. Παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί και στην Καζαμπλάνκα και στην Ταγγέρη, αλλά και στη Φεζ, πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο στο βασίλειο.

Φωνές διαμαρτυρίας

Στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες, περισσότεροι από 200 άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή κατά των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Πολλοί κατηγορούν τις δημόσιες αρχές και τους ειδικούς λοιμωξιολόγους ότι ρίχνουν νερό στον μύλο των φαρμακευτικών βιομηχανιών. «Corona τσίρκο», «Είναι το σώμα μου – είναι η επιλογή μου», θα μπορούσε κάποιος να διαβάσει στα πανό των διαδηλωτών, ενώ στόχος των συνθημάτων τους ήταν η χρήση της υποχρεωτικής μάσκας, τα εμβόλια, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Μπίλι Γκέιτς και το «5G». Αρκετές εκατοντάδες ανθρώπων διαδήλωσαν με παρόμοια συνθήματα και στη Μαδρίτη.

Ελάφρυνση μέτρων σε Γαλλία, Ισραήλ

Η Γαλλία θα συνεχίσει να εκδίδει βίζα σε ταξιδιώτες που εγκαταλείπουν το Λίβανο «λόγω αλληλεγγύης» μετά την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου στη Βηρυτό, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Αυτή η υπηρεσία είχε μέχρι στιγμής διακοπεί λόγω της κρίσης της πανδημίας.  Σύμφωνα με τελευταία επίσημη έκθεση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, στον Λίβανο καταγράφηκαν 397 κρούσματα σε μια μέρα. Συνολικά, η χώρα έχει καταγράψει 8.442 κρούσματα κορονοϊού και 97 θανάτους από τον Φεβρουάριο.

Η πανδημία της Covid-19 στην αρχή βρισκόταν υπό έλεγχο, αλλά άρχισε να ανακάμπτει μετά την επαναλειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βηρυτού την 1η Ιουλίου και έπειτα από τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με 20 χώρες από τις οποίες Ισραηλινοί και αλλοδαποί υπήκοοι με κατάλληλη βίζα μπορούν να ταξιδέψουν στο Ισραήλ χωρίς να μπουν σε  καραντίνα. Στον κατάλογο των «πράσινων» χωρών συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Στη Νέα Ζηλανδία αναβολή των εκλογών

Οι βουλευτικές εκλογές στη Νέα Ζηλανδία αναβάλλονται για τέσσερις εβδομάδες λόγω της ανάκαμψης της πανδημίας, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Ζάκντα Άρντερν. Οι εκλογές, που θα διεξάγονταν στις 19 Σεπτεμβρίου, αναβλήθηκαν για τις 17 Οκτωβρίου.

Πηγή:https://www.ethnos.gr/, Πηγή φωτογραφίας:kathimerini.gr

Previous ArticleNext Article