Καρδίτσα

Ολοκληρώνεται η προθεσμία για τη διόρθωση τετραγωνικών των Ακινήτων στο Δήμο Καρδίτσας

Την προσοχή των δημοτών εφιστά η δημοτική αρχή για να αποφύγουν πρόστιμα και προσαυξήσεις

Λίγες ημέρες προθεσμία απομένουν ακόμη για να ολοκληρωθεί η ευνοϊκή παράταση που δόθηκε για την τακτοποίηση των αδήλωτων τετραγωνικών στους Δήμους. Η σχετική προθεσμία λήγει στις 31  Αυγούστου και με βάση τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκος δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Δήλωση Ηλία Σχορετσανίτη

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηλίας Σχορετσανίτης τόνισε: «Είναι μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία η προθεσμία της οποίας ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες. Όσοι έχουν  διαφορά στα δηλωθέντα τετραγωνικά του Ε9 με τα τετραγωνικά του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούν να αποφύγουν αναδρομικές χρεώσεις. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι να προσέλθουν οικειοθελώς μέχρι την 31η Αυγούστου 2020 και να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν αδήλωτα οικόπεδα και είναι υπόχρεοι σε τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ). Η ημέρα της αίτησης στο Δήμο είναι και η ημερομηνία που ισχύουν τα πραγματικά τετραγωνικά.

Καλούμε τους δημότες να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να αξιοποιήσουν τη σχετική δυνατότητα.  Σημειώνουμε ότι μετά την παρέλευση της προαναφερθείσας ημερομηνίας θα υπάρξει υποχρεωτική ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων και οι όποιες διαφορές στα τετραγωνικά θα έχουν αναδρομική ισχύ με πρόστιμα και προσαυξήσεις, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

Πως θα υποβάλετε τη δήλωση

Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης πραγματικών τετραγωνικών των ακινήτων τους έχουν οι δημότες Καρδίτσας. Η ηλεκτρονική εφαρμογή αναπτύχθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε συνεργασία με  το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Εσωτερικών, την ΑΑΔΕ και τη ΓΓΠΣ και βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/ . Έτσι πλέον οι δημότες μπορούν να ωφεληθούν και διαδικτυακά από τις ευεργετικές διατάξεις περί μη υποβολής προστίμων.

Η πλατφόρμα έχει διαμορφωθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μη χρειάζονται άλλα δικαιολογητικά και να προκύπτει αυτόματα η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών.

Το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζει κάθε ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί που χρησιμοποιούνται για το taxisnet.  ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ  και κανένα απολύτως δικαιολογητικό προκειμένου ο πολίτης να υποβάλει την αίτηση περί ανακριβούς δήλωσης τετραγωνικών στον οικείο δήμο.

Η πλατφόρμα είναι ενεργή με πραγματικά στοιχεία, για τους πολίτες και η προθεσμία υποβολής της διόρθωσης των τετραγωνικών λήγει στις 31 Αυγούστου.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν

Με την είσοδο στην πλατφόρμα, η εφαρμογή αποτυπώνει στον ιδιοκτήτη το Ε9 και τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που έχει στην κατοχή του.

Στη φάση αυτή, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να αλλάξει κάτι. Με το επόμενο κλικ θα εμφανίζονται οι αριθμοί παροχής της ΔΕΗ για κάθε ακίνητο, οι οποίοι επίσης υπάρχουν στο Ε9. Ούτε σε αυτό το βήμα ο πολίτης χρειάζεται να κάνει κάποια ενέργεια.

Στο τρίτο βήμα, ο ιδιοκτήτης επιλέγει ένα από τα ακίνητα που υπάρχουν στο Ε9. Αυτομάτως η πλατφόρμα θα βγάζει έναν αριθμό που θα δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στα δηλωμένα τετραγωνικά και εκείνα βάσει των οποίων γίνεται χρέωση. Το μόνο που έχει να κάνει ο ιδιοκτήτης είναι είτε να αποδεχθεί αυτήν τη διαφορά είτε να την αλλάξει προς τα πάνω.

Αποδεχόμενος αυτήν τη διαφορά έχει ήδη υποβάλει την αίτηση περί ανακριβούς δήλωσης τετραγωνικών μέτρων για το συγκεκριμένο ακίνητο. Στη συνέχεια, εφόσον διαθέτει και άλλα ακίνητα, τα επιλέγει ένα – ένα και ακολουθεί την ίδια διαδικασία αποδεχόμενος τη διαφορά των τετραγωνικών.

Με φυσική παρουσία στο Δημαρχείο

Η δήλωση μπορεί να γίνει και στις υπηρεσίες του Δήμου (Δημαρχείο 3ο όροφος γραφείο 8) και κατά τις ώρες από 9:00 έως 13:00. Ωστόσο λόγω της πανδημίας θα πρέπει να προκρίνεται η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και όχι η προσωπική παρουσία. Εξάλλου υπενθυμίζεται ότι η είσοδος στο Δημαρχείο μπορεί να γίνει μόνο με χρήση μάσκας ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του ασανσέρ.

Previous ArticleNext Article