Ειδήσεις, Ελλάδα

Θεοδωρικάκος: Δωρεάν οι μάσκες στα σχολεία από τους δήμους

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι μπορεί να παραταθεί και για τον Σεπτέμβριο το μέτρο της τηλεργασίας ή back office

Μετά τα σχόλια που προέκυψαν – κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, χωρίς όμως αυτή να διατίθεται από το υπουργείο Παιδείας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως οι δήμοι θα καλύψουν τη δαπάνη για τη δωρεάν παροχή μασκών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών έχει προετοιμάσει σχέδιο να καλυφθούν μέσω της αυτοδιοίκησης με μάσκες όλοι οι μαθητές της χώρας για όσο διάστημα χρειαστεί, διευκρινίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγία και εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για τις προδιαγραφές μετά και την χθεσινή εισήγηση τους για χρήση μάσκας από όλους τους μαθητές» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι λεπτομέρειες θα υπάρξουν τις επόμενες ώρες ή μέρες. Τόνισε επίσης ότι θα γίνουν 9.500 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων της χώρας. «Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την καθαριότητα και την ασφάλεια των παιδιών μας στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι μπορεί να παραταθεί και για τον Σεπτέμβριο το μέτρο της τηλεργασίας ή back office, για τους δημόσιους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Το μέτρο κανονικά λήγει σε 10 ημέρες.

Στον δρόμο που χάραξε ο δήμος Χαλανδρίου

Η ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών για τη δωρεάν παροχή μασκών από τους δήμους στα σχολεία έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση του δήμου Χαλανδρίου να προμηθευτεί με την απαραίτητη ποσότητα μασκών, ώστε στη συνέχεια να τις διαθέσει δωρεάν σε σχολεία και εκπαιδευτικούς της περιοχής.

Όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου,Σίμος Ρούσσος, με έκτακτη απόφαση της οικονομικής επιτροπής την Πέμπτη 20 Αυγούστου, αποφασίστηκε η προμήθεια επαρκούς ποσότητας μασκών για το σύνολο των μαθητών και εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων του δήμου. Σημείωσε, επίσης, ότι η απόφαση αυτή, σε συνέχεια της παράδοσης μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κατά την περίοδο του Μαΐου, υπογραμμίζει την προτεραιότητα που έχει για όλους μας το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

σχολεία

Ο κ. Ρούσσος τόνισε ότι η διανομή μασκών από τον Δήμο, δεν υποκαθιστά την υποχρέωση της πολιτείας για επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών, εξασφάλιση περισσότερων αιθουσών και μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, ωστόσο μαζί με τα επιπλέον μέτρα για την καθαριότητα,τις απολυμάνσεις κλπ μπορεί να συμβάλει στην προστασία των μαθητών χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.

Η εισήγηση για μάσκες από το νηπιαγωγείο

Είχε προηγηθεί όλων των παραπάνω η εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το νηπιαγωγείο, μια εισήγηση την οποία η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είπε με νόημα πως «αποδέχεται», παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου. Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως, η πρόταση που έκαναν οι ειδικοί είναι να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση της χρήσης μάσκας στους μαθητές της μικρής ηλικίας. «Η μάσκα είναι εξαιρετικό εργαλείο για να προστατευτούμε από τον ιό» είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πανεπιστήμια λέγοντας ότι οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα έδρανα, διευκρινίζοντας ότι «οι θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 άτομα αλλά οι μεγάλες διαλέξεις θα γίνονται εξ αποστάσεως». Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, η υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι θα γίνει επικαιροποίηση των μέτρων εάν υπάρξει ανάγκη όπως συνέβη και στο πρώτο διάστημα της επιδημίας στην Ελλάδα.

«Δεν θα είναι υποχρεωτική στα διαλείμματα»

Από την αρχή αυτής της κρίσης ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες των ειδικών», ξεκαθάρισε η υπουργός ΠαιδείαςΝίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, για την χρήση μάσκας στα παιδιά από το νηπιαγωγείο. Χαρακτήρισε τη μάσκα, ασπίδα προστασίας από τον κορονοϊό για τα ίδια τα παιδιά και για αυτούς που βρίσκονται γύρω τους, ενώ διευκρίνισε πως η χρήση της μάσκας θα είναι στους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, ενώ στους εξωτερικούς θα χρησιμοποιείται μόνο αν υπάρχει συνωστισμός.

«Η χρήση της μάσκας θα είναι στους εσωτερικούς χώρους. Στους εξωτερικούς θα είναι μόνο αν υπάρχει συνωστισμός… Στους εξωτερικούς, στη γυμναστική ή στα διαλείμματα δεν θα χρειάζεται τα παιδιά, οποιασδήποτε ηλικίας να φοράνε μάσκα» είπε μιλώντας στο ΟPEN TV.

«Ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες των ειδικών. Οι ειδικοί είπαν ότι είναι σπουδαία προστασία η μάσκα, είναι ασπίδα, το λέει ο ίδιος ο ΠΟΥ» ανέφερε και προσέθεσε: «Η μάσκα είναι ένα προσωπικό αντικείμενο που θωρακίζει τον καθένα από μας. Είναι ευθύνη του καθενός να προμηθευτεί μία υφασμάτινη μάσκα η οποία μπορεί να πλένεται». Η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τους ειδικούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:www.ethnos.gr, Πηγή φωτογραφίας:www.alfavita.gr/

Previous ArticleNext Article