Μαγνησία, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΕΧΝΕΣ

Ξεκινούν οι εγγραφές σε όλα τα τμήματα και τις δραστηριότητες της Διεύθυνσης Πολιτισμού

Ξεκινούν οι εγγραφές σε όλα τα τμήματα της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου. Για ακόμη μία χρόνια θα λειτουργήσουν τμήματα τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ειδικά σχεδιασμένα ώστε να έχουν τη δυνατότητα  συμμετοχής όλοι οι ενδιαφερόμενοι στη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική έκφραση, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Απευθύνονται τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους μαθητές, ανεξάρτητα από την ηλικία τους και την προηγούμενη εμπειρία τους.

Τμήμα Μουσικής 

Α. Δημοτικό Ωδείο Βόλου 

Τα τμήματα μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου απευθύνονται σε ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών, από τη μουσική προπαιδεία για παιδιά 5 – 7 ετών, τη διδασκαλία μουσικών οργάνων και τα Διπλώματα Ανώτερων Θεωρητικών και Σύνθεσης, έως και τα ειδικά διαμορφωμένα Εργαστήρια.

Λειτουργούν τα κάτωθι τμήματα:

Τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής

Σχολή Θεωρητικών Σπουδών:

  • Τμήμα Σύνθεσης
  • Τμήμα Ανώτερων Θεωρητικών (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα, Σύνθεση)
  • Τμήμα Διεύθυνση Χορωδίας
  • Τμήμα Προετοιμασίας για την εισαγωγή στα τμήματα Μουσικών Σπουδών των Ελληνικών Πανεπιστημίων

Σχολή Ενόργανης Μουσικής

  • Σχολή Πληκτών Οργάνων (Πιάνο)
  • Σχολή Εγχόρδων (Βιολί, Βιόλα, Βιολοντσέλο, Κοντραμπάσο)
  • Σχολή Πνευστών (Φλάουτο, Κλαρινέτο, Σαξόφωνο, Φαγκότο, Κόρνο, Τρομπέτα Τρομπόνι, Τούμπα)
  • Σχολή Κιθάρας
  • Σχολή Κρουστών

Σχολή Φωνητικής Μουσικής

  • Τμήμα Μονωδίας – Μελοδραματικής
  • Τμήμα Σύγχρονου Ελληνικού Τραγουδιού

Μοντέρνο Τμήμα Μουσικής

  • Τμήματα: Ακορντεόν, Αρμόνιο, Ηλεκτρική Κιθάρα, Ηλεκτρικό Μπάσο, Ντραμς, Σύγχρονο-Ελληνικό Τραγούδι

Εργαστήρια

Σύνθεσης για Κινηματογράφο, Παλαιάς Μουσικής, Συνοδείας στην Κιθάρα και Μουσικής

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Μουσική Δωματίου, Συνοδεία & Υποχρεωτικό πιάνο, Μορφολογία, Ανάλυση, Οργανογνωσία, Θεωρία, Αρμονία, Σολφέζ, Ιστορία της Μουσικής, Χορωδία

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τα διδασκόμενα όργανα, για την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση των μαθητών, ιδρύθηκαν και λειτουργούν, με σημαντική παρουσία στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, τα μουσικά σύνολα του Ωδείου μας, όπως η Καμεράτα Τζιούνιορ και Νέων, τα σύνολα Μουσικής Δωματίου, η Παιδική – Νεανική Χορωδία και Γυναικεία  Χορωδία,  τα σύνολα Σύγχρονης Μουσικής, το Φωνητικό σύνολο Μιούζικαλ, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.

Επιπλέον, με τη συνέργεια των Τμημάτων και των Συνόλων, υπό την καθοδήγηση του έμπειρου διδακτικού δυναμικού του Ωδείου, διοργανώνονται συναυλίες, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών.  Δίνεται με αυτό τον τρόπο η δυνατότητα και μία άλλη προοπτική και νόημα στις τυπικές σπουδές των μαθητών στο Δημοτικό Ωδείο.

Πληροφορίες για τις εγγραφές παρέχονται από τη γραμματεία του Ωδείου στα τηλέφωνα: 2421036992 (ώρες γραμματείας: 9:00-22:00).

Β. Φιλαρμονική Δήμου Βόλου 

Στο σύνολο της Φιλαρμονικής Δήμου Βόλου συμμετέχουν Δόκιμοι Μουσικοί οι οποίοι δεν έχουν επαγγελματική σχέση µε τον Οργανισμό. Ως Δόκιμος Μουσικός μπορεί να γίνει δεκτός οποιοσδήποτε επιθυμεί να αποκομίσει πρακτική εμπειρία σε κάποιο από τα όργανα της μπάντας από τους επαγγελματίες μουσικούς της, συμμετέχοντας στις δοκιμές, στις δημόσιες εμφανίσεις και στις λοιπές παραγωγές του Συνόλου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εκδηλώσουν την επιθυμία τους για συμμετοχή στο Σύνολο της Φιλαρμονικής ως Δόκιμοι μετά από αίτηση του  ενδιαφερόμενου (ή του κηδεμόνα του εφόσον πρόκειται για ανήλικο) και κατόπιν εξετάσεων ενώπιον Καλλιτεχνικής Επιτροπής που ορίζεται από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές στα γραφεία της Διεύθυνσης Πολιτισμού, στο κτήριο του Μεταξουργείου, Καραμπατζάκη με Αναπαύσεως, Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-13:00. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2421082870. 

Τμήμα Θεάτρου 

A.Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι: 

Με στόχο την ενίσχυση της Θεατρικής Παιδείας δίνεται η δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για το Θέατρο. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν μαθήματα υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού, κίνησης και φωνητικής. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται απογευματινές – βραδινές ώρες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων και των φοιτητών. Οι μαθητές  στο τέλος κάθε εκπαιδευτικού έτους παρουσιάζουν παραστάσεις, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται στο εργαστήρι όλη τη χρονιά. 

  1. B. Εκπαιδευτικά προγράμματα:
  • Για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Προγράμματα κοινωνικής στήριξης με ωφελούμενους τροφίμους ιδρυμάτων της περιοχής

Τμήμα Χορού

Η Δημοτική Σχολή Χορού  με την ποιοτική και συγκροτημένη διδασκαλία των άρτια καταρτισμένων και διπλωματούχων καθηγητριών της, έχει κατορθώσει να γίνει πρέσβειρα της τέχνης της Τερψιχόρης στην πόλη. Η ορχηστική τέχνη στη Δημοτική Σχολή Χορού καλλιεργείται και διδάσκεται σωστά, μεθοδευμένα και συμβαδίζει με τις σύγχρονες τάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό προσπαθώντας  να ανεβάζει τον πήχη κάθε χρόνο όλο και πιο ψηλά. Είναι αναγνωρισμένη από το ΥΠ.ΠΟ.A. και καλύπτει όλες τις βαθμίδες της ερασιτεχνικής εκπαίδευσης (τη μόνη υπάρχουσα βαθμίδα πριν τις σπουδές σε Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού) σε εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν είναι:

  • Χορευτική Προπαιδεία – Μουσικοκινητική Αγωγή για παιδιά από 3-5 χρονών.
  • Κλασσικός Χορός ( Σύστημα Vaganova). Για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
  • Σύγχρονος Χορός ( Limon based). Για εφήβους και ενήλικες.
  • Φυτώρια -Τμήματα Επαγγελματικής Κατεύθυνσης.
  • Barre a terre.
  • Creative Modern Dance για παιδιά δημοτικού όπου θα γνωρίσουν και θα διδαχτούν σύγχρονες μορφές σωματικής έκφρασης και χορού.
  • Latin και Ευρωπαϊκών Χορών,  για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Τη φετινή χρονιά προβλέπεται η λειτουργία Κύκλων Σεμιναρίων για σωματικές τεχνικές και ιδιαίτερες τεχνικές χορού, για τα οποία θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.  Για πληροφορίες – εγγραφές καθημερινά 11:00 – 13:00 και 17:00 – 21:00 στη γραμματεία της Σχολής, Κουταρέλια με Ρ. Φεραίου (Π. Ηλεκτρική), τηλέφωνο 2421054244.

Τμήμα Δημιουργικής  Απασχόλησης   Νέων και Ενηλίκων

Προγραμματίζεται η λειτουργία τμημάτων που αφορούν στις εικαστικές τέχνες, στη λογοτεχνία και στην ποίηση, στη γλώσσα και στον πολιτισμό άλλων χωρών, καθώς και στην πληροφορική. Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν τα παρακάτω τμήματα:

  • Δημιουργική Γραφή: θα λειτουργήσουν τμήματα πεζογραφίας, εφήβων και ενηλίκων, Α, Β και Γ κύκλου, εργαστήρι ποίησης, ταξιδιωτικής αφήγησης και δημιουργίας ταξιδιωτικών οδηγών, αστυνομικής λογοτεχνίας, τηλεοπτικού και κινηματογραφικoύ σεναρίου.
  • Φωτογραφία: θα λειτουργήσουν τμήματα Α, Β & Γ κύκλου (μόνο για ενήλικες).
  • Σεμινάριο Photoshop: συνολικής διάρκειας 30 ωρών (ένα τρίωρο την εβδομάδα).
  • Εργαστήρι Εικαστικών Κατασκευών: Οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με χαρτί, Papier-mâché και ανακυκλώσιμα υλικά. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν σχήμα και μορφή στη φαντασία τους , μετατρέποντας απλούς όγκους σε τρισδιάστατα έργα.
  • Ζωγραφική: εργαστηριακοί κύκλοι μαθημάτων με διάφορες θεματικές ενότητες και με κεντρικούς άξονες την εκμάθηση ελεύθερου σχεδίου, την εξοικείωση με τη χρήση του χρώματος και την επαφή με διάφορα υλικά και τη σωστή χρήση τους. Το μάθημα διάρκειας τριών ωρών θα πραγματοποιείται μία φορά εβδομαδιαίως και απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες.
  • Εργαστήρι Ψηφιδωτού – Α κύκλος «Η συνάντηση με την τέχνη του αρχαίου ψηφιδωτού»: Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με τη τέχνη τόσο του κλασσικού όσο και του σύγχρονου ψηφιδωτού.
  • Κεραμική: πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήρι μύησης στη τέχνη της πηλοπλαστικής.
  • Σεμιναριακά προγράμματα Η/Υ:
  • Αρχαρίων (24 ώρες)
  • Τμήμα εκμάθηση της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή (30 ώρες)

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται οι ενότητες: Microsoft Word, Microsoft Εxcel, Internet Outlook.

  • Δημιουργία Ιστοσελίδας (στο περιβάλλον WordPress) (30 ώρες)
  • Εκμάθηση και σωστή χρήση του συστήματος Android σε κινητά και σε tablet (12 ώρες)
  • Διαφήμιση στα SOSIAL MEDIA (24 ώρες)
  • Πολιτιστικό πρόγραμμα Ισπανικής Γλώσσας:  πρόκειται για ένα πολιτιστικό «ταξίδι» στον πολιτισμό, τον τρόπο ζωής, την ιστορία και την κουλτούρα των Ισπανόφωνων χωρών μέσα από τη διδασκαλία της Ισπανικής γλώσσας. Θα λειτουργήσουν τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία του Τμήματος Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων & Ενηλίκων, Σκενδεράνη 11, ή να καλούν στο τηλέφωνο 2421033692 &  2421025363. 

Τμήμα Ζωγραφικής- Ελευθέρου Σχεδίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας

Το συγκεκριμένο τμήμα στην πορεία της πολύχρονης λειτουργίας του έχει αφήσει το στίγμα του για την ποιότητα των παρεχομένων γνώσεων και τη δημιουργική του παρουσία. Έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες, καθώς αρκετοί μαθητές του Τμήματος πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Σχολές Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής μετά από επίπονη και συντονισμένη προσπάθεια. Όσοι ενδιαφέρονται για το Τμήμα Ζωγραφικής-Ελευθέρου Σχεδίου μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη του Τμήματος κ. Ελένη Νικηφόρου στο τηλέφωνο 2421091150.

Εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για μαθητές Δημοτικού

Ο μαγικός κόσμος του κουκλοθέατρου έρχεται να συναντήσει τη παιδική φαντασία, δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς κουκλοπαίκτες να εκφραστούν δημιουργικά με πολλαπλά καλλιτεχνικά μέσα. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τις δικές τους κούκλες, μικρών και μεγάλων διαστάσεων και να πειραματιστούν με  διάφορα υλικά, μεταμορφώνοντας καθημερινά αντικείμενα σε γαντόκουκλες, δακτυλόκουκλες, μαριονέτες και γιγαντόκουκλες. Μέσα από παιχνίδια αυτοσχεδιασμού κι ελεύθερης έκφρασης θα ανακαλύψουν τις τεχνικές εμψύχωσης μιας κούκλας και θα πειραματιστούν φτιάχνοντας τις δικές τους μοναδικές κουκλο-ιστορίες! Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2421082870

Previous ArticleNext Article