Ειδήσεις, Ελλάδα

Φωτιά στη Μόρια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος

4 μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί – Φόβοι για νεκρούς – Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί – Τεράστιες οι καταστροφές – Διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στη Λέσβο. Συναγερμός έχει σημάνει μετά τη μεγάλη φωτιά στη Μόρια που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών και έχει αφήσει το νησί σε χάος με 13.000 μετανάστες στους δρόμους. Οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύονται και στη Λέσβο έφτασαν το πρωί με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα. 

Από το πρωί οι περίπου 13.000 μετανάστες που ζούσαν στη Μόρια βρίσκονται στον δρόμο προς την Παναγιούδα – με αστυνομικές δυνάμεις να τους εμποδίζουν να πάνε προς Μυτιλήνη. Οι περισσότεροι πάντως είναι διάσπαρτοι σε όποιο κομμάτι του ελαιώνα δεν έχει καεί. Εντωμεταξύ άγνωστο είναι για την ώρα το πού βρίσκονται οι 35 θετικοί στον κορωνοϊό αλλά και οι στενές επαφές τους που θα έπρεπε να έχουν απομονωθεί με εκπροσώπους των αρχών να μιλούν για μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα.  Σύμφωνα με το ΑΠΕ οι 35 θετικοί στον κορωνοϊό και οι συγγενείς τους θα έμπαιναν σε απομόνωση σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα. Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά η Λέσβος κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για λόγους δημόσιας υγείας, λόγω της φωτιάς στη Μόρια. Η κήρυξη ισχύει από σήμερα και για τέσσερις μήνες. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας μεταβαίνουν στη Λέσβο, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στη Μόρια, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 6 το απόγευμα θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.  Η σύσκεψη στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκού, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά. Στη σύσκεψη βρέθηκαν και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Αγωνία μετά τις τεράστιες καταστροφές – Στο δρόμο 13.000 μετανάστες

Το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού είναι τεράστιο, από τη φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται, ενώ παράλληλα εκφράζονται και φόβοι για νεκρούς.  Το επόμενο πρωί βρίσκει 13.000 ανθρώπους στον δρόμο, κουβαλώντας ό,τι πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους, με τα υπόλοιπα -λιγοστά τους- υπάρχοντα να παραδίνονται στις φλόγες. Η εικόνα της επόμενης μέρας είναι αποκαρδιωτική. Μετανάστες και πρόσφυγες περιπλανιούνται στον δρόμο περιμένοντας, όχι να δουν το μέγεθος της καταστροφής -αυτό είναι ολοφάνερο-, αλλά τι άλλο τους περιμένει…

Previous ArticleNext Article