Με την επιβολή ποινών κάθειρξης σε δύο από τους πέντε κατηγορούμενους και φυλάκισης σε άλλους δύο, αλλά και με παραγραφή των αδικημάτων για τον πέμπτο, ολοκληρώθηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση των ορθοπεδικών του πρώην ΙΚΑ Βόλου.
Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορούσε σκάνδαλο χορήγησης ορθοπεδικών ειδών με πλαστές συνταγές, που είχε λάβει χώρα τη διετία 2006-2007 και είχε αποκαλυφθεί το 2010… Τελικά η εκδίκαση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε το 2020, ύστερα από 13 αναβολές και έξι διακοπές στις συνεδριάσεις του Δικαστηρίου.
Υπολογίζεται ότι το πρώην ΙΚΑ είχε ζημιωθεί συνολικά με 585.000 ευρώ περίπου.
Συνολικά οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, σε βαθμό κακουργήματος, ήταν 7, ωστόσο οι δύο έχουν φύγει από τη ζωή… Η υπόθεση αφορούσε στη συνταγογράφηση ορθοπεδικών υλικών σε 86 ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ, κάνοντας χρήση κλεμμένων ή κλεψίτυπων μπλοκ συνταγών και «μαϊμού» σφραγίδων τριών γνωστών γιατρών ορθοπεδικών του Βόλου. Οι συνταγές αυτές διοχετεύονταν σε κεντρικό κατάστημα ορθοπεδικών ειδών, όπου και εκτελούνταν από τον καταστηματάρχη. Οι περιπτώσεις που ελέγχθηκαν ως εικονικές, ήταν 78 στο πρώην ΙΚΑ Ν. Ιωνίας και 8 στο πρώην ΙΚΑ Βόλου.
Ο ιδιώτης πρώην έμπορος ορθοπεδικών που εμπλεκόταν στην υπόθεση κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της πλαστογραφίας μετά χρήσεως και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, ηθική αυτουργία σε απιστία, ηθική αυτουργία σε υπεξαγωγή εγγράφων και του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 15 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη χωρίς όρους. Ωστόσο του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης. Ο πρώην έμπορος κατηγορούνταν και για έκδοση εικονικών τιμολογίων, κατηγορία ωστόσο που απορροφήθηκε από την άλλη, της απάτης σε βάρος του Δημοσίου.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου αναγνώρισαν την ευθύνη του αναφορικά με τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της απάτης, ωστόσο υποστήριξαν ότι δεν είχε καμία σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες που του αποδόθηκαν, τις οποίες και αρνήθηκε ο κατηγορούμενος, ενώ σε επίπεδο συνέργειας στα δύο πρώτα αδικήματα, αυτά τελέστηκαν με τη συνδρομή του υπαλλήλου του πρώην ΙΚΑ, που καταδικάστηκε επίσης σε ποινή κάθειρξης 5 ετών.
Πρόκειται για τον υπάλληλο του πρώην ΙΚΑ, που κατηγορούνταν για υπεξαγωγή εγγράφων και ο οποίος φέρεται να έχει απολυθεί από τον ασφαλιστικό φορέα. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 5 ετών, ενώ του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης. Ο εν λόγω πρώην υπάλληλος κατηγορούνταν ότι είχε αφαιρέσει τις διατακτικές από το ίδρυμα και τις είχε παραδώσει στον πρώην έμπορο, που τις είχε πλαστογραφήσει. Και η ποινή αυτού επιβλήθηκε, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Ο ίδιος πρώην υπάλληλος κατηγορούνταν και για τα αδικήματα της άμεσης συνδρομής σε απάτη και της πλαστογραφίας, αλλά οι κατηγορίες αυτές έπαυσαν σε βάρος του λόγω του χρηματικού ποσού που αφορούσαν, με τον νέο Ποινικό Κώδικα.
Ο δεύτερος υπάλληλος του πρώην ΙΚΑ, πρώην ταμίας, θεωρήθηκε από το Δικαστήριο πως οι πράξεις του έχουν παραγραφεί με το νέο Ποινικό Κώδικα, καθώς το χρηματικό ποσό που αφορούσαν ήταν κάτω των 120.000 ευρώ.
Ο τρίτος κατηγορούμενος, πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΙΚΑ, συνταξιούχος σήμερα, κρίθηκε ένοχος για συνέργεια σε απάτη, συνέργεια σε πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση και απιστία και του επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών και 20 μηνών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και χωρίς όρους. Τέλος η τέταρτη υπάλληλος του πρώην ΙΚΑ, πρώην υπεύθυνη του Τμήματος Παροχών, που είχε την ευθύνη ελέγχου, κρίθηκε επίσης ένοχη με τις ίδιες κατηγορίες και της επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών και 20 μηνών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και χωρίς όρους. Και στους δύο τελευταίους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης. Και οι τέσσερις πρώην και νυν υπάλληλοι του πρώην ΙΚΑ αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονταν. Όλοι οι καταδικασθέντες άσκησαν εφέσεις και θα παραπεμφθούν στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Την ενοχή και των τεσσάρων κατηγορούμενων είχε προτείνει και ο εισαγγελέας, ενώ συνολικά χθες, τελευταία ημέρα της δίκης αγόρευσαν οι τρεις συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής και οι πέντε συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων.

e-thessalia.gr