Ειδήσεις

Κανόνες για πατίνια και οχήματαμικροκινητικότητας

Κανόνες κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας ρυθμίζονται μέσα από το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο (Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητα). Ομαδοποιούνται τα οχήματα σε μία κατηγορία οχημάτων τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα ΕΠΗΟ (ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα (rollers), τροχοσανίδες (skate boards), αυτοεξισορροπούμενα οχήματα (όπως Segway). Πρακτικά εισάγονται ρυθμίσεις για την κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων στη βάση αξιολόγησης και συγκριτικής μελέτης άλλων χωρών σύμφωνα με την ταχύτητα που αναπτύσσουν.
1. Τα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 χλμ./ώρα), παραπλήσια δηλαδή με την ταχύτητα του πεζού, κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί. 
2. Τα ΕΠΗΟ που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα, λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα.
3. Απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα).
Παράλληλα ρυθμίζονται ζητήματα προδιαγραφών και ασφαλούς χρήσης των οχημάτων με έμφαση στον υποχρεωτικό εξοπλισμό κατ’ αντιστοιχία με τα ποδήλατα (φρένα, φώτα, ηχητική προειδοποίηση). Οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ πρέπει υποχρεωτικά να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο, τη νύχτα πρέπει να φορούν ορατό αντανακλαστικό εξοπλισμό.
Επίσης, οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων, θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών. Προβλέπεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λάβει μέτρα ρύθμισης ή περιορισμού της κυκλοφορίας των ΕΠΗΟ και να καθορίσει χώρους για την οργανωμένη στάθμευση των οχημάτων αυτών.
Παράλληλα προβλέπεται η απλοποίηση της διαδικασίας αντικατάστασης των αδειών οδήγησης για λόγους φθοράς, κλοπής, απώλειας, ανανέωσης, που θα επιτρέψουν στον πολίτη να διεκπεραιώνει μόνος του όλη τη διαδικασία από τον υπολογιστή ή το κινητό του, ενώ εισάγονται διατάξεις για τη διευκόλυνση της μεταβίβασης οχημάτων.

Aλεξάνδρα Κασσίμη (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Previous ArticleNext Article