Ειδήσεις, Οικονομία

Μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα


Μία σημαντική  επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Brad Smith. Οι ανακοινώσεις, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» θα γίνουν από το Μουσείο της Ακρόπολης και η επένδυση θα αφορά στην εγκατάσταση στην Ελλάδα ενός σημαντικού μέρους της νέας τεχνολογικής υποδομής της εταιρείας που σχετίζεται με τις δραστηριότητες cloud services. Σύμφωνα με το eurotoday η πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή των ρυθμίσεων για τον «Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης» σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου φαίνεται πως σχετίζεται με αυτήν την εξέλιξη. Συγκεκριμένα στο άρθρο 85 του νομοσχεδίου προβλέπεται πως «η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ) και Έρευνας και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) προμηθεύονται κατά προτεραιότητα συνολικά για τους φορείς του δημοσίου τομέα υπηρεσίες Υβριδικού Υπολογιστικού Νέφους. Με το άρθρο 86 του ίδιου νομοσχεδίου επισημαίνεται πως η παροχή ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών από τους φορείς του δημόσιου τομέα γίνεται με τη χρήση υπολογιστικών υποδομών νέφους (cloud computing) και σε κάθε περίπτωση μέσα από τις κεντρικές υποδομές G-Cloud ή του RΕ-Cloud ή του H-Cloud.

Τέλος με το άρθρο 87 ορίζεται το Κυβερνητικό Νέφος του Δημοσίου Τομέα (G-Cloud) στο οποίο υποχρεωτικά πρέπει να εγκατασταθούν έως την 01.01.2022 όλες οι κεντρικές ηλεκτρονικές εφαρμογές και τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα που διατηρούν όλα τα Υπουργεία, εκτός του Υπουργείου Υγείας, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ)., εκτός των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, οι Ανεξάρτητες Αρχές και η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (Κ.τ.Π. ΑΕ) και αφορούν σε συναλλαγές με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες και τη δημόσια διοίκηση.

Από το συγκεκριμένο σχέδιο μεταφοράς των υπολογιστικών συστημάτων στο cloud εξαιρούνται τα διαβαθμισμένα συστήματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και τα συστήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ειδικές, παλαιότερες, διατάξεις διέπουν και τη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Για την προώθηση της χρήσης του Cloud από την ελληνική δημόσια διοίκηση, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «σχεδιάζει και υλοποιεί μια ψηφιακή αγορά (digital marketplace) υπηρεσιών και εφαρμογών Cloud στην οποία εγγράφονται οι φορείς του δημοσίου τομέα και οι πάροχοι υπηρεσιών Cloud, οι οποίοι αναρτούν ιδίως τις παρεχόμενες υπηρεσίες Cloud, τις τεχνικές λεπτομέρειες και τα κόστη προμηθειών». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα η τελική απόφαση της Microsoft ελήφθη πριν δύο εβδομάδες σε συνέχεια συνομιλιών που διεξήγαγαν στελέχη της με την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα με το γραφείο του πρωθυπουργού, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Previous ArticleNext Article