top, ΒΙΒΛΙΟ

Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Lara Prescott “ Όσα κρατήσαμε κρυφά” στις 29 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Το σημαντικότερο λογοτεχνικό ντεμπούτο της χρονιάς
 
Μια ιστορία πολιτικού και κοινωνικού διωγμού
Μια ιστορία για τον πόλεμο λέξεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ
Κυρίως, όμως, μια ιστορία αγάπης Στις 29 Οκτωβρίου κυκλοφορεί και στα ελληνικά το μυθιστόρημα που προκαλεί αίσθηση και ενθουσιάζει κριτικούς και αναγνώστες σε κάθε χώρα που εκδίδεται. Ο λόγος για το Όσα κρατήσαμε κρυφά (The Secrets We Kept – μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής) της Lara Prescott, που έχει γίνει ήδη μπεστ σέλερ στους NewYorkTimes και έχει επιλεγεί από το Book Club της Ρις Γουίδερσπουν, μια επίκαιρη ιστορία πολιτικού και κοινωνικού διωγμού, εμπνευσμένη από το σχέδιο της CIA να εισχωρήσει στον πυρήνα της Σοβιετικής Ένωσης όχι μέσω της προπαγάνδας, αλλά με όχημα τη μεγαλύτερη ιστορία αγάπης του 20ού αιώνα: το θρυλικό μυθιστόρημα Δόκτωρ Ζιβάγκο του Μπoρίς Παστερνάκ. Από τη Μόσχα και τα γκουλάγκ ως την Ουάσινγκτον και το Παρίσι, το Όσα κρατήσαμε κρυφά πραγματεύεται ένα σημείο καμπής στην ιστορία της λογοτεχνίας. Ένα βιβλίο έντονα συναισθηματικό, ιστορικά ακριβές και επικεντρωμένο στην πεποίθηση ότι ένα έργο τέχνης μπορεί να αλλάξει την ιστορία και τον κόσμο.

Το ενδιαφέρον του εκδοτικού χώρου για το βιβλίο είναι πρωτοφανές με πολλούς πλειστηριασμούς στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία και με δεκάδες εκδοτικούς οίκους να κονταροχτυπιούνται για την απόκτηση των δικαιωμάτων. Μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, το βιβλίο πουλήθηκε σε περισσότερες από 18 χώρες, και συνεχίζει την πετυχημένη του πορεία, καθώς αναμένεται να κυκλοφορήσει σε 30 χώρες.

Η πρωτοεμφανιζόμενη Αμερικανίδα συγγραφέας με αυξημένη συναισθηματική ένταση και μαγευτική ιστορική λεπτομέρεια ανασυστήνει ατμοσφαιρικά την εποχή σε μια εντυπωσιακή τοιχογραφία χρησιμοποιώντας πρωτοπρόσωπη, τριτοπρόσωπη και επιστολική αφήγηση. Παρότι αποτελεί ντεμπούτο, δεν διαβάζεται ως τέτοιο: η συγγραφέας, που έχει κάνει και εκτεταμένη έρευνα στο θέμα της, γράφει με σιγουριά έμπειρης μυθιστοριογράφου.

Στην καρδιά του βιβλίου της δεσπόζει η ιστορία τριών αξέχαστων γυναικών. Η μία είναι η μούσα του Μπορίς Παστερνάκ που του ενέπνευσε την ηρωίδα του Δόκτωρ Ζιβάγκο. Οι άλλες δύο γυναίκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκδοση αυτής της σπουδαίας ιστορίας αγάπης. Και οι τρεις μαζί άλλαξαν τον ρου της ιστορίας με όσα κράτησαν κρυφά.
Το Όσα κρατήσαμε κρυφά είναι η συναρπαστική ιστορία γραμματέων που στρατολογήθηκαν ως κατάσκοποι, μια ιστορία αγάπης, καθήκοντος και θυσίας.

Λίγα λόγια για την πλοκή
Βρισκόμαστε στην αυγή του Ψυχρού Πολέμου, κι οι λέξεις έχουν γίνει όπλα. Στη Μόσχα, η Όλγα Ιβίνσκα­για συλλαμβάνεται. Είναι η ερωμένη και μούσα του Μπορίς Παστερνάκ – του πιο διάσημου εν ζωή συγγρα­φέα στη Σοβιετική Ένωση. Το καθεστώς γνωρίζει ότι ο Παστερνάκ γράφει ένα μυθιστόρημα με τίτλο Δόκτωρ Ζιβάγκο που ασκεί δριμεία κριτική στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Θέλοντας να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες και να πιέσουν τον συγγραφέα, οι αρχές στέλνουν την ερωμένη του στο γκουλάγκ. Τρία χρόνια μετά, η Όλγα ξανασμίγει με τον Παστερνάκ. Ο συγγραφέας τελειώνει το μυθιστόρημά του, αλλά το καθεστώς το απαγορεύει. Ενώ το ζευγάρι βρίσκεται υπό όλο και πιο έντονο διωγμό, η CIA οργανώνει μια αποστολή για να αποκτήσει το χειρόγραφο, να το τυ­πώσει κρυφά, και να το περάσει λαθραία στην ΕΣΣΔ.

Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ

Previous ArticleNext Article