Ειδήσεις, Ελλάδα

Σαρωτικοί έλεγχοι στα γηροκομεία για τήρηση των μέτρων

Σαρωτικοί έλεγχοι διενεργούνται στα γηροκομεία της Αττικής προκειμένου να διαπιστώσει εάν και κατά πόσο εφαρμόζονται τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κοροναϊού.
Πρόκειται για ένα θέμα που προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Τα αρμόδια κλιμάκια πραγματοποιούν ενδελεχείς ελέγχους σε πέντε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων στους δήμους Γλυφάδας, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Χαλανδρίου και Πειραιά, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.
Είναι ενδεικτικό πως στο Χαλάνδρι επιβλήθηκε πρόστιμο της τάξεως των 5.000 ευρώ σε μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων για μη υποβολή των ασθενών/φιλοξενούμενων σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο για κοροναϊό covid-19 εντός των τελευταίων 48 ωρών και αρνητικό test RT-PCR για την εισαγωγή τους.
Ανησυχεί ο κοροναϊός στα γηροκομεία
Η έξαρσης της πανδημίας έχει πάρει την ανιούσα στην Ελλάδα, με τον ημερήσιο απολογισμό να κυμαίνεται πλέον μεταξύ 400 και 500 κρουσμάτων, εντείνοντας τους φόβους για τους χειμερινούς μήνες, όταν ο καιρός θα ευνοεί ακόμη περισσότερο τη μεταδοτικότητα και δεν θα είναι «σύμμαχος» στην αποφυγή του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.
Συρροές επιδημικής έξαρσης που δημιουργούνται συνέχεια σε όλη τη χώρα, προβληματίζοντας τους ειδικούς και την κυβέρνηση. Ακόμη ένα γηροκομείο, στη Γλυφάδα, προστέθηκε στη λίστα με τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που έχουν καταγράψει κρούσματα και σε ορισμένες περιπτώσεις αυξημένη θνησιμότητα.
Για τα κρούσματα κοροναϊού σε γηροκομείο της Γλυφάδας αλλά και την ανησυχία που υπάρχει στην περιοχή μίλησαν ο αντιδήμαρχος καθαριότητας αλλά και η υπεύθυνη του οίκου ευγηρίας η οποία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της.
Όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Γλυφάδας, κ. Ακρίβος οι έλεγχοι και οι απολυμάνσεις εντός και εκτός του γηροκομείου μετά τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού, που έγιναν γνωστά το βράδυ της Παρασκευής, συνεχίζονται. Τα έως τώρα κρούσματα ανέρχονται σε 14.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρεις εργαζόμενους και 11 τρόφιμους, πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Η πύλη του γηροκομείου έχει σφραγιστεί και πραγματοποιείται απολύμανση σε όλους τους χώρους.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ακριβός ο δήμος ενημερώθηκε το πρωί του Σαββάτου από τα Μέσα Ενημέρωσης και όχι από τους υπευθύνους του γηροκομείου, όπως θα έπρεπε.
Η υπεύθυνη του οίκου ευγηρίας, από την πλευρά της τόνισε ότι η «ασθενής μηδέν» είναι μία νοσηλεύτρια, η οποία παραμένει εντελώς ασυμπτωματική.
Επίσης ανέφερε πως «η δύναμη του γηροκομείου είναι 39 άτομα» και πως το πρώτο κρούσμα διαπιστώθηκε σε τυχαίο έλεγχο του ΕΟΔΥ στις 8 Οκτωβρίου ενώ στα επόμενα τεστ τα κρούσματα αυξήθηκαν.
«Η μάσκα έχει γίνει πλέον εξάρτημα σε εμάς και δεν αφαιρείται ποτέ» είπε και εξήγησε «ερχόμαστε σε συνεχή επαφή με όσους βρίσκονται στον οίκο ευγηρίας».

(in.gr)

Previous ArticleNext Article