Ειδήσεις, Κοινωνία

Ο ΟΑΕΔ ετοιμάζεται να χαρίσει χιλιάδες σπίτια σε ολόκληρη τη χώρα

Χιλιάδες σπίτια σε ολόκληρη τη ώρα είναι έτοιμος να χαρίσει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης.

Τα σπίτια, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα δοθούν σε ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες που στερούνται οικίας. Ω έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες ορίζονται ενδεικτικά τα σοβαρά προβλήματα υγείας των ίδιων ή προστατευόμενων μελών της οικογένειάς τους, το πολύ χαμηλό καθαρό οικογενειακό εισόδημα και κάθε άλλη εξαιρετική και επιτακτική ανάγκη που προσδιορίζεται κατά περίπτωση με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ. Επί της ουσίας θα πρόκειται για κατοικίες που μέχρι σήμερα παραμένουν κενές και αδιάθετες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κλήρωσης κατοικιών σε οικισμούς του κατασκευαστικού προγράμματος του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, οι οποίες θα παραχωρούνται κατά κυριότητα και άνευ ανταλλάγματος, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων .about:blank

Τι αναφέρει το άρθρο του νομοσχεδίου

Οι προβλέψεις για το χάρισμα των σπιτιών αναφέρονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας υπό τον τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις ενίσχυσης των ανέργων». Εκεί λοιπόν, στο άρθρο 47 που φέρει τον μεσότιτλο «Εξαιρετικές περιπτώσεις παραχώρησης αδιάθετων και κενών κατοικιών από τον ΟΑΕΔ», αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

  1. Οι κατοικίες που παραμένουν κενές και αδιάθετες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κλήρωσης κατοικιών σε οικισμούς του κατασκευαστικού προγράμματος του τ. Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών (τ. ΟΕΚ) δύναται να παραχωρούνται κατά κυριότητα και άνευ ανταλλάγματος με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Απασχόλησης του Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε πολίτες με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται κατοικίας.
  2. Ως έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες ορίζονται ενδεικτικά τα σοβαρά προβλήματα υγείας των ίδιων ή προστατευόμενων μελών των οικογενειών τους, το χαμηλό καθαρό οικογενειακό εισόδημα, και κάθε άλλη εξαιρετική και επιτακτική ανάγκη που προσδιορίζεται κατά περίπτωση με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Ε.Δ..
  3. Οι παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις κατοικιών που αγοράστηκαν από τον τ. Ο.Ε.Κ.  (σ.σ. Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας) με τα Προγράμματα Αγοράς Κατοικιών και Διαμερισμάτων (ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ.) και εξακολουθούν να παραμένουν κενές και αδιάθετες.
  4. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ., δυνάμει του άρθρου 8 του β.δ. 803/1970 (Α΄271), συστήνει και ορίζει έκτακτες επιτροπές για την προετοιμασία της διαδικασίας διάθεσης των κατοικιών κατά τα οριζόμενα στις παρ. 1 και 2 και για την υποβολή σχετικής γνωμοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ..
  5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την παραχώρηση της παρ. 1 και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
Previous ArticleNext Article