ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Μαγνησία

Φοιτητές ξενοικιάζουν τα σπίτια λόγω τηλεκπαίδευσης στο Βόλο

Να ξενοικιάσουν τα σπίτια που νοίκιασαν στον Βόλο μόλις πριν λίγες εβδομάδες, καθώς τα περισσότερα μαθήματα είναι εξ’ αποστάσεως και μπορούν να διαμένουν στους μόνιμους τόπους κατοικίας τους, χωρίς να ξοδεύουν για σπουδές, θέλουν όλο και περισσότεροι φοιτητές, ενώ αρκετοί ήδη το έκαναν πράξη.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στους ιδιοκτήτες ακινήτων και κατ’ επέκταση στην τοπική οικονομία δεν έχουν τελειωμό. Μια ακόμη διάσταση που αναδεικνύεται από τα νέα δεδομένα λειτουργίας του Πανεπιστημίου, όπως είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, αποτελεί η επιθυμία φοιτητών να ξενοικιάσουν και να μην πληρώνουν έξοδα.
Φέτος ήταν ορατός ο κίνδυνος να μείνουν αρκετά δυάρια διαμερίσματα ξενοίκιαστα λόγω της διεξαγωγής διά ζώσης μαθημάτων. Οι πρώτες τάσεις είχαν φανεί κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όταν οι φοιτητές άρχισαν να ξενοικιάζουν, ιδίως αυτοί που βρίσκονταν κοντά στην απόκτηση του πτυχίου, καθώς έβλεπαν ότι η πανδημία δεν θα τελείωνε εύκολα και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα συνεχιζόταν.
Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και την αναμονή της έλευσης των πρωτοετών φοιτητών καλλιεργήθηκαν κάποιες ελπίδες ότι τελικά τα πράγματα μπορεί να άλλαζαν.
«Όντως υπήρξε μια κινητικότητα στα μέσα Σεπτεμβρίου, όχι βέβαια αυτή που είχαμε άλλες χρονιές. Ωστόσο από αυτό που φοβούνταν πολλοί ήταν ίσως κάτι καλύτερο και έτσι ένα 50% των εισακτέων στα Τμήματα του Βόλου ήρθε και νοίκιασε σπίτι για να παρακολουθήσει τα μαθήματα» ανέφερε η υπεύθυνη του μεσιτικού γραφείου «Magnis land» κ. Κατερίνα Μπαρμπουδάκη.
Όμως, όταν ανακοινώθηκαν τα προγράμματα των προπτυχιακών σπουδών και έγινε γνωστό ότι μόνο ένα 20% των μαθημάτων θα είναι διά ζώσης και το άλλο 80% εξ αποστάσεως, τότε αρκετοί γονείς θέλησαν να ξενοικιάσουν τα σπίτια. Άλλωστε ξέρουν πως τα πάγια μηνιαία έξοδα για το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κινούνται από 200-300 ευρώ και πάνω.
«Εκτιμούμε ότι ένα 20-30% των φοιτητών που νοίκιασαν σπίτι τον Σεπτέμβριο, τώρα θέλουν να ξενοικιάσουν, γιατί διαπιστώνουν πως τα περισσότερα μαθήματα είναι μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και μπορούν να βρίσκονται στους μόνιμους τόπους κατοικίας τους χωρίς να ξοδεύουν οι γονείς τους χρήματα «ανέφερε η κ. Μπαρμπουδάκη και συμπλήρωσε πως «αυτή η τάση φάνηκε μετά τις 5 Οκτωβρίου, όταν και ξεκαθάρισαν τα πράγματα με τα προγράμματα σπουδών. Και σίγουρα φέρνει σε δύσκολη θέση τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν ποντάρει στα έσοδα από τα ενοίκια. Μάλιστα αρκετοί είχαν προβεί και σε εργασίες βελτίωσης των συνθηκών διαμονής των ενοικιαστών στο σπίτι».
Στο ερώτημα κατά πόσο εύκολο είναι, να σπάσει ένα συμβόλαιο μίσθωσης ακινήτου που συνήθως για τους φοιτητές έχει διετή διάρκεια, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως αφενός δεν είναι εύκολο αφετέρου, όταν ο ιδιοκτήτης βλέπει ότι ο ενοικιαστής θέλει να φύγει και γνωρίζει τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες για να πάρει, όσα δικαιούται από το σπάσιμο του συμβολαίου, τότε συνήθως συμβιβάζεται και αναζητεί άλλον ενοικιαστή.

Φώτης Σπανός (e-thessalia.gr)

Previous ArticleNext Article