Ειδήσεις, Εργασία

Eφτασε η ώρα για τα αναδρομικά

Μετά από 5 χρόνια αναμονής και αγωνίας, έφτασε η ώρα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Από το απόγευμα σήμερα θα αρχίσουν να πιστώνονται σταδιακά στα ΑΤΜ τα αναδρομικά από τις περικοπές των κύριων συντάξεων στους λογαριασμούς 964.000 συνταξιούχων.
Τα ποσά θα είναι σταδιακά διαθέσιμα αύριο, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου και στα γκισέ των τραπεζών για τους πρώην μισθωτούς του ΙΚΑ ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ τους.
Tο υψηλότερο ποσό που θα πιστωθεί είναι 11.124 ευρώ και αφορά πιθανότατα συνταξιούχο δικαστικό ενώ το χαμηλότερο είναι μόλις 0,01 ευρώ.
Τα ποσά για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ ανέρχονται 6.180 και για τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ έως 6.994 ευρώ.
Οι πληρωμές για τα αναδρομικά
Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν ως εξής:
• Την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, πληρώνονται οι συνταξιούχοι από το τ. ΙΚΑ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9 (σήμερα το απόγευμα στα ΑΤΜ).
• Την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, πληρώνονται οι συνταξιούχοι από το τ. ΙΚΑ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8 (αύριο το απόγευμα στα ΑΤΜ).
• Την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, πληρώνονται οι συνταξιούχοι από το τ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ (το απόγευμα της Δευτέρας 26/10 στα ΑΤΜ).
• Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου πληρώνονται οι συνταξιούχοι Δημοσίου, τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ (το απόγευμα της Τρίτης 27/10 στα ΑΤΜ).
Πώς θα φορολογηθούν τα αναδρομικά
Υπενθυμίζεται πως τα ποσά καταβάλλονται άτοκα, είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων. Δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, του Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Κατά την καταβολή των ποσών δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου ούτε ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Τα αναδρομικά θα φορολογηθούν σε δεύτερο χρόνο κανονικά ως εισόδημα.
Το 2021 οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν δυο τροποποιητικές δηλώσεις, μια για το 2015 και μια για το 2016. Με βάση αυτές τις τροποποιητικές δηλώσεις θα φορολογηθούν ανάλογα με το εισόδημα που είχαν τα έτη εκείνα.

(in.gr)

Previous ArticleNext Article