Ειδήσεις, Κοινωνία

Κορωνοϊός: Κλείνουν εστίαση, ψυχαγωγία, άθληση σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα – Όλα τα νέα μέτρα

Το κλείσιμο θα ισχύσει στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές που θα αποτελούν πλέον μία ζώνη  – Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας  12- 5 σε όλη τη χώρα – Επέκταση της τηλεργασίας, πλήρης τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια – Να αφήσουμε τους επιστήμονες έξω από την αντιπαράθεση – Δείτε αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του

Ολιστικό σχέδιο διάρκειας 30 ημερών για την αποτελεσματική ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, την προστασία της υγείας των πολιτών και την ουσιαστική στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ειδικό lockdawn αλα Γαλλικά που θα εφαρμοστεί από τις 3/11 εως 3/12 επιφέρει αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη καθώς η επικράτεια θα χωρίζεται σε 2 ζώνες, επιτήρησης και αυξημένου κινδύνου, αντί για 4 που ισχύει. Στην πρώτη ζώνη εντάσσονται οι πράσινες και κίτρινες περιοχές ενώ τα νέα μέτρα σε αυτές θα είναι καθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα εως τις 5 το πρωί. Στην δεύτερη ζώνη αυξημένου κινδύνου εντάσσονται οι πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, δηλαδή Αττική και όλη η Βόρειος Ελλάδα και γι αυτές θα ισχύσει το ειδικό lockdawn με αναστολή λειτουργίας εστίασης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα νέα μέτρα που ξεκινούν από τις 6 το πρωί της ερχόμενης Τρίτης επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού:

– Στη διασκέδαση και

– στην κινητικότητα των πολιτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο «κόκκινος Οκτώβριος» με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τον αναγκάζει να βάλει και πάλι σε απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. «Το σημερινό μου μήνυμα είναι εκείνο που ήθελα εξαρχής να μην χρειασθεί να κάνω. Αλλά δεν επιτρέπεται να κλείσω τα μάτια στην σκληρή πραγματικότητα. Επιβάλλεται να θέσω εκ νέου την υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων πάνω από κάθε άλλη επιλογή. Αυτό το χρέος έχω. Και αυτό υπηρετώ» τόνισε χρακτηριστικά. Ωστόσο, όπως ο ίδιος εξήγησε διατηρείται σε απόλυτη λειτουργία και σε όλη την ε Επικράτεια η λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξει συνέντευξη τύπου από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος θα εξαγγείλει τα νέα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του κόσμου της εργασίας. Το νέο πακέτο οικονομικών μέτρων θα περιλαμβάνει αποζημιώσεις, δάνεια, απαλλαγές και διευκολύνσεις που θα πλησιάσουν το 1,5 δις ευρώ. Πιο αναλυτικά η νέα υγειονομική στρατηγική που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός χωρίς την χώρα σε δύο ζώνες:

ΖΩΝΗ 1 – ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ

Στην πρώτη ζώνη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα. Αυτοί, δηλαδή, που μέχρι σήμερα είναι στο ΠΡΑΣΙΝΟ και το ΚΙΤΡΙΝΟ. Σε αυτές τις περιοχές θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Ειδικότερα τα νέα μέτρα σε αυτές τις περιοχές είναι τα εξής:

1. Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

2. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

3. Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

4. πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

5. Όχι συναθροίσεις

ΖΩΝΗ 2 – ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Στη ζώνη αυξημένου κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο ΚΟΚΚΙΝΟ, αλλά και στο ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ. Δηλαδή, όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.

Σε αυτές τις περιοχές εκτός από τα μέτρα που ήδη ισχύουν, θα προστεθούν και οι εξής:

Ειδικά εκεί, στις προηγούμενες ρυθμίσεις, προστίθενται και οι ακόλουθες:

1. Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής απ’ το κατάστημα.

2. Αναστέλλεται η λειτουργία των χώρων ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα όπως και κλειστά γυμναστήρια.

3. Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Ελεύθερη κυκλοφορία, ανοικτά σχολεία και καταστήματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του υπογράμμισε πως το νέο σχέδιο δεν αποτελεί «πάγωμα» της καθημερινότητας καθώς μεταξύ άλλων και στις δύο ζώνες θα υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση χωρίς αποστολή SMS ενώ θα παραμένουν ανοικτά σχολεία και καταστήματα.

Previous ArticleNext Article