ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Μαγνησία

Απ. Οντόπουλος: «Εδώ και 10 χρόνια οι κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται για τη μικρή επιχείρηση»

Το γεγονός ότι το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων που πουλούν αμιγώς Χριστουγεννιάτικα είδη, ανοίγει «παράθυρο» σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα να ξεφορτωθούν το στοκ που έχουν, με αθέμιτο ανταγωνισμό τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, είπε δεν έχει πληροφόρηση για κατάστημα αμιγώς Χριστουγεννιάτικων ειδών στο Βόλο και έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση στους εμπόρους για το τι θα ισχύσει τελικά από τη Δευτέρα.
Ο κ. Οντόπουλος είπε, ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί ο Εμπορικός Σύλλογος, αν δεν λάβει πρώτα την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στο άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων και τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ για να μπορέσει να δώσει συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες και να μη δημιουργήσει πρόβλημα, δίνοντας οδηγίες αυθαίρετα.
Ο κ. Οντόπουλος είπε, ότι οι έμποροι και ο κόσμος, θεωρούν ότι ο Εμπορικός Σύλλογος ενημερώθηκε σχετικά, όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για άλλα, όπως η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης για το click away.
«Εύλογα δημιουργούνται απορίες στους συναδέλφους και υπάρχει εκνευρισμός, ενώ εκνευρισμός υπάρχει και σε μας τους ίδιους, καθώς δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση», ανέφερε ο πρόεδρος των εμπόρων.

Ο κ. Οντόπουλος είπε ότι είναι αδιανόητο ένα υπουργείο να τοποθετείται πρώτα προφορικά και να ακολουθούν τα σχετικά ΦΕΚ και τόνισε ότι σε τέτοιες συνθήκες έπρεπε να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία και καλύτερα αντανακλαστικά, για να μη δημιουργούνται τα προβλήματα, με τον κόσμο να είναι εκνευρισμένος και πολλοί να επιρρίπτουν ευθύνες στους Συλλόγους και τα Σωματεία, που όμως δεν έχουν ενημέρωση και χωρίς ΦΕΚ δεν μπορούν να δώσουν οδηγίες.

Ο πρόεδρος εκτίμησε ότι, με βάση όσα ακούστηκαν, τη Δευτέρα θα ανοίξουν τα καταστήματα που εμπορεύονται εποχικά είδη και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πολλές αδικίες, γιατί τώρα που ανοίγουν τα εποχικά είδη, με το πρόσχημα αυτό, που αφορά 110 καταστήματα Πανελλαδικά, δίνεται το «πράσινο φως» στα σούπερ μάρκετ να πωλούν Χριστουγεννιάτικα είδη, κάτι που αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό.
«Γενικότερα είναι πάρα πολλά τα θέματα και όλες αυτές οι κινήσεις, για ακόμα μια φορά, αποδεικνύουν ότι αυτό που γίνεται την τελευταία δεκαετία απ’ όλες τις κυβερνήσεις, δηλαδή η ενίσχυση των πολυεθνικών και των μεγάλων καταστημάτων είναι εξόφθαλμο πια», ήταν η δήλωση του προέδρου των εμπόρων.
Προβλήματα στο ηλεκτρονικό εμπόριο
Ο κ. Οντόπουλος ανέφερε ότι όταν υπό κανονικές συνθήκες, οι πωλήσεις που γίνονται ηλεκτρονικά αφορούν στο 10% του τζίρου σε μια επιχείρηση, οι υποδομές που έχει μια επιχείρηση είναι για να εξυπηρετήσει αυτό το ποσοστό.
Όταν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις, σε τέτοιες καταστάσεις φθάνουν να αντιπροσωπεύουν το 90% του τζίρου μιας επιχείρησης, σίγουρα δεν υπάρχουν υποδομές και ο χρόνος για να στηθούν τέτοιες υποδομές. «Από την άλλη, οι εταιρίες ταχυμεταφορών. Βλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να καθυστερούν μια δύο μέρες στην αποστολή των προϊόντων, αλλά υπάρχει πρόβλημα στην παράδοση των προϊόντων, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου το σύστημα έχει φρακάρει και οι παραδόσεις φθάνουν στις 10 και 15 μέρες, σε κάποιες περιπτώσεις», τόνισε ο έμπορος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, το ηλεκτρονικό εμπόριο ναι μεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσει κάποιος να κάνει τις αγορές του, παρόλα αυτά, μ’ αυτές τις συνθήκες, αρκετός κόσμος δυσανασχετεί, ενώ τόνισε ότι αν και το εμπόριο οδεύει σε μια νέα εποχή, το φυσικό κατάστημα είναι αναντικατάστατο.

Τέλος, ο πρόεδρος των εμπόρων ανέφερε ότι θα ήταν καλό να ανοίξει η εμπορική αγορά στις 14 Δεκεμβρίου, μήπως και μπορέσουν να σώσουν όσοι μπορεί να περισωθεί, οι έμποροι απεύχονται να ανοίξουν στις 21 Δεκεμβρίου, αλλά, όπως και να ‘χει, η ζημιά που προκλήθηκε στην εμπορική αγορά είναι πολύ μεγάλη και θα κάνει αρκετό καιρό για να συνέλθει απ’ αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση.

magnesianews.gr

Previous ArticleNext Article