Αγορά, Ειδήσεις

Μείωση ενοικίου 80%: Ποιοι οι δικαιούχοι – Πώς θα αποζημιωθούν

Ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται στη μείωση ενοικίου κατά 80% – Τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους σε αυτές

Μείωση του ενοικίου κατά 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα έχουν οι πληττόμενες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021. Δικαιούχοι για το συγκεκριμένο μέτρο είναι περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις, οι οποίες παραμένουν υποχρεωτικά κλειστές και μετά τις 16 Δεκεμβρίου, όπως:

  • κινηματογράφοι
  • επιχειρήσεις στον τομέα του πολιτισμού
  • της εστίασης
  • της νυχτερινής διασκέδασης
  • του τουρισμού
  • τα γυμναστήρια και γενικότερα επιχειρήσεις αθλητισμού
  • τις μεταφορές
  • και όλα τα εμπορικά καταστήματα είτε λειτουργούν με το σύστημα του click away είτε όχι, καθώς όλα τα εμπορικά κασταστήματα νοούνται ως κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή.  

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η μείωση ενοικίου για Ιανουάριο – Φεβρουάριο , ισχύει «ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών την επόμενη περίοδο».  «Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα», αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δικαιούνται και μείωση ενοικίου 40% για τον Δεκέμβριο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υφίστανται μείωση του εισοδήματός τους θα λάβουν αποζημίωση από το κράτος στο 60% του συνολικού ενοικίου απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Οι ενοικιαστές θα τους καταβάλουν το 20%, ήτοι οι ιδιοκτήτες δικαιούνται να εισπράξουν το 80% του πλήρους ενοικίου. 

Σύμφωνα με το μέτρο, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα αποζημιωθούν χρηματικά με το 60% από το κράτος επί του ονομαστικού μηνιαίου ενοικίου και όχι επί των ζημιών, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, για τους δύο πρώτους μήνες του νέου έτους. Το ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους, θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Στην ουσία οι ιδιοκτήτες θα «χάσουν» για το δίμηνο αυτό το 20% επί της ονομαστικής αξίας των ενοικίων.

Για τους εργαζόμενους των εν λόγω επιχειρήσεων, η έκπτωση παραμένει, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, στα σημερινά της επίπεδα, δηλαδή στο 40% και για το διάστημα κατά το οποίο βρίσκονται σε αναστολή.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Έκπτωση ενοικίου 80% για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή Για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις που κατά την περίοδο των εορτών παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%, ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών την επόμενη περίοδο. Το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται  οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Previous ArticleNext Article