Ειδήσεις, Κόσμος

Μεταλλαγμένος Τρόμος. Κλονίζεται συνθέμελα ο τουρισμός μετά το σοκ στη Μεγάλη Βρετανία…

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας αναμένεται ότι θα επιτρέπονται οι πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα, μετά το συναγερμό που έχει προκαλέσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο εντοπισμός μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού. Η είδηση για τη μετάλλαξη του ιού και τα κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία προκαλεί ρίγη ανατριχίλας στους ανθρώπους του τουρισμού και της εστίασης. Η ελληνική οικονομία για μία ακόμη φορά κινδυνεύει να βρεθεί στο χείλος της αβύσσου. Σύμφωνα με πληροφορίες  η απόφαση θα οριστικοποιηθεί σε σύσκεψη που θα γίνει στην Πολιτική Προστασία, που θα καθορίσει τις λεπτομέρειές της.
Στο μεταξύ σε ιταλικό έδαφος εντοπίστηκε ασθενής που προσβλήθηκε με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που αναφέρθηκε στη Βρετανία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας. Ο ασθενής επέστρεψε από το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τον/την σύντροφό του με πτήση που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ρώμης Φιουμιτσίνο. Και οι δύο έχουν τεθεί σε απομόνωση, διευκρίνισε το υπουργείο. Οι ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να κλείνουν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς έχει σημάνει συναγερμός για νέο στέλεχος του ιού που εντοπίσθηκε στην Βρετανία και τον καθιστά περισσότερο μεταδοτικό. Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, όπως ζητήθηκε από τη γερμανική προεδρία, για να αποφασιστεί ενιαία ευρωπαϊκή δράση.

Ποιες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους στη Βρετανία λόγω της μετάλλαξης του ιού

Το Βέλγιο θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος. Η ολλανδική κυβέρνηση ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την 1η Ιανουαρίου μετά τον εντοπισμό στην Ολλανδία ενός κρούσματος μόλυνσης από μια μετάλλαξη του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας “συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζοντας και / ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο”. Το αυστριακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Κυριακή το απόγευμα ότι προτίθεται να επιβάλει απαγορεύσεις προσγείωσης σε πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, και αυτή τη στιγμή γίνεται επεξεργασία των σχετικών λεπτομερειών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ισχύουν ήδη αυστηροί όροι, καθώς η Βρετανία θεωρείται στην Αυστρία κράτος με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, για το λόγο αυτό υπάρχει υποχρέωση καραντίνας για τους ταξιδιώτες, η διάρκεια της οποίας μπορεί να μειωθεί από τις δέκα στις πέντε ημέρες, έπειτα από αρνητικό τεστ, το νωρίτερο μετά την πέμπτη ημέρα. Η Γαλλία διακόπτει από τα μεσάνυχτα κάθε μετακίνηση προερχόμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο για 48 ώρες, ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο. Η 48ωρη διακοπή θα χρησιμοποιηθεί ώστε να συμφωνηθεί σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους νέο καθεστώς διαγνωστικών ελέγχων πριν από το άνοιγμα των συνόρων με το Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα η Γαλλία διακόπτει από τα μεσάνυχτα όλες τις μετακινήσεις ατόμων, “περιλαμβανομένων όσων συνδέονται με μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της χερσαίας, της αεροπορικής και της θαλάσσιας οδού, προερχομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο”. “Μόνο η μετακίνηση μη συνοδευόμενων φορτίων θα είναι επιτρεπτή. Η απαγόρευση δεν αφορά μετακινήσεις ατόμων και φορτίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο”, διευκρινίσθηκε από την γαλλική κυβέρνηση.

Η Γερμανία θα διακόψει από τα μεσάνυχτα τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο. Η απόφαση αυτή, η οποία ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επισημοποιηθεί τις προσεχείς ώρες, δήλωσε η κυβερνητική πηγή διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για την διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βουλγαρία διακόπτει από τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου την πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, για να αποτραπεί η είσοδος του στελέχους του ιού στο οποίο αναφέρονται οι βρετανικές αρχές, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Αρχικά, το βουλγαρικό υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει να επιβάλει καραντίνα 10 ημερών στα άτομα που προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έπειτα από σύσκεψη αποφασίσθηκε να διακοπούν οι πτήσεις.

Στη λίστα των χωρών που διακόπτουν τις πτήσεις από την Βρετανία προστέθηκε και η Ιταλία. “Ως κυβέρνηση έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε τους Ιταλούς, για αυτόν τον λόγο, αφού ενημερώσαμε τη βρετανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας θα υπογράψουμε το διάταγμα για την αναστολή των πτήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία”, έγραψε ο Ντι Μάιο.

Η Ιρλανδία διακόπτει τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα “τουλάχιστον” 48 ωρών από τα μεσάνυχτα εξαιτίας της κυκλοφορίας του στελέχους του κορονοϊού που εντόπισαν οι βρετανικές αρχές και θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό, ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση.

“Οι πτήσεις απαγορεύονται για τουλάχιστον 48 ώρες”, ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση. Οι θαλάσσιες συνδέσεις παραμένουν σε λειτουργία.

Ο Γιώργος Παππάς θα γράψει για τη μετάλλαξη του ιού>

Ημερολόγιο κορωνοϊού, 20 Δεκεμβρίου 2020, η νέα μετάλλαξη, εμβολιαστικές λεπτομέρειες, διαγνωστικά διλήμματα:
1. Τι είναι αυτή η νέα μετάλλαξη στην Μεγάλη Βρετανία; Πολλαπλές μικρομεταλλάξεις, όλες μαζί όμως σε ένα στέλεχος του ιου. Μεμονωμένα τις είχαμε ξαναδεί, ταυτόχρονα όχι. Γιατί τις είδαν στην Βρετανία; Πιθανώς επειδή η Βρετανία το ψάχνει, κάνει γενετική ανάλυση περισσότερο από κάθε άλλον στον κόσμο (120.000 από τις 270.000 αναλύσεις που έχουν κατατεθεί στην παγκόσμια βάση GISAID είναι από εκεί). Άρα μπορεί να υπάρχει και αλλού και να μην το έχουμε καταλάβει. Ξέρουμε για παράδειγμα ότι και στη Νότιο Αφρική βρήκαν μια παρόμοια παραλλαγή του ιου, και μάλιστα με ανεξάρτητη εξέλιξη από την Βρετανία (αλλά και η Νότιος Αφρική ψάχνει πολύ). Βρήκαν και μια εξαγωγή του στελέχους από την Βρετανία στην Αυστραλία και 3 ακόμη αναφορές στην Δανία (που επίσης κάνει πολλή γενετική ανάλυση). Αλλά επαναλαμβάνω, πρέπει να ψάχνει κανείς για να βρει. Τι σχολίασαν εξ αρχής οι πλέον αρμόδιοι παγκοσμίως; Ότι φαίνεται να προσδένεται ευκολότερα/ ισχυρότερα στον υποδοχέα ACE2 του ανθρώπου αυτό το νέο στέλεχος, που έχει και όνομα,VUI-202012/01 (Variant Under Investigation, year 2020, month 12, variant 01).

2. Γιατί ανησυχεί τους Βρετανούς στο νέο στέλεχος του ιου; Αναφέρουν οι υπεύθυνοι του NERVTAG (επιτροπή ειδικών για νέους και αναδυόμενους ιους του αναπνευστικού): φαίνεται να έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 71% υψηλότερο των συνήθων στελεχών. Φαίνεται να επάγει αύξηση της μεταδοτικότητας, αύξηση του δείκτη R κατά 0,39 έως 0,93, το οποίο είναι πολύ. Φαίνεται να σχετίζεται με υψηλότερα ιικά φορτία (ο δείκτης ct στον μοριακό έλεγχο είναι περίπου 2 μονάδες χαμηλότερος). Προσοχή, όλα αυτά “Φαίνεται”. Θέλει πολλή ακόμη επιδημιολογική μελέτη, συσχέτιση με ηλικίες, τόπους, τρόπους μετάδοσης, κ.ο.κ. Όμως, οι ειδικοί του NERVTAG θεωρούν παράξενη την επικράτηση του στελέχους αυτού ενώ μαίνεται η πανδημία, ενώ έχει να συναγωνιστεί τόσα άλλα στελέχη. Δεν βρήκε ησυχία και επικράτησε, άρα πρέπει να έχει ένα εκλεκτικό πλεονέκτημα. Πολύ περισσότερο που επικράτησε εν μέσω περιοριστικών μέτρων. Άρα, λέει το NERVTAG, πρέπει να είναι μεταδοτικότερο, κατά πολύ. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος: αν είναι τα περιοριστικά τους μέτρα σαν τα δικά μας….μπορεί απλά να είναι false alarm.

3. Τι δεν ξέρουν οι ειδικοί ακόμη; Γιατί είναι μεταδοτικότερο: φταίει το αυξημένο ιικό φορτίο για παράδειγμα; διαφορετική παθοφυσιολογία του ιικού πολλαπλασιασμού; μικρότερος χρόνος επώασης; Επηρεάζει την βαρύτητα της νόσου; Τέσσερις νεκροί σε 1000 περιπτώσεις, αλλά γενετική ανάλυση γίνεται συνήθως σε βαρύτερα περιστατικά, όχι στα ολιγοσυμπτωματικά της κοινότητας, οπότε δεν φαίνεται ανησυχητικό ποσοστό- από την άλλη, δεν ξέρουμε σε τι ηλικίες αντιστοιχούν αυτά τα ποσοστά. Τι είναι δυνητικά ανησυχητικότερο; Ότι έχουν 4 ΠΙΘΑΝΕΣ επαναλοιμώξεις από το νέο στέλεχος, που σημαίνει ότι ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να ξεφεύγει από τα αντισώματα που έχουν αναπτύξει όσοι νόσησαν πριν. Υπάρχουν και κάποια πειραματικά στοιχεία σε προδημοσίευση που λένε πως ζορίζεται λιγότερο το νέο στέλεχος αν το βάλεις σε ορό από ανανήψαντες. Μπορεί αυτό να επάγει και αντοχή στα εμβόλια; Θεωρητικά όχι, αλλά θέλει εγρήγορση.

4. Πώς μας προέκυψε αυτό το στέλεχος; Το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων) θεωρεί πως σε κάποιον ατυχή ανοσοκατασταλμένο παρέμεινε επί μακρόν ο ιος και έγινε όλη η συσσώρευση μικρομεταλλάξεων. Λιγότερο πιθανό να έχει γίνει αλληλεπίδραση με κάποιο ζώο όπως στην ιστορία με τα μινκ. Υπάρχει περίπτωση να χάνει ο μοριακός έλεγχος αυτό το στέλεχος; Όχι, εκτός αν χρησιμοποιείς κάτι παρωχημένες παραλλαγές του μοριακού που δεν προτείνονται από τον ΠΟΥ. Είναι φυσικό να προκύπτουν τέτοιες μεταλλάξεις; Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιος, ναι. Γι’ αυτό πρέπει να παρακολουθούνται και να κατατίθενται στοιχεία στο GISAID, από όλες τις χώρες. Έχουμε ακούσει 374 φορές για νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις, και συνήθως είναι άνευ σημασίας. Εντός των επόμενων εβδομάδων, θα ξέρουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την σημασία ετούτης, και ανάλογα θα προετοιμαστούμε. Δεν είναι τόσο εργατικός ο ιος όσον αφορά τις μεταλλάξεις του, για να μας ξεφύγει.

5. Τι μάθαμε για τα εμβόλια τις τελευταίες ημέρες-1: Η επίσημη πληροφόρηση από τον Thomas Clark στην χθεσινή συνάντηση του ACIP (Advisory Committee on Immunization Practices ) είναι ότι είχαμε έως την Παρασκευή το βράδυ 6 περιστατικά αναφυλαξίας στις ΗΠΑ, σε δηλωμένους, έως το Σάββατο το πρωί, 272.000 εμβολιασμούς. Κάπου 1 στους 45.000 εμβολιασμούς. Όχι αμελητέο, αλλά αναμενόμενο πλέον. Έχουν βγει οδηγίες από τους αρμόδιους, εξυπακούεται πως τα πάντα εξατομικεύονται με βάση το ιστορικό του καθενός, είπαμε από την προηγούμενη ανάρτηση τι εστί αναφυλαξία και τι απλή ή “απλή με αστερίσκους” αλλεργία.

6. Τι μάθαμε για τα εμβόλια τις τελευταίες ημέρες-2: το εμβόλιο της Moderna είχε επαρκή στοιχεία ότι προστάτευε από βαριά νόσο, 30:1 η αναλογία (αν και το 1 περιστατικό σε εμβολιασθέντα τεχνικά δεν μετράει, ουσιαστικά είναι). Ενδεικτικό των εκτάκτων συνθηκών υπό τις οποίες έτρεξαν οι κλινικές δοκιμές (και ως εκ τούτου μας έδωσαν μετρήσιμα στοιχεία) είναι ότι από τα 30 σοβαρά περιστατικά στην ομάδα του Placebo, μόνο 12 νοσηλεύτηκαν, παρά τους χαμηλούς κορεσμούς τους και όλα τα άλλα. Μάθαμε επίσης ότι δίνεται κανονικά το εμβόλιο σε άτομα που έχουν περάσει τον ιο, 675 συμμετείχαν στην δοκιμή της Moderna, και μάλιστα είχαν λιγότερες παρενέργειες στο εμβόλιο! Και 176 ασθενείς με HIV συμμετείχαν στην μελέτη.

7. Τι μάθαμε για τα εμβόλια τις τελευταίες ημέρες-3: υπάρχει τοποθέτηση της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, οπότε όλοι όσοι διακινούν εσφαλμένα στοιχεία, οφείλουν να ζητήσουν μια συγγνώμη. Οι ανοσοκατασταλμένοι ρευματολογικοί εμβολιάζονται, συνεννοούνται με τον θεράποντά τους για τον χρονισμό, τελεία. Και έχουν το νου τους μήπως δεν κάνουν επαρκή αντισώματα (τι θα γίνει τότε; τρίτη δόση; ας κάνουμε την πρώτη και βλέπουμε…). Για τους πάσχοντες από MS, αναμένεται τοποθέτηση από διεθνείς οργανισμούς τον Ιανουάριο, λογικά δεν θα υπάρχει αντένδειξη. Για τους ογκολογικούς ασθενείς, το σχετικό εξειδικευμένο webinar της Πέμπτης δεν μας είπε τίποτε, εκτός από το ότι είναι πολλές οι υποκατηγορίες και ότι μόνο για τους ακτινοθεραπευόμενους δεν χρειάζεται να το σκεφτούμε και πολύ ή να το προγραμματίσουμε, κι εδώ αναμένονται οδηγίες. Τέλος, το γνωστό ανέκδοτο: το εμβόλιο θα προκαλέσει αυτοάνοσα, οφείλει να λήγει: Τεκμηριωμένα ο ιος προκαλεί περισσότερη αυτοανοσία, ατέλειωτη, υπάρχει σύνδεσμος σε σχόλιο της προηγούμενης ανάρτησης. Δεύτερον, από τι επάγεται η ανοσία στο μυαλό κάποιων; Από το spike; Άμα νοσήσεις να δεις τι spike εκφράζεται στον οργανισμό σου! Από την έντονη ανοσολογική αφύπνιση; Αν νοσήσεις από τον ιο να δεις τι ανοσολογικός πόλεμος γίνεται μέσα σου… Απλά και στοιχειωδώς.

8. Τι δεν μάθαμε διαγνωστικά στην Ελλάδα; Να κάνουμε στοχευμένο έλεγχο. Το να κάνουμε τυχαίο έλεγχο μέσω του test. gov δεν γνωρίζω ποια λογική εξυπηρετεί. Είσαι βέβαιος ότι θα είναι τυχαία η προσέλευση μέσω του test. gov ή θα βγουν τίποτε θετικά στα ύψη; Υπάρχουν πάσχουσες περιοχές που θέλουν μέγιστη διαγνωστική ικανότητα. Υπάρχουν και πιο ήσυχες περιοχές όπου πρέπει να δρας κατευθυνόμενα: σου δίνουν σήμα τα λύματα για παράδειγμα σε μια συγκεκριμένης ιδιομορφίας περιοχή; Πας εκεί να κάνεις έλεγχο, δεν ελέγχεις όπου να’ ναι, για να λέμε. Τέλος, είμαστε ασφαλείς με τα τεστ μας εν γένει; Είναι καθόλου διδακτικό το επεισόδιο Νο122 της διαμάχης ΕΟΔΥ- Ιωαννίνων με 10 ένστολους του συνοριακού σταθμού Κακαβιάς που βγήκαν θετικοί κατά ΕΟΔΥ, αρνητικοί κατά μοριακό Πανεπιστημίου, και εν τέλει αρνητικοί σε μοριακό του ΕΟΔΥ, αφού πρώτα άρχισαν οι συνήθεις κατηγορίες; Κατανοούμε πως ΚΑΙ τέτοια “μικρά” περιστατικά ασυνεννοησίας μας έφεραν εδώ;

9. Από την πληθώρα σχετικών αναγνωσμάτων που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες, κανένα δεν μπορεί να προσεγγίσει την ποιότητα του “Πανδημίες” του Christian W. McMillen, γνώστη του θέματος, που κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ με άριστη τοποθέτηση παλαιότερων πανδημιών στο κοινωνικό, γεωγραφικό, και κλιματικό γίγνεσθαι, και σαφή ανάγνωση των επιδράσεών τους στην ιστορική ροή. Διαφωνώ σε πολλά με τον McMillen αλλά είναι μελετημένος και μεταδοτικός, και για μη ειδικούς.

kourdistoportocali.com

Previous ArticleNext Article