Αγορά, Ειδήσεις

Πώς θα πρέπει να συντάσσονται οι αγγελίες ακινήτων από 1/1/2021

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ενεργειακών Επιθεωρητών, από το νέο έτος στις αγγελίες ακινήτων δεν θα αρκεί μια αναφορά όπως «Δυάρι 65 τ.μ. στην Κυψέλη, κατασκευής 1975». Πλέον, «από 1η Ιανουαρίου 2020 θα πρέπει οι αγγελίες να λένε: “Ενοικιάζεται διαμέρισμα 65 τ.μ. στην Κυψέλη, ενεργειακής κλάσης Δ, κατασκευής 1975».

Να σημειωθεί ότι πέρα από τις νέες αγγελίες ακινήτων, θα πρέπει να τροποποιηθούν και όλες οι υφιστάμενες. «Δεν έχει σημασία αν η αγγελία ανέβηκε το 2020 ή και νωρίτερα. Αν εξακολουθεί να διαφημίζεται θα πρέπει να εμπλουτιστεί με την ενεργειακή κλάση ή να κατέβει» προσθέτει ο κ. Λάσκος.

Πρόστιμα για τους «πονηρούς»


Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ενεργειακό πιστοποιητικό και δεν αναγράφεται ενεργειακή κλάση τότε «προβλέπονται πρόστιμα. Πρόστιμα θα βεβαιώνονται και για ψευδή στοιχεία» λέει ο Κώστας Λάσκος. Με την τροπολογία του ΥΠΕΝ υποχρεώνονται τα μεσιτικά να παίρνουν και να ελέγχουν τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης. Στο σύστημα θα υπάρχει ένας μοναδικός κωδικός για κάθε ακίνητο και έτσι ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ελέγχει ότι το πιστοποιητικό πράγματι συνδέεται με την εκάστοτε αγγελία.

Ο Κώστας Λάσκος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών
«Ολη η κτηματαγορά μπαίνει πλέον σε σειρά. Από έρευνα που είχαμε κάνει προέκυψε ότι μόλις το 10% με 15% των ακινήτων είχαν αναρτημένη την ενεργειακή κλάση. Ενας μεγάλος αριθμός ακινήτων είχε ήδη πιστοποιητικό και το Taxisnet, όπως και οι συμβολαιογράφοι, σε υποχρέωναν να το καταγράψεις. Ομως υπήρχε “παράθυρο” και κρύβονταν μέχρι σήμερα γιατί δεν μπορούσε να ελεγχθεί η διαδικασία» προσθέτει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων


Επομένως, γι’ αυτούς που έχουν ενεργειακό πιστοποιητικό θα πρέπει πλέον να αναρτούν την ενεργειακή κλάση σε κάθε αγγελία και διαφήμιση. «Αυτοί που δεν έχουν θα πρέπει να απευθυνθούν σε ενεργειακό επιθεωρητή για να το αποκτήσουν» αναφέρει ο Κώστας Λάσκος και αναφορικά με τις τιμές υπογραμμίζει:

«Το κόστος για το ΠΕΑ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το αν υπάρχουν σχέδια. Διότι αν δεν υπάρχουν, ο ενεργειακός επιθεωρητής πρέπει να κάνει και ένα σκαρίφημα. Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν όμως. Εχουμε δει τιμές εξευτελιστικές για πιστοποιητικά. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου δεν γίνεται αυτοψία, παρά μόνο τηλεφωνική επικοινωνία. Σε αυτή την περίπτωση, καθώς θα γίνουν έλεγχοι από ιδιώτες επιθεωρητές, θα φανούν οι παραλείψεις και τα πρόστιμα θα είναι βαριά. Προσοχή λοιπόν στα πολύ χαμηλά κοστολόγια για αμοιβές επιθεωρητών. Κρύβουν παγίδες»

Previous ArticleNext Article