Εκπαίδευση - Παιδεία

Πανεπιστήμια: Οι τρεις άξονες για την ασφάλεια των ιδρυμάτων – Τι θα ισχύσει με την αστυνομία

Χρυσοχοΐδης: «Οι αστυνομικοί δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα αλλά ειδικό εξοπλισμό και διακριτή στολή»

«Δεν επιθυμούμε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια. Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη πρόληψη. Τα μέλη του σώματος θα διατίθενται στα πανεπιστήμια ανάλογα με τις ανάγκες που θα διαπιστώνονται και θα μπορούν να ανακατανέμονται ανάλογα με συγκεκριμένες περιστάσεις» ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στην εν εξελίξει κοινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου των υπουργείων Παιδείας – Προστασίας του Πολίτη.Η υπουργός Παιδείας μεταξύ άλλων ανέλυσε τους τρεις άξονες για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των ΑΕΙ. Έκανε λόγο για: 

α) περαιτέρω μέτρα ασφαλείας στα ΑΕΙ με ελεγχόμενη είσοδο και σύσταση δομών. 

β) σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος ( σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) και γ) ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου. Ειδικότερα, αναφερόμενη στα μέτρα ασφάλειας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων η υπουργός εξήγησε τι προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο.

  • Εγκαθίσταται υποχρεωτικό σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης εισόδου – εξόδου στα ΑΕΙ
  • Εφαρμογή στην Είσοδο όλων των εξωτερικών χώρων των ΑΕΙ και σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτό, τότε σε όλους τους εσωτερικούς χώρους/κτίρια.
  • Έκδοση κανονισμού ελεγχόμενης πρόσβασης από κάθε ΑΕΙ
  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, αυτό λαμβάνεται υπόψη κατά την ετήσια τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ.

«Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι κρίσιμες υποδομές και δημόσιοι χώροι, γι’ αυτό αντιμετωπίζουν απειλές ασφάλειας και προστασίας. Αυτή τη στιγμή η προστασία είναι ανεπαρκέστατη. Αποτελεσματική επέμβαση της αστυνομίας δεν μπορεί να υπάρξει ένας δεν έχει καταρτιστεί σχέδιο ασφάλειας» εξήγησε από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τι αλλάζει στα ιδρύματα:

  • Προστίθεται νέος τομέας ευθύνης «Ασφάλειας και πολιτικής προστασίας» που ανατίθεται υποχρεωτικά στον Πρύτανη ή σε έναν από τους 4 αντιπρυτάνεις του ΑΕΙ.
  • Συστήνεται Μονάδα Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας  σε κάθε ΑΕΙ που υπάγεται απευθείας στον αρμόδιο Πρύτανη/ αντιπρύτανη με κύριο στόχο την παρακολούθηση εφαρμογής του σχεδίου ασφαλείας του ΑΕΙ και ιδιαίτερα θέματα φύλαξης
  • Συστήνεται Επιτροπή Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας σε κάθε ΑΕΙ με κύριο στόχο την κατάθεση προτάσεων για την κατάρτιση του σχεδίου ασφαλείας του ΑΕΙ. Συμμετέχουν και μέλη της Ο.Π.Π.Ι

Επισημαίνεται ότι οι ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχουν ως αποστολή την προστασία και την ασφάλεια στα ΑΕΙ, καθώς και την ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Η στελέχωσή τους θα γίνεται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται ειδικά για το σκοπό αυτό. Υπολογίζεται η πρώτη προκήρυξη να είναι για 1.000 οργανικές θέσεις (200 άτομα / βάρδια) με ειδική έμφαση στα 5 ΑΕΙ με μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα).

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε ότι: «Τα μέλη της ΟΠΠΙ θα λάβουν ειδική εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ. Θα φέρουν ειδική στολή για να συμβολίζεται ο διακριτός ρόλος τους. Θα διατίθενται για 4 έτη και δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα αλλά εξοπλισμό όπως γκλοπ, σπρέι. Αν συμβεί κάτι πολύ μεγάλο θα υπάρχουν προσθήκες από την ΕΛ.ΑΣ για να υπάρξει επέμβαση αν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

Κεραμέως για Γυμνάσια και Λύκεια

Ικανοποίηση για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στη σχολική κοινότητα εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όπως ενημέρωσε, δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμή κάποια συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων σχετικά με το ενδεχόμενο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων.

Previous ArticleNext Article