Αγορά, Ειδήσεις

Πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους: Άνοιγμα των καταστημάτων για click in shop – Click away στις «κόκκινες» περιοχές

Τα μέλη της Επιτροπής παρέλαβαν όπου και θα εξετάσουν την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, η οποία προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο της «παραλαβής εκτός» click away. Παράλληλα, με την μέθοδο του click in shop («παραλαβή εντός») θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις: ένδυσης, υπόδησης και αργυροχρυσοχοΐας, όπου ο πελάτης θα προσέρχεται στο κατάστημα με αυστηρά μέτρα προστασίας και κατόπιν ραντεβού (διάρκειας 20 με 30 λεπτά), για το οποίο θα ενημερώνεται τηλεφωνικά ή με γραπτό μήνυμα ως προς την ημέρα και την ώρα προσέλευσης. 

Επιπλέον, η λίστα των ημερήσιων ραντεβού θα είναι αναρτημένη στην είσοδο του καταστήματος. Κανονικά, δηλαδή όπως λειτούργησαν στη διάρκεια των γιορτών και κατόπιν ραντεβού, θα λειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών. Μεταξύ των μέτρων αυτών θα είναι οι επισκέψεις με προκαθορισμένο ραντεβού, ενώ σε κάθε κατάστημα θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα έως 4 πελάτες ανά 100 τετραγωνικά μέτρα. Η ουρά έξω από τα καταστήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 9 άτομα, με δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον, ενώ στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση παραβεί τα μέτρα θα της επιβληθεί πρόστιμο από 2.000-50.000 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος) και θα υπάρξει και ταυτόχρονη αναστολή λειτουργίας. Επιπλέον για την οποιαδήποτε μετακίνηση θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη η αποστολή sms στο 13033, με την ένδειξη 2. 

Τι θα γίνει με τα εμπορικά κέντρα

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της εφαρμογής του click in shop και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, αν και οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς δεν θέλουν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συνωστισμού σε κλειστούς χώρους και δημιουργία εστιών υπερμετάδοσης του ιού. Σημειώνεται ότι, το click in shop είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στα mall, καθώς, αν τα καταστήματα λειτουργήσουν με τη μέθοδο των ραντεβού, εγείρεται το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί η είσοδος και ο χρόνος παραμονής στο εμπορικό κέντρο όσων θα επιδεικνύουν το μήνυμα που θα αποδεικνύει ότι έχουν κλείσει συγκεκριμένο ραντεβού.

Απώλειες επιχειρήσεων λόγω κοροναϊού

Την ίδια στιγμή, απώλειες της τάξης των 13,1 δισ. ευρώ είχαν το γ’ τρίμηνο πέρυσι, λόγω της πανδημίας, οι επιχειρήσεις της χώρας, ενώ ειδικά τον Νοέμβριο, οπότε η χώρα εισήλθε σε νέο lockdown, η πτώση του τζίρου ανήλθε σε 1,6 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 50,4%, μεταξύ του τρίτου τριμήνου 2020 και του τρίτου τριμήνου 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης. 

Πτωτικά κινήθηκε η αγορά και το Νοέμβριο, τον πρώτο μήνα του δεύτερου lockdown όπως προκύπτει από τις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση. Ο κύκλος εργασιών τον Νοέμβριο 2020 ανήλθε σε 17,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8,4% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2019, που είχε ανέλθει σε 19,2 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 65,1% τον Νοέμβριο 2020 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία.

 Πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους για

click in shop – Click away στις «κόκκινες» περιοχές

Οι λοιμωξιολόγοι δίνουν την τελική εισήγηση στην κυβέρνηση για την αγορά, η οποία αναμένεται να ανοίξει με click in shop, ραντεβού και SMS. To απόγευμα οι επίσημες ανακοινώσεις. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου «πράσινο φως», αλλά με μέτρα. Αυτά προβλέπουν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο της «παραλαβής εκτός» click away στις «κόκκινες περιοχές», ενώ  στις υπόλοιπες με την μέθοδο του click in shop («παραλαβή εντός») θα λειτουργήσουν.

Η εισήγηση προβλέπει και άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης νυχιών, τα οποία θα λειτουργήσουν με τα προβλεπόμενα μέτρα και το ραντεβού.

Previous ArticleNext Article