Αγορά, Ειδήσεις

Προσοχή στις αγορές από Βρετανία! Πλέον έχουν δασμούς και ΦΠΑ

Δοκιμάσατε μετά την πρώτη Ιανουαρίου να κάνετε αγορές από το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας κάποια από τις γνωστές πλατφόρμες e-shop και είδατε επιπλέον και μεγάλες χρώσεις; Είναι φυσικό γιατί πλέον με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται τρίτη χώρα και εφαρμόζεται ότι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις να βάση τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα. Ωστόσο, υπάρχει μια πρόβλεψη που θα πρέπει να ξέρουν όσοι αγοράζουν από τη Βρετανία και αναφερόμαστε κυρίως στους απλούς καταναλωτές που αγοράζουν από ηλεκτρονικά είδη μέχρι βιβλία, ρούχα κτλ.

Οι έμποροι και εισαγωγείς έχουν φροντίσει εδώ και καιρό να ενημερωθούν για το τι έχει αλλάξει με τις εισαγωγές τους.

Για τα εμπορεύματα λοιπόν που εισέρχονται στη χώρα από ο ΗΒ υποβάλλονται τελωνειακές διασαφήσεις ανεξάρτητα από την επιβολή ή μη δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων. Αναλυτική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τις εισαγωγές εμπορευμάτων με ταχυδρομείο, όπως δηλαδή αγοράζουν οι περισσότεροι πολίτες από τις ψηφιακές πλατφόρμες αναφέρει ότι ισχύουν τα εξής:

• Αποστολές εμπορευμάτων αξίας έως 22 ευρώ απαλλάσσονται από δασμό και ΦΠΑ, δεν απαιτούνται τελωνειακές διασαφήσεις, μετά τη διαλογή είναι ελεύθερα. Με λίγα λόγια αγοράζετε άφοβα μέχρι 22 ευρώ.

• Για αποστολές εμπορευμάτων αξίας άνω των 22 ευρώ και έως 150 ευρώ τηρούνται τελωνειακές διατυπώσεις, υποβάλλονται τελωνειακές διασαφήσεις, απαλλάσσονται από το δασμό και επιβάλλεται μόνο ΦΠΑ

• Για αποστολές αξίας άνω των 150 ευρώ, επιβάλλεται δασμός και ΦΠΑ. Δεν επιβάλλεται δασμός εφόσον πρόκειται:

α) για εμπορεύματα εμπορικού χαρακτήρα τα οποία δικαιούνται μηδενικό προτιμησιακό δασμό.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο μηδενικός δασμός ισχύει για τα εμπορεύματα που είναι καταγωγής ΗΒ. Αν αυτό που θέλετε να αγοράσετε έχει εισαχθεί στη Βρετανία από την Κίνα, για παράδειγμα, θα πληρώσετε δασμό.

Previous ArticleNext Article