Διαρκώς αυξητική τάση καταγράφεται στον αριθμό των διαζυγίων, τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Λάρισας τόσο σε επίπεδο νομού όσο και στα όρια της πόλης. Αυτό αποτυπώνεται μέσα από τα στατιστικά στοιχεία ληξιαρχικών πράξεων που δημοσιεύει το υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα στο ληξιαρχείο Λάρισας, ενώ το 2018 τα διαζύγια ήταν μόλις 63, μέσα στο 2019 ανήλθαν στον αριθμό 162 και το 2020 έφτασαν τα 180. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αύξηση καθώς ουσιαστικά τριπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα δύο ετών.
Ανάλογος ήταν όμως και ο ρυθμός αύξησης σε επίπεδο νομού.
Συγκεκριμένα για το έτος 2018 τα διαζύγια συνολικά στο νομό Λάρισας ήταν 118, για το 2019 έγιναν 262 ενώ για το 2020 έφτασαν τα 293.
«Φαίνεται πως η καραντίνα λόγω κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών αποτέλεσαν ένα ισχυρό «κοκτέιλ» που προκαλεί δυνατούς τριγμούς στα θεμέλια των ζευγαριών στη Λάρισα» εξηγούν έμπειροι νομικοί στη Larissanet, που παρατηρούν μια γενικότερη αύξηση της κίνησης στις υποθέσεις που σχετίζονται με τέτοιου είδους προβλήματα, τα τελευταία χρόνια.
Αντιστρόφως ανάλογη πάλι είναι η κατάσταση στον τομέα των γάμων. Ενώ το 2019 καταγράφηκε αύξηση σε σχέση με το 2018, ήρθε το 2020 που ουσιαστικά εξαφάνισε λόγω της καραντίνας τα μυστήρια. Δηλαδή, ενώ το 2018 έγιναν 945 γάμοι στη Λάρισα, το 2019 ξεπέρασαν τους χίλιους κατά δύο αλλά το 2020 έγιναν μόλις 725. Κι αυτοί χωρίς πολλούς καλεσμένους και γλέντια…
«Θεωρείται όμως φυσιολογικό διότι πολλοί γάμοι αναβλήθηκαν λόγω της κατάστασης με τα ζευγάρια και τις οικογένειές τους, να κρίνουν πως θα μπορούν να διεξάγουν το μυστήριο λίγο πιο πίσω χρονικά και με όλες τις απαιτούμενες προετοιμασίες» αναφέρουν επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης.
Γεννήσεις και θάνατοι
Περισσότερες ήταν οι γεννήσεις μέσα στο 2020 για το νομό Λάρισας, εν συγκρίσει με τους θανάτους. Συγκεκριμένα είχαμε 4.146 γεννήσεις και 3.469 θανάτους. Το δυσάρεστο είναι πως ωστόσο πως παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια επίσης αυξητική τάση στον αριθμό των θανάτων εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή το 2018 καταγράφηκαν 3079, το 2019 καταγράφθηκαν 3.164 και τώρα 3.469.
Νομοσχέδιο: Έρχονται αλλαγές με τη συνεπιμέλεια
Ένα ζήτημα που αγγίζει άμεσα την κοινωνία και σχετίζεται ιδιαίτερα με το θέμα των διαζυγίων, είναι αυτός της συνεπιμέλειας. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το οικογενειακό δίκαιο, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση με στόχο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 να αποτελεί νόμο του κράτους. Μετά από τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, οι νέες ρυθμίσεις που επέρχονται φαίνεται πως θα ικανοποιήσουν κρίσιμα αιτήματα για τις σχέσεις των γονιών με τα παιδιά τους σε περίπτωση ιδίως που αυτοί βρίσκονται σε διάσταση ή έχουν πάρει διαζύγιο. Κυρίαρχο είναι η καθιέρωση της συνεπιμέλειας, που αποτελεί και το θεμέλιο λίθο του νέου νομοθετήματος. Για πρώτη φορά επίσης καθιερώνεται ο θεσμός του «οικογενειακού διαμεσολαβητή», ο οποίος θα αναλαμβάνει εξωδικαστικά τις διαφωνίες μετά διαζευγμένων γονέων. Δηλαδή θα αναλαμβάνει τον διακανονισμό και την επίλυση των όποιων τριβών και αντιδικιών εκτός δικαστηρίων, ειδικός διαμεσολαβητής, από αυτούς που ήδη υπάρχουν και στους οποίους ανατίθεται η λύση και αυτών των ευαίσθητων οικογενειακών διαφορών.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET