Ειδήσεις, Κόσμος

Πιο ξεκάθαρη η Ουάσινγκτον στον Ερντογάν δεν γίνεται. Ξέχνα S-400 και δύο κράτη στην Κύπρο…

Τη στήριξή της στη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, εξέφρασε η Ουάσινγκτον λίγες ώρες μετά το παραλήρημα Ερντογάν και το «θέλετε, δεν θέλετε, θα δεχτείτε δύο κράτη στην Κύπρο», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι και για το θέμα της αγοράς των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, η θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν την επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια συνολική λύση υπό την ηγεσία των Κυπρίων για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την διευκόλυνση της επανέναρξης των πολιτικών συζητήσεων». Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, για «λύση Κρήτης» στο ζήτημα των S-400, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν άφησε κανέναν περιθώριο «διαπραγμάτευσης», ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον σε αυτό το ζήτημα «δεν έχει αλλάξει».

«Οι ρωσικοί S-400 δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Νεντ Πράις σε συνέντευξη Τύπου. «Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το εν λόγω σύστημα», διεμήνυσε.

Previous ArticleNext Article