Ειδήσεις, Κοινωνία

Νέα έντυπα μετακίνησης από τη Δευτέρα…

Αλλάζει από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου ο τρόπος μετακινήσεων των εργαζομένων. Από τις βασικές αλλαγές είναι ότι δεν θα ισχύουν οι βεβαιώσεις μετακίνησης όσων δεν προσέρχονται στην εργασία γιατί βρίσκονται σε… τηλεργασία ή τελούν υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης. 
Όπως αναφέρει η ΚΥΑ που εκδόθηκε με τα νέα μέτρα, δεν θα χορηγούνται βεβαιώσεις κίνησης σε εργαζόμενο ή υπάλληλο που δεν προσέρχεται στην εργασία, ιδίως λόγω του ότι τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης εργασίας. Τυχόν μάλιστα ήδη χορηγηθείσες βεβαιώσεις κίνησης σε αυτούς παύουν να ισχύουν από τις 15.2.2021.
Οι μισθωτοί που έχουν τη βεβαίωση από την “ΕΡΓΑΝΗ” θα πρέπει να επανεκδώσουν τη βεβαίωσή τους από Δευτέρα, με βάση τη νέα φόρμα εντύπου, ακόμη και αν το έντυπό τους λήγει μετά τις 15/2.
Στη νέα βεβαίωση θα συμπληρώνεται από το σύστημα το πραγματικό ωράριο εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείονται αλλαγές και στην «χειρόγραφη» βεβαίωση μετακίνησης εργαζόμενου Τύπου Α από το forma.gov.gr. Οι εργαζόμενοι που έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία στον χώρο εργασίας τους θα μπορούν να επιδεικνύουν όπως και πριν τη Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενων από το forma.gov.gr και τη βεβαίωση μετακίνησης από το πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη».

Από την Κυριακή οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλλουν μια υπεύθυνη δήλωση στο Εργάνη με τη λίστα των εργαζόμενων που δουλεύουν κανονικά, δεν βρίσκονται δηλαδή σε αναστολή η τηλεργασία.
Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση που εκδίδουν από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ώστε σε τυχόν έλεγχο να διαπιστώνεται αν όντως αυτοαπασχολούμενος ανήκει στον ΚΑΔ που αναγράφεται στη βεβαίωσή του.
Με τη βεβαίωση από το forma.gov θα μπορούν να μετακινούνται επίσης εργάτες για γεωργικές εργασίες και οποιοσδήποτε άλλος δουλεύει με εργόσημο.
Για τη μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη) πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή μέσω ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης. Η βεβαίωση μπορεί να αποκτάται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:
α) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.
β) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Κατά την υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».
Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Εναλλακτικά μπορεί να λαμβάνεται πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α) από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr. Η βεβαίωση της παρούσας περίπτωσης μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα 14 ημερών.
Σημειώνεται ότι από την Δευτέρα οι έλεγχοι στους δρόμους θα είναι “σαρωτικοί” καθώς το προηγούμενο διάστημα πολλοί εξασφάλιζαν βεβαιώσεις μετακίνησης, χωρίς να τις δικαιούνται προκειμένου να μετακινούνται ελεύθερα.

Previous ArticleNext Article