Ειδήσεις, Κοινωνία

Κομισιόν: Πρόταση τον Μάρτιο για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει τον Μάρτιο πρόταση για τη δημιουργία ενός ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού που θα ισχύει για όλη την Ε.Ε., δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Σε ό,τι αφορά πώς θα είναι το πράσινο ψηφιακό διαβατήριο, θα καταθέσουμε νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο», ανέφερε η ίδια κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με συντηρητικές νομοθετικές αρχές της Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. –με την Ελλάδα και την Ισπανία να επιμένουν περισσότερο σε αυτό– είχαν συζητήσει για την προοπτική πιο ελεύθερων μετακινήσεων τους επόμενους μήνες, ενώ η κοινή δήλωση αναφερόταν στην ανάγκη «να συνεχιστούν οι εργασίες για μία κοινή προσέγγιση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού». 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ φάνηκε πιο ανοιχτή στην ιδέα του πιστοποιητικού από ό,τι στο παρελθόν. Καλωσόρισε το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η κ. Φον ντερ Λάιεν και εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσουν ξανά σύντομα οι Γερμανοί να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Εθεσε, επιπλέον, το ερώτημα αν το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα αναγνωρίζει μόνο εμβόλια που έχουν αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αρνητικός παραμένει ωστόσο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Μακρόν, στη δική του παρέμβαση, ανέφερε ότι παραμένει άγνωστη η διάρκεια της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια και ο βαθμός στον οποίο αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού. Μίλησε επίσης για νομικές και δεοντολογικές ενστάσεις, μεταξύ άλλων σχετικές με τα προσωπικά δεδομένα. Εν τω μεταξύ, σε ταραγμένα νερά παραμένει η σχέση της Ε.Ε. με την AstraZeneca. Την περασμένη εβδομάδα προκλήθηκε νέος σάλος από δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία δεν θα μπορέσει να παραδώσει ούτε τις μισές από τα 180 εκατ. δόσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί στο β΄ τρίμηνο (υπενθυμίζεται ότι ώς τα τέλη Μαρτίου θα παραδώσει το 1/3 από τα αρχικώς συμφωνηθέντα).

Με πληροφορίες από Reuters

kathimerini.gr

Previous ArticleNext Article