top, ΒΙΒΛΙΟ

“ΜΙΣΩ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ” της Πολίν Αρμάνζ από τις εκδόσεις Οξύ

ΜΙΣΩ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ, δηλώνει απερίφραστα η νεαρή Γαλλίδα μπλόγκερ και ακτιβίστρια Pauline Harmange (Πολίν Αρμάνζ) στο φεμινιστικό μανιφέστο της, υπογράφοντας μια ωδή στη μισανδρία και στην έκφρασή της ως μέσο για τη γυναικεία χειραφέτηση.

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να μισεί κανείς τους άντρες;

Η βία, ο εγωισμός, η οκνηρία και η δειλία αποτελούν γνήσια τέκνα της πατριαρχίας, σύμφωνα με την Pauline Harmange, η οποία διεκδικεί το δικαίωμα στο καθολικό μίσος προς τους άντρες και τη δημιουργία εξαιρέσεων για εκείνους που τις αξίζουν.

Και φυσικά, διεκδικεί και το δικαίωμα γραπτής έκφρασής του. Το βιβλίο τυπώθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2020 και το γαλλικό Υπουργείο Ισότητας προσπάθησε να απαγορεύσει την κυκλοφορία του. Μέσα σε δύο εβδομάδες εξαντλήθηκαν τρεις ανατυπώσεις, ενώ ήδη έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες.

Το βιβλίο της Πολίν Αρμάνζ Μισώ τους άντρες ερευνά αν οι γυναίκες έχουν καλό λόγο να μισούν τους άντρες κι αν «ο θυμός» τους είναι στην πραγματικότητα ένα χαρούμενο και πρόσφορο μονοπάτι για τη χειραφέτησή τους, εφόσον τους επιτραπεί να τον εκφράσουν. Ο εκδοτικός οίκος Monstroph, ο οποίος εξέδωσε το εν λόγω έργο, το αποκάλεσε «φεμινιστικό και εικονοκλαστικό βιβλίο, το οποίο υπερασπίζεται τη μισανδρία ως μέσο ώστε να δημιουργηθεί χώρος για την αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών.

Με τη διεθνή αλλά και την εγχώρια συγκυρία του κινήματος #MeToo, που στη χώρα μας παίρνει πια μορφή χιονοστιβάδας, η ανάγκη απελευθέρωσης από τα δεσμά της πατριαρχίας και το καθεστώς αυτοφίμωσης δείχνει πιο επιτακτική από ποτέ.

Μπορεί η μισανδρία να αποτελέσει λύση;

Η 25χρονη Πολίν Αρμάνζ, μαχητική φεμινίστρια, ακτιβίστρια και μπλόγκερ, ζει στη Λιλ της βόρειας Γαλλίας με τον σύζυγό της και τον γάτο της. Το Μισώ τους Άντρες είναι το πρώτο της βιβλίο.

Το ΜΙΣΩ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ τον Φεβρουάριο του 2021.

Βρείτε το ΕΔΩ

Previous ArticleNext Article