Ειδήσεις, Κοινωνία

Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και πώς θα ειδοποιηθούν

Στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος εξήγησε ότι σειρά έχει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων ενώ αναφέρθηκε και στον τρόπο ειδοποίησής τιους.  Όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά 885.000 εμβολιασμοί, υπολογίζοντας πως μέχρι την Πέμπτη «θα ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο» και επεσήμανε τη σημασία της έγκρισης ακόμα ενός εμβολίου από τον Αμερικανικό Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων, αυτό της Johnson&Johnson, το οποίο αναμένεται να κριθεί για την αποτελεσματικότητά του και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό στις 11 Μαρτίου. Η επόμενη ομάδα που θα ξεκινήσει να εμβολιάζεται είναι οι ευπαθείς ομάδες που έχουν νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Πρόκειται για περίπου 200.000 ανθρώπους, ο εμβολιασμός των οποίων θα ξεκινήσει σχεδόν παράλληλα με τους πολίτες ηλικίας 70- 74 ετών.

Πώς θα ειδοποιηθούν οι ευπαθείς ομάδες

Όσο αφορά στο πώς θα ειδοποιηθούν τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είπε ως είναι σχετικά εύκολη η επιλογή τους, αφού μέσα από τα μητρώα ή και την άυλη συνταγογράφηση μπορούν κι έχουν ήδη εντοπιστεί

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, ακόμα κι αν ο εμβολιασμός προχωρά σε άλλη ομάδα, όποιος ανήκει σε κάποια για την οποία άνοιξε πριν το σύστημα, μπορεί να εμβολιαστεί. «Δηλαδή, αν ένας 90χρονος αποφασίσει τώρα να το κάνει, μπαίνει, κλείνει ραντεβού και το κάνει. Δεν κλείνει η εφαρμογή», εξήγησε μέσα από το παράδειγμα. «Στις δομές που γίνονται οι εμβολιασμοί, υπάρχει σύστημα αναπλήρωσης, όπου αυτό προκύψει. Στελέχη της ΕΛΑΣ ή άνδρες του Στρατού ειδοποιούνται και πηγαίνουν. Εκεί που υπήρχαν κινητές μονάδες παρατηρήθηκε παρατυπία», σημείωσε κι έκανε λόγο για «ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί. Οι οποίες ελέγχονται και θα αποδοθούν ευθύνες». Εξήγησε δε ότι, «στις κινητές μονάδες προβλέπεται αναπλήρωση με τον ίδιο τρόπο» και είπε κατηγορηματικά πως «το σύστημα είναι πλήρως ψηφιοποιημένο, είναι σαφές το ποιος, πότε και πού το έκανε» το εμβόλιο.

www.dikaiologitika.gr

Previous ArticleNext Article