ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Μαγνησία

Εισαγγελέας στο Γηροκομείο Καναλίων Μαγνησίας μετά τους 11 νεκρούς από κορωνοϊό

Υπό πλήρη εξέλιξη είναι η προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελία Βόλου μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα κορωνοϊού στο Σουρλίγκειο Γηροκομείο Καναλίων στις 26 Ιανουαρίου Πλέον σήμερα 10 από τους ηλικιωμένους τροφίμους που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό έχουν αποβιώσει, ενώ προχθές προστέθηκε στους θανάτους και το πρώτο θύμα στο προσωπικό της δομής, μία 62χρονη εργαζόμενη. Συνολικά 36 άτομα, τρόφιμοι και εργαζόμενοι, μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ο ΕΟΔΥ ενημερώνει την Εισαγγελία Βόλου για την πορεία του κάθε περιστατικού ξεχωριστά από τότε που παρουσιάστηκαν τα κρούσματα και μέχρι σήμερα. Επισημαίνεται ότι η Εισαγγελία Βόλου παρενέβη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκε η κοινή υπουργική απόφαση με τα μέτρα προστασίας από την πανδημία σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων. Στο πλαίσιο αυτό ανέθεσε στο Αστυνομικό Τμήμα Ρήγα Φεραίου να προσκομίσει σε πρώτη φάση τα καταστατικά έγγραφα του Γηροκομείου από τα οποία να προκύπτει ποιος φέρει ευθύνη για τη διοίκηση του Ιδρύματος και ποιος εκτελεί χρέη επιστημονικά υπεύθυνου. Ακόμη, ζητεί έγγραφα από τα οποία να προκύπτει αν τηρούνται στοιχεία για τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται. Η δίωξη που θα ασκηθεί, θα είναι σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων προβλέπονται αυστηρά μέτρα προστασίας. Αν υπήρξε παραβίαση των μέτρων από την οποία ασθένησαν άνθρωποι και το χειρότερο πέθαναν, τότε το αδίκημα τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος. Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, η παραβίαση μέτρων που είχε σαν αποτέλεσμα τη μετάδοση ασθενειών τιμωρείται με έως και 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ αν από την παραβίαση αυτή προκλήθηκε θάνατος, προβλέπεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να στοιχειοθετηθεί η ύπαρξη δόλου.

www.thenewspaper.gr

Previous ArticleNext Article