Ειδήσεις, Οικονομία

Έφυγε από τη ζωή ο τραπεζίτης Γιάννης Κωστόπουλος

Σε ηλικία 83 ετών- Η πορεία του Μεσσήνιου τραπεζίτη – Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank

Ο Γιάννης Κωστόπουλος πέθανε σε ηλικία 83 ετών. Ο πατριάρχης των τραπεζιτών όπως ήταν γνωστός, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε Ναυπηγός στο King’s College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963about:blankRemaining Time-0:29FullscreenUnmute.

Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας από το 1973 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996.

Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank. Από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Μάιο του 2014 διετέλεσε Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ενώ τον Ιούνιο του 2014 η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

kostop2


Η πορεία του Μεσσήνιου τραπεζίτη

Ο Μεσσήνιος τραπεζίτης ανέλαβε τη διοίκηση της μικρής τότε Τράπεζας Πίστεως το 1973. Ουσιαστικά, η Τράπεζα Πίστεως είναι δημιούργημα της οικογένειας των Κωστόπουλων. Ο συνονόματος παππούς του Γιάννη Κωστόπουλου, ένας έμπορος υφασμάτων από τη Μεσσηνία, ίδρυσε το 1879 μια εμπορική εταιρεία στην Καλαμάτα. Το 1918, το πιστωτικό τμήμα της εταιρείας μετονομάστηκε σε Τράπεζα Καλαμών, δημιουργώντας μία από τις πρώτες ιδιωτικές τράπεζες της Ελλάδας. Το 1924 η Τράπεζα εκείνη μεταφέρθηκε στην Αθήνα, και μετονομάστηκε σε Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστης. Από εκείνη την τράπεζα προέκυψε η Τράπεζα Πίστεως, με νέα μετονομασία το 1972, για να μετονομαστεί για τελευταία φορά σε Alpha Bank το 1994. Ο Γιάννης Κωστόπουλος αναδιάρθρωσε την Τράπεζα εκ βάθρων, εκμεταλλεύτηκε την κρατικοποίηση της Ιονικής και της Εμπορικής από την πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση Καραμανλή και την αδράνεια που παρέλυσε σταδιακά τις κρατικές τράπεζες και κατάφερε να αναδείξει την Πίστεως σε σημαντικό παίκτη του τραπεζικού τομέα.

1789021


Η σύγκρουση με τους συνδικαλιστές

Στα τέλη της δεκαετίας του 80, ο Γιάννης Κωστόπουλος πήγε κόντρα στη νοοτροπία και συγκρούστηκε με τους συνδικαλιστές της Πίστεως. Η μεγάλη κίνηση του Γιάννη Κωστόπουλου έγινε το 1999 όταν αγόρασε το 51% της κρατικής Ιονικής Τράπεζας που τον επόμενο χρόνο απορρόφησε πλήρως η Alpha Bank.

Το πάθος για την τέχνη και τη ιστιοπλοϊα

Ο Γιάννη Κωστόπουλος είχε δύο πάθη, την τέχνη και την ιστιοπλοΐα. Αυτά τα δύο πάθη φαίνεται πως έχει μεταδώσει και στην μοναχοκόρη του Δάφνη, ζωγράφο, την οποία απέκτησε με τη κόρη του ιδρυτή της ιστορικής βιομηχανίας «Πεταλούδα» Ελευθέριου Μουζάκη. Το 1988 ο Κωστόπουλος δημιούργησε την ιστορική ιστιοπλοϊκή ομάδα της ΩΚΥΑΛΟΥ, που κατέκτησε για τρία συνεχή χρόνια (1988, 1989 και 1990) το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτής θαλάσσης στην κατηγορία 3/4ΤΟΝ και ΟΝΕ ΤΟΝ. Το 1994 δημιουργείται η ιστιοπλοϊκή ομάδα Alpha Sailing Team, στους σκοπούς της οποίας ήταν και η λειτουργία σχολών ιστιοπλοΐας για το προσωπικό της Τράπεζας και όχι μόνο.

kosto

Πηγή: www.newmoney.gr

Previous ArticleNext Article