Μία απίστευτη ιστορία γραφειοκρατίας – Υγειονομική βόμβα που περιπλανιέται εδώ και μήνες – Πώς ενεπλάκη η χώρα μας – Η διαδρομή του στη Μεσόγειο
Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η πορεία του πλοίου Elbeik το οποίο περιφέρεται στην Μεσόγειο εδώ και μήνες, μεταφέροντας πάνω από 1.700 αιγοπρόβατα και βοοειδή κινητοποιώντας την μία χώρα μετά την άλλη προκειμένου να μην ελλιμενιστεί σε αυτές, αλλά την ίδια ώρα να βρεθεί μία λύση για τα ζώα που μεταφέρονται. Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο όταν και το Elbeik και ένα ακόμα πλοίο, το Karim Allah, επρόκειτο να μεταφέρουν τα ζώα μεταξύ των οποίων και νεαροί ταύροι προς αναπαραγωγή στην Ταραγόνα και την Καρθαγένη της Ισπανίας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν έγινε ποτέ -τουλάχιστον για το Elbeik. Και οι δύο αποστολές αντιμετώπισαν προβλήματα όταν τους αρνήθηκε να εισέλθουν σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Λιβύης, λόγω του φόβου ότι τα ζώα είχαν μια ασθένεια, όπως ο καταρροϊκός πυρετός, η οποία προκαλεί χωλότητα και αιμορραγία μεταξύ των βοοειδών, αλλά δεν επηρεάζει τους ανθρώπους.
Αυτό κινητοποίησε τις ισπανικές αρχές που δήλωσαν πως εάν τα ζώα έφταναν στην Ισπανία θα έπρεπε να θανατωθούν υπό των φόβο των ασθενειών. Οι ιδιοκτήτες των πλοίων και των ζώων ξεκίνησαν να ψάχνουν λύση προκειμένου να μην χάσουν χρήματα από την θανάτωση. Το βασικό σκεπτικό είναι ότι τα ζώα του Elbeik δεν θα μπορούσαν να βρεθούν ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικά για το Karim Allah, το οποίο μετέφερε πάνω από 800 ζώα, ο βασικός λόγος ήταν ο ελλιμενισμός του στην Λιβύη. Αυτό, γιατί η αφρικανική χώρα έχει απαγορεύσει την εξαγωγή ζώων στην ΕΕ λόγω της ύπαρξης, μεταξύ άλλων επιζωοτιών, σημαντικών επιπτώσεων στα ζώα, στα πόδια και- στοματική νόσο. Το «Karim Allah» έφυγε από την Καρθαγένη της Ισπανίας με υποτιθέμενο προορισμό την Αλεξανδρέττα, στη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων, το πλοίο άλλαξε όμως πορεία και κατευθύνθηκε προς την Τρίπολη της Λιβύης όπου, ωστόσο, τα βοοειδή δεν έγιναν δεκτά λόγω ύποπτων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού. Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ιογενής νόσος με περίοδο επώασης 5-10 ημέρες που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Το πλοίο ζήτησε να ελλιμενιστεί στην Τυνησία για την προμήθεια ζωοτροφών, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Στις 28 Ιανουαρίου βρισκόταν στα νερά της Αουγκούστα στην ανατολική Σικελία, όπου ανακοινώθηκε ότι ήταν «μερικώς φορτωμένο» και, αφού αγόρασε ζωοτροφές, κατευθύνθηκε πάλι προς δυτικά, στον Κόλπο του Κάλιαρι. Το πλήρωμα κοινοποίησε στην ακτοφυλακή της πρωτεύουσας της Σαρδηνίας τη μεταφορά ζωοτροφής. Οι ιταλικές αρχές ετοίμαζαν επιθεώρηση για να επαληθεύσουν την κατάσταση στο πλοίο, αλλά το πλοίο έφυγε απροειδοποίητα και σύμφωνα με τους χάρτες, κατευθύνθηκε στην Καρθαγένη, με πολύ αργούς ρυθμούς, καθυστερώντας στα ισπανικά παράλια.
Το Elbeik και η εμπλοκή της Ελλάδας
Ενώ το Karim Allah βρέθηκε στην Ισπανία, χωρίς τα ζώα να βγουν από το πλοίο, το Elbeik ξεκίνησε μία… Οδύσσεια στην Μεσόγειο προκειμένου να βρεθεί λύση, ενώ στην υπόθεση ενεπλάκη και η Ελλάδα. Το Elbeik κατά την διάρκεια του ταξιδιού του έχει περάσει από Τουρκία, Λιβύη, Αίγυπτο και την Κατεχόμενη Κύπρο για να δρομολογήσει τελικά την επιστροφή του στην Ισπανία. Ωστόσo στο ενδιάμεσο φαίνεται πως ζήτησε να περάσει από την Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Πειραιά. Αυτό, σήμανε συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την υφυπουργό, Φωτεινή Αραμπατζή και την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου να προσπαθούν να δώσουν λύση, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει εγκεκριμένο Συνοριακό Σταθμό Ελέγχου για ζώντα ζώα σε λιμένα. Αυτό σημαίνει πως δεν θα ήταν δυνατό σε καμία περίπτωση να επιτραπεί ο ελλιμενισμός του πλοίου σε ελληνικό λιμένα και η εκφόρτωση των ζώων, προκειμένου αυτά να υποβληθούν στους προβλεπόμενους κτηνιατρικούς ελέγχους. Το ζήτημα του Elbeik είναι πολύπλοκο καθώς εκτός της οικονομικής πλευράς, αφορά και την κατάσταση των ζώων με φιλοζωικές οργανώσεις να επισημαίνουν πως δεν θα έπρεπε να θανατωθούν τα ζώα, εάν αυτά μπορούσαν να θεραπευτούν.
Από την άλλη, με δεδομένο πως, όπως αναφέρει ο Guardian, έχουν ήδη πεθάνει κάποια από τα ζώα, ανακύπτει ζήτημα ευρύτερης δημόσιας υγείας και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Έπειτα από παρέμβαση της Κύπριας επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλας Κυριακίδου, ζητήθηκε από την Ελλάδα η παροχή βοήθειας στο πλοίο όσον αφορά τον ανεφοδιασμό του με καύσιμα και τρόφιμα. Στο αίτημα του πλοίου, που βρισκόταν στα διεθνή ύδατα κοντά στη Μήλο, δόθηκε το πράσινο φως για ανθρωπιστικούς λόγους να κατευθυνθεί στην Κρήτη για καύσιμα και στην Καλαμάτα για ζωοτροφές και τρόφιμα, όπως ζήτησε ο κυβερνήτης του. Σύμφωνα με το marinetraffic.com, το Elbeik βρίσκεται ήδη στον κόλπο της Καλαμάτας.
Λόγω της φύσης του φορτίου και των φόβων λόγω της πιθανής ασθένειας, έχει οργανωθεί μια μεγάλη επιχείρηση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας και κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες υγειονομικές διαδικασίες κατά τον ανεφοδιασμό. Ο Guardian σημειώνει πως εκπρόσωποι του Karim Allah και του Elbeik κατηγόρησαν τους υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας για την κακή τους κατάσταση, κατηγορώντας τους για ένα λάθος στην πιστοποίηση υγείας των ζώων που οδήγησε τους λιμενικούς υπαλλήλους να αρνηθούν την είσοδο στα πλοία.
protothema.gr