ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Μαγνησία

Κύμα φυγής εκπαιδευτικών από τα σχολεία της Μαγνησίας – Διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση

Κύμα φυγής εκπαιδευτικών καταγράφεται στα σχολεία της Μαγνησίας, καθώς συνολικά φέτος έχουν κατατεθεί 185 αιτήσεις για συνταξιοδότηση που ως ποσοστό αγγίζει και το 7% του συνολικού μόνιμου διδακτικού προσωπικού στον Νομό. Πρόκειται για πρωτοφανή νούμερα, καθώς τόσο πολλές αιτήσεις είχαν να καταγραφούν εδώ και αρκετά χρόνια.
Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί είχαν προθεσμία μέχρι και χθες για να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Συνολικά 185 εκπαιδευτικοί σχεδιάζουν να βγουν στη σύνταξη, καθώς υπέβαλαν την αίτηση στις δύο τοπικές διευθύνσεις εκπαίδευσης. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υποβλήθηκαν 85 αιτήσεις, ενώ πέρσι είχαν υποβληθεί 22 αιτήσεις, δηλαδή πολύ μεγάλη αύξηση, ενώ υπήρχαν χρονιές, που οι συνταξιοδοτήσεις ήταν μονοψήφιες.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος επισήμανε πως «οι περισσότεροι που συνταξιοδοτούνται είναι ηλικίας 58 -60 ετών. Ο αριθμός των αιτήσεων είναι πολύ μεγάλος. Επικράτησε φέτος ένας πανικός, που ίσως δεν μπορεί να εξηγηθεί, καθώς όσοι θέλουν να συνταξιοδοτηθούν, έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και θα μπορούσαν να παραμείνουν μέχρι και το 2024. Βέβαια μπορεί να φοβούνται κάποιους νέους που θα ανατρέπουν τα δεδομένα».

Παράλληλα η πανδημία έχει παίξει τον ρόλο της, καθώς εκπαιδευτικοί με κάποιες παθήσεις θεωρούν ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να μείνουν στην εκπαίδευση και μέσα στον κίνδυνο για τη διασπορά του ιού.
«Βλέπουμε ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν, ακόμη και αν πάρουν μειωμένη σύνταξη» είπε ο κ. Μούσιος.
Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο αριθμός των αιτήσεων για συνταξιοδότηση από καθηγητές της Μαγνησίας. Είναι χαρακτηριστικό πως ανέρχονται στις 100, όταν άλλες χρονιές δεν ξεπερνούσαν τις 50, που σημαίνει ότι έχουμε μια αύξηση τουλάχιστον 100%.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους έληξε χθες και οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας συνιστούν ρεκόρ, καθώς τελικά άγγιξαν τις 100. Αν σε έναν μήνα από χθες οι καθηγητές που υπέβαλαν τη αίτηση, δεν την αποσύρουν, τότε συνταξιοδοτούνται.
Η έκπληξη στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας για τον υψηλό αριθμό αιτήσεων είναι υπαρκτή, καθώς, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, «είχαμε αρκετά χρόνια να δούμε τόσες πολλές αιτήσεις. Πέρσι υποβλήθηκαν 47 αιτήσεις και τελικά συνταξιοδοτήθηκαν 40 άτομα, ένας αριθμός που μάλιστα θεωρήθηκε επίσης μεγάλος για τα δεδομένα των τελευταίων ετών». Ερμηνεύοντας την όλη εξέλιξη από τη Δευτεροβάθμια αναφέρθηκε πως «οι καθηγητές φοβούνται, μήπως αλλάξει ο νόμος και αναγκαστούν να φύγουν με σύνταξη πολύ αργότερα. Γι’ αυτό και θέλησαν να αξιοποιήσουν τώρα τη δυνατότητα που τους προσφέρεται. Έτσι έχουμε καθηγητές από διάφορες ηλικίες, συνήθως άνω των 55 ετών οι περισσότεροι, που υπέβαλαν αίτηση».

Ενισχυτική διδασκαλία στα ειδικά μαθήματα

Στο μεταξύ από χθες καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις, όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να προσληφθούν ως προσωρινοί αναπληρωτές στην Ενισχυτική Διδασκαλία Ειδικών Μαθημάτων για το σχολικό έτος 2020-2021. Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε τη σχετική εγκύκλιο και η προθεσμία θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Μαρτίου.

e-thessalia.gr

Previous ArticleNext Article