Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, Στράτος Θεοδοσίου, εξηγεί στον Δημήτρη Δανίκα με ποιoν τρόπο η Σελήνη και ο Ηλιος προκαλούν το φαινόμενο της υποχώρησης των υδάτων, γιατί είναι τοσο εκτεταμένο και πόσο θα διαρκέσει – Τι λέει για τον νέο κλάδο της Αστρομυθολογίας
Μα, τι έγιναν; Χάθηκαν; Εξαερώθηκαν; Απίστευτο! Τα ύδατα εννοώ. Το γνωστό και πρόσφατο φυσικό φαινόμενο. Μια και δυο, αποφάσισα να επικοινωνήσω με τον εκλεκτό Διονύσιο Σιμόπουλο. Κοντοχωριανός μου. Από τον Γρύλλο του Νομού Ηλείας. Ο επίτιμος διευθυντής του Ιδρύματος Ευγενίδου – Πλανητάριου. Να μην πολυλογώ, όταν τον ρώτησα, εκείνος με γλυκύτατη, ευγενέστατη φωνή με παρέπεμψε στον Στράτο Θεοδοσίου. «Αυτός ο αρμόδιος, από αυτόν θα τα μάθεις όλα».
Κάπως έτσι άρχισε ένα συμπαντικό αλλά και μυθολογικό ταξίδι. Από το φαινόμενο «εξαφάνισης των υδάτων», την εποχή των παγετώνων, τον Ηλιο νάνο (αν είναι δυνατόν!) στον θρυλικό Δημήτριο Αιγινήτη. Δεν τελείωσα. Μετά στην εποχή του Υδροχόου, που παρεμπιπτόντως θα διαρκέσει δύο και πλέον χιλιάδες χρόνια. Για να καταλήξουμε στη Λητώ, την Αστρομυθολογία, το Σύμπαν και στον Υψιστο Δημιουργό. Και λίγα λέω.
Α, ξέχασα να σας πω ότι ο Στράτος Θεοδοσίου είναι ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών. Η φωνή του, από το τηλέφωνο ακουγόταν καθαρή, ορμητική και ενίοτε καταιγιστική. Δεν τον προλάβαινα.
– Μια χαρά σάς ακούω.
Καλύτερα να μιλάμε στον ενικό.
– Περίφημα. Πού σε βρίσκω;
Από πέρυσι τον Μάρτιο, τα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα είμαι με τη γυναίκα μου στο εξοχικό μας στην παραλία Αυλίδας του Νομού Χαλκίδας.
– Μακάρι να μπορούσα κι εγώ… Τέλος πάντων. Για μιλήστε μου περί Στράτου Θεοδοσίου. Και το λέω αυτό επειδή δεν εμπιστεύομαι εντελώς τις πληροφορίες από το Internet.
Σπούδασα Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Αρίστευσα στην Αστρονομία και μόλις ο ακαδημαϊκός μας, Γεώργιος Κοντόπουλος, της Αστρονομίας μού έκανε πρόταση να αναλάβω βοηθός του στο Εργαστήριο Αστρονομίας στην Αθήνα έσπευσα και πήγα. Παρεμπιπτόντως, πρέπει να σου πω ότι ο Κοντόπουλος, σήμερα 93 ετών, μαζί με την κατάκοιτη σύζυγό του υπήρξαν τελευταία θύματα κλοπής στο σπίτι τους στο Πικέρμι. Ακόμα και τις βέρες πήρανε οι αχρείοι!
– Δηλαδή, τι από τα δύο: μαθηματικός ή φυσικός;
Από εκεί και πέρα άρχισε η σταδιοδρομία μου. Γίνομαι μαθηματικός και φυσικός. Ετσι παίρνω το δικτατορικό μου στην Αστροφυσική, σε συνεργασία με τον καθηγητή Νάντι, μεγάλη μορφή, μεγάλο όνομα στην Αστροφυσική. Το όνομά του ταυτισμένο με την ανακάλυψη του Ultraviolet Excess.
– Για μια στιγμή, τι είναι αυτό;
Η υπεροχή στο υπεριώδες. Δηλαδή παρατηρούμε αστέρια στο υπεριώδες στο μπλε και το κίτρινο του ορατού φάσματος.
– Πάλι δεν κατάλαβα.
Με το μάτι βλέπουμε μόνο την κίτρινη περιοχή.
– Ποια είναι η κίτρινη περιοχή;
Με απλά λόγια, η κίτρινη περιοχή είναι αυτό που βλέπει το μάτι μας χωρίς βοηθήματα. Και η μπλε περιοχή είναι αυτό που αποτυπώνει η φωτογραφική πλάκα. Και το υπεριώδες στα μικρά μήκη κύματος είναι αυτό που αποτυπώνουμε με ειδικά φίλτρα. Ολες αυτές οι παρατηρήσεις γίνονται με τηλεσκόπιο. Πας εσύ σε τηλεσκόπιο, βάζεις το μάτι σου και αυτό που βλέπεις είναι η κίτρινη περιοχή. Ο,τι βλέπεις στον ουρανό, τα αστέρια, τον Ηλιο, τη Σελήνη, είναι κίτρινο.
Η Σύνοδος Ηλίου – Γης – Σελήνης
– Και η δραστηριότητά σου στο εξωτερικό;
Πήρα το δικτατορικό μου στην Αθήνα σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο του Εδιμβούργου. Με υπεύθυνους τον Βαγγέλη Κοντιζά από Ελλάδα, τον Νάντι και τον Αγγλο Μάικλ Σμιθ. Συχωρέμενοι και οι δύο.
– Η φωνή σου ακούγεται ενός τριαντάρη προς τα σαράντα.
Είμαι μεγάλος, τι νομίζεις;
– Δηλαδή;
Είμαι 72 ετών. Εχω δύο εγγόνια από τις κόρες μου, που γέννησαν και οι δύο ταυτόχρονα.
– Να μιλήσουμε για το επίκαιρο φαινόμενο εξαφάνισης των υδάτων; Πού πηγαίνουν;
Τίποτα δεν χάνεται. Αυτό που νομίζουμε ότι χάνεται δεν χάνεται. Είναι το φαινόμενο της παλίρροιας. Που είναι πλημμυρίδα και άμπωτη. Απλά πράγματα.
– Επομένως, θα επιστρέψουν;
Ναι. Είναι πολύ φυσιολογικό το φαινόμενο. Συμβαίνει πάντα.
– Τι είναι αυτό που το προκαλεί;
Το φαινόμενο αυτό προκαλείται από τη σύνοδο Ηλιου – Γης – Σελήνης.
– Τι είναι αυτή η σύνοδος;
Η ευθυγράμμιση των τριών αυτών ουράνιων σωμάτων. Η έλξη που ασκούν αυτά τα τρία ουράνια σώματα στον όγκο του θαλασσινού νερού. Και πρόκειται για τη μεγαλύτερη δυνατή έλξη. Ο λόγος επειδή κατευθυνόμαστε προς την εαρινή ισημερία. Γεγονός που θα συμβεί στις 21 Μαρτίου. Δηλαδή ίση μέρα με ίση νύχτα. Η μέρα συνεχώς μεγαλώνει και γίνεται μέγιστη στις 22 Ιουνίου. Το λεγόμενο θερινό ηλιοστάσιο. Το φωτεινό τμήμα του 24ώρου. Συμβαίνει και στις 22 Σεπτεμβρίου στη φθινοπωρινή ισημερία.
– Μπας και αυτό το φαινόμενο είναι η αιτία των πρόσφατων σεισμικών δονήσεων που ταλαιπωρούν και τρομοκρατούν τους κατοίκους της Θεσσαλίας;
Πρώτα, λοιπόν, πρέπει να πω ότι τα ύδατα θα επιστρέψουν. Οσο για τους σεισμούς, και για να εξασφαλίσω μία ακόμα έγκυρη γνώμη, αποφάσισα να επικοινωνήσω με τον φίλο μου, τον ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας Δημήτρη Παπανικολάου. Και συζητήσαμε το θέμα. Δεν έχει σχέση με τους σεισμούς. Τελεία και παύλα.
Πρώτα ο Αριστοτέλης
– Και η σύνοδος των τριών ουράνιων σωμάτων μετακινεί τα ύδατα;
Πρόσεξε να δεις τι συμβαίνει. Κάποιες υψηλές βαρομετρικές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δημιούργησαν πρόβλημα στη στάθμη της θάλασσας. Είδαμε το μέγιστο του φαινομένου τώρα. Αυτό κρατάει κάποιες μέρες και στη συνέχεια το φαινόμενο υποχωρεί εντελώς.
– Πρώτη φορά συμβαίνει;
Οχι. Αυτό το έχουμε ξαναζήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Κάθε χρόνο γίνεται αυτό. Αλλά ο συνδυασμός αστρονομικών και γεωλογικών φαινομένων προκάλεσε αυτή τη μέγιστη ένταση. Συνέπεσαν μαζί και η σύνοδος των τριών σωμάτων και οι υψηλές βαρομετρικές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ο καλός καιρός για παρατήρηση. Και όλα μαζί έδωσαν το μέγιστο του φαινομένου.
– Οπως περίπου συμβαίνει στη Χαλκίδα.
Περίπου. Παλίρροια και άμπωτη. Συνηθισμένο φαινόμενο στη Χαλκίδα, στα νερά του Ευρίπου. Κατά 2/3 συμβάλλει η Σελήνη και κατά 1/3 η έλξη του Ηλιου. Και αυτό επειδή η Σελήνη είναι πολύ κοντά μας. Αλλιώτικα, συγκρινόμενη με τον Ηλιο έχει το μέγεθος κουκκίδας.
Αντιθέτως, ο Ηλιος είναι μακριά μας, πολύ μακριά μας. Αυτό το φαινόμενο το είχε παρατηρήσει και προσπάθησε να το λύσει ο Αριστοτέλης. Μην ξεχνάς πως η μάνα του ήταν από τη Χαλκίδα. Γι’ αυτό του έχουν στήσει άγαλμα στη Χαλκίδα.
– Ο Αριστοτέλης δεν μπόρεσε. Τότε ποιος το κατάφερε και το έλυσε;
Τελικά το έλυσε ο καθηγητής Αστρονομίας Δημήτριος Αιγινήτης. Ο καθηγητής των καθηγητών, των καθηγητών, των καθηγητών. Μεγάλη μορφή. Εγώ, ας πούμε, ανήκω στην πέμπτη γενιά ως Αιγινήτης.
– Εννοείς τον περίφημο Αιγινήτη.
Φυσικά. Που εκτός των άλλων χρημάτισε υπουργός Παιδείας για ένα εξάμηνο επί Πάγκαλου, αν δεν κάνω λάθος. Και που μέσα σε αυτό το ελάχιστο διάστημα των έξι μηνών κατάφερε να φτιάξει χίλια σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια. Ανάμεσά τους το Πειραματικό.
Επίσης, δημιούργησε τη Φυσικομαθηματική Σχολή στο Αριστοτέλειο. Και ακόμα, δημιούργησε και θεμελίωσε την Ακαδημία Αθηνών, σε συνεργασία με τον βαρόνο Σίνα. Ο μέγας χορηγός.
– Ποια τα επιτεύγματα των Ελλήνων της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Αστροφυσικής;
Είσαι ο πρώτος στον οποίο θα αποκαλύψω μια παγκόσμια πρωτιά. Ηδη αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο τελευταίο στάδιο διόρθωσης ενός πολυσέλιδου βιβλίου μου. Πρόκειται για μελέτη και ανάλυση με τίτλο «Αστρομυθολογία».
– Δηλαδή το Διάστημα, το Σύμπαν και οι μύθοι μας;
Κάπως έτσι. Ο αστρονομικός αποσυμβολισμός των μύθων των αρχαίων λαών. Ανάμεσά τους και των Ελλήνων φυσικά. Κατά τις αστρικές εποχές του Ταύρου, του Κριού και των Ιχθύων.
– Εννοείς τα ζώδια;
Οι ζωδιακοί αστερισμοί. Οι οποίοι αποτυπώνουν πάνω στον ουρανό είδη του ζωικού βασιλείου. Τα πάντα στους ζωδιακούς αστερισμούς είναι μικρά ζωάκια. Εκτός από ένα.
– Μη μου πεις. Κάτσε να σκεφτώ.
Ελα τώρα… Μα, φυσικά ο Ζυγός. Ο μοναδικός αστερισμός που δεν είναι ζώο. Είναι πράγμα.
– Και ο Υδροχόος;
Και ο Υδροχόος, μέρος του ζωικού βασιλείου. Ο Ζυγός, λοιπόν, κατά την αρχαιότητα, λεγόταν «Χηλαί Σκορπίου». Δηλαδή δαγκάνες σκορπιού.
– Αυτοί οι αστερισμοί ταυτίζονται με αστρικές εποχές;
Φυσικά. Κάθε αστρική εποχή διαρκεί δύο χιλιάδες εκατό χρόνια. Τώρα μπαίνουμε στην εποχή του Υδροχόου. Το λεγόμενο New Age.
– Η εποχή μου. Τέλεια! Και γιατί η μελέτη είναι πρωτότυπη;
Μα επειδή γίνεται για πρώτη φορά. Γι’ αυτό είναι πρωτότυπη παγκοσμίως. Αρχίζει από το 4.000 π.Χ. και τελειώνει τώρα, την εποχή του Υδροχόου.
– Και πώς χωρίζονται αυτές οι αστρικές εποχές;
Θα σου πω. Από το 4000 π.Χ. έως το 2000 π.Χ. η αστρική εποχή του Ταύρου. Από το 2000 έως το 1 μ.Χ. η αστρική εποχή του Κριού. Από το 1 μ.Χ. έως το 2000 μ.Χ. η αστρική εποχή των Ιχθύων. Και από το 2000 μέχρι το 4000 μ.Χ. η εποχή του Υδροχόου.
Αστρομυθολογία, ένας νέος κλάδος
– Περίφημα. Το αστέρι μου θα διαρκέσει 2.000 χρόνια. Τελικά η συνολική διάρκεια είναι…
Εξι χιλιάδες χρόνια. Γι’ αυτό ονόμασα τη μελέτη μου «Αστρονομικός αποσυμβολισμός όλων των μύθων». Εισάγω παγκοσμίως την Αστρομυθολογία.
– Τι είναι ακριβώς;
Ενας νέος κλάδος της Αστρονομίας και κατ’ επέκταση των φυσικών επιστημών που προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει με γνώμονα τις σημερινές αστρονομικές μας γνώσεις αστρονομικά γεγονότα.
– Οπως;
Οπως η ανάπτυξη των παλιρροϊκών δυνάμεων, η αλλαγή της γήινης εκκεντρότητας ή της ηλιακής δραστηριότητας, η πτώση μετεωριτών ή κομητών και άλλα. Ολα αυτά που σε παλιότερες εποχές δημιούργησαν αντίστοιχα γεωλογικά φαινόμενα με άμεσο αντίκτυπο στη Γη.
– Να πούμε κάποια από αυτά τα φαινόμενα;
Συνέβησαν δραματικά γεγονότα που έχουν καταγραφεί στους μύθους. Για παράδειγμα, οι κατακλυσμοί του Ωγύγου, του Δευκαλίωνα, του Δαρδάνου, του Νώε. Ακόμα, αναδύσεις νησιών. Για παράδειγμα, η Δήλος που πρώτα ήταν η Αδηλος. Και επειδή εκεί η Λητώ γέννησε τα παιδιά της ονομάστηκε Δήλος. Εκεί, στην Αδηλο νήσο, αναδύθηκε το νησί. Ακόμα, η εξαφάνιση των δεινοσαύρων που έγινε από πτώση αστεροειδούς ή μετεωρίτη πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια. Επίσης, μέσω της μελέτης των ελληνικών μύθων για τους αστερισμούς, επειδή διεθνώς επικρατούν οι ελληνικοί μύθοι, η Αστρομυθολογία μπορεί να προχωρήσει στους αντίστοιχους αποσυμβολισμούς τους και να μας προσφέρει σημαντικότατα στοιχεία για την Ιστορία και όχι μόνο των πανάρχαιων χρόνων. Συνεπώς, η Αστρομυθολογία είναι πλέον ένας καινούριος αστρονομικός κλάδος των φυσικών επιστημών που δεν έχει καμία σχέση με δήθεν πνευματιστικές ή αστρολογικές ενοράσεις ορισμένων δήθεν μελετητών.
Ο Λευκός Νάνος
– Είναι αλήθεια αυτό που λένε για το μέλλον της Γης; Πώς δηλαδή θα ψηθεί και θα γίνει στάχτη;
Αλήθεια είναι. Οταν μιλάμε για αστρική εξέλιξη πρέπει να γνωρίζουμε το εξής: ένα αστέρι δημιουργείται, ενηλικιώνεται και πεθαίνει. Μόνο που οι χρόνοι αυτοί είναι τεράστιοι σε σχέση με την ανθρώπινη βιολογία. Αστέρι είναι το ουράνιο σώμα που μπορεί να κάψει τα πυρηνικά του αποθέματα. Αστέρι δεν είναι η Γη, ο Δίας, η Αφροδίτη. Αυτοί είναι πλανήτες. Αστέρι είναι ο Ηλιος. Ενα αστέρι σαν τον Ηλιο, εννοώ σε όγκο και μάζα, ζει περίπου 9 δισεκατομμύρια χρόνια. Ο Ηλιος έχει ήδη δαπανήσει τα μισά πυρηνικά του αποθέματα. Στα επόμενα 3 δισεκατομμύρια χρόνια θα εξελιχθεί. Και με μια τεράστια έκρηξη θα καταπιεί Ερμή, Αφροδίτη, Γη και Αρη. Μαζί. Θα γίνει από νάνος…
– Με συγχωρείς που σε διακόπτω, αλλά νάνος ο σημερινός Ηλιος;
Νάνος. Αυτά τα αστέρια που βρίσκονται σε αυτή τη φάση εξέλιξης πάνω στην κύρια ακολουθία ονομάζονται νάνοι αστέρες. Και είναι το 99% των αστεριών αυτή την περίοδο. Νάνοι δηλαδή. Επομένως, από νάνος θα γίνει ένας ερυθρός γίγαντας και στα επόμενα χρόνια, όταν τελειώσουν τα πυρηνικά του αποθέματα, θα μετεξελιχθεί σε λευκό νάνο. Δηλαδή νεκρό άστρο.
– Αυτό είναι σίγουρο;
Μην ανησυχείς… Για τα επόμενα 3 δισεκατομμύρια χρόνια θα κοιμόμαστε ήσυχοι… Δεν έχουμε φόβο από τον Ηλιο.
– Από τον άνθρωπο όμως;
Από τον άνθρωπο, ναι. Θέλω να πω ότι ο Ηλιος είναι ζωοδότης και φωτοδότης. Λίγο να μειωθεί η δραστηριότητά του, ένα ελάχιστο ηλιακών κηλίδων μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη Γη. Να παγώσουμε δηλαδή.
– Γι’ αυτό λέμε η εποχή των παγετώνων;
Το λένε Ελάχιστο Μόντερ. Παλιότερα είχε συμβεί η εποχή των παγετώνων. Και στο μέλλον μπορεί άνετα να συμβεί. Το έχει ζήσει πολλές φορές η Γη αυτό. Να ζήσουμε εποχές ψύχους. Ετσι θα προκύψουν τεράστια προβλήματα.
– Ολα αυτά οφείλονται στην κλιματική αλλαγή;
Οχι, αυτό δεν έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή. Δηλαδή με την ανθρώπινη δραστηριότητα και με διοξείδια του άνθρακα και τέτοια. Εχει να κάνει με την ηλιακή δραστηριότητα. Με λίγες ηλιακές κηλίδες. Το λεγόμενο Μίνιμουμ Μόντερ (Minimum Maunder). Στο παρελθόν αυτό το φαινόμενο διήρκησε 70 χρόνια, από το 1645 έως το 1715. Πέθαναν εκατομμύρια άνθρωποι από το ψύχος στο βόρειο ημισφαίριο. Η εποχή αυτή ονομάστηκε Little Ice Age.
Ένας ο Δημιουργός, ο Θεός
– Σαν να λέμε μικρή εποχή παγετώνων.
Τότε οι Βίκινγκ είχαν αποικήσει στη Γροιλανδία. Τη λεγόμενη πράσινη γη. Και από καταπράσινη εξελίχθηκε σε έναν τεράστιο, γιγαντιαίο καταψύκτη. Τα πάντα ξεράθηκαν. Τα ζώα δεν είχαν τίποτα να φάνε. Ολα σαπίσανε και όλοι πεθάνανε από την πείνα. Εβρεχε για πέντε συνεχόμενα χρόνια. Κατακλυσμός. Ετσι προέκυψαν όλες οι πληγές του φαραώ. Υποθερμία, πανώλη, φοβερά πράγματα. Φαντάσου, οι μητέρες αναγκάστηκαν να σκοτώνουν τα παιδιά τους επειδή δεν είχαν τίποτα να τα ταΐσουν!
– Εφιάλτης! Μπροστά σε αυτό, η σημερινή πανδημία μοιάζει με χάδι. Να θυμηθούμε μερικές άλλες ελληνικές μορφές της Αστροφυσικής και της Φυσικής;
Πολλές. Οπως ο Σταμάτιος Κριμιζής. Ο ακαδημαϊκός μας της Διαστημικής που μαζί με την ομάδα του θεωρούνται πρωτοπόροι στην κατάκτηση του Διαστήματος.
– Στη NASA φυσικά.
Ηταν στη NASA, αλλά τώρα είναι εδώ. Οπως ο Δημήτρης Νανόπουλος, μεγάλη μορφή στην Πυρηνική και την Κβαντική Φυσική. Οπως στη Γαλλία ο Γιάννης Ηλιόπουλος. Οπως ο Σταύρος Κατσανέβας, διακεκριμένος καθηγητής στη Γαλλία και την Ιταλία. Οπως η Χρύσα Κουβελιώτου. Αλλά και η Βίκυ Καλογερά. Το καινούριο όνομα στην Αστροφυσική.
– Η δική σου προφητεία;
Για το μέλλον της ανθρωπότητας; Μια χαρά θα επιζήσουμε.
– Κατοικήσιμοι πλανήτες;
Δεν έχουμε ανακαλύψει μέχρι τώρα κάποιον πλανήτη που να κατοικείται από όντα. Ερευνούμε παρόμοια ηλιακά συστήματα με τον δικό μας. Δηλαδή εκείνον τον πλανήτη που θα βρίσκεται στην έμβια ζώνη του άστρου. Για παράδειγμα, στην έμβια ζώνη του Ηλιου βρίσκεται η Γη. Ομως ο Ερμής και η Αφροδίτη βρίσκονται πολύ κοντά στον Ηλιο και καίγονται. Αντιθέτως, ο Κρόνος και ο Ποσειδώνας βρίσκονται πολύ μακριά και γι’ αυτό είναι παγωμένοι. Ισως ο Αρης να βρίσκεται στην έμβια ζώνη, γι’ αυτό προσπαθούμε να κάνουμε μια γαιοπλασία, να το μεταμορφώσουμε σε Γη.
– Ενας φυσικομαθηματικός, αστροφυσικός όπως ο Στράτος Θεοδοσίου πιστεύει σε υπέρτατες δυνάμεις;
Ναι. Προσωπικά, πιστεύω σε μία.
– Σε ποια;
Στον Θεό.
– Ακούγεται αντιφατικό.
Συνοπτικά η θεωρία μου είναι η ακόλουθη: το Σύμπαν δημιουργήθηκε από τον δημιουργό του ο οποίος δεν ταυτίζεται με αυτό. Δηλαδή μπορεί, σύμφωνα με τις θεωρίες, για όλα τα αντι-παράλληλα σύμπαντα δημιουργός να είναι ο ίδιος θεός.
Πριν προλάβω να μιλήσω, με ρώτησε «ευχαριστημένος;». Φυσικά, ευχαριστημένος. Για έναν λόγο. Βασικό. Που κατάφερε μέσα σε μία ώρα να με «απαγάγει» από την πανδημία και τον εγκλεισμό και να με εκτοξεύσει στο υπερπέραν το αστροφυσικό. Τον ευγνωμονώ!
www.protothema.gr