Εκπαίδευση - Παιδεία

Ποια τάμπλετ και λάπτοπ θα μπορούν να αγοραστούν με τα voucher των 200 ευρώ

Συγκεκριμένες προδιαγραφές θα πρέπει να καλύπτουν τα ταμπλετ, τα λαπτοπ αλλά και οι υπολογιστές που θα μπορούν να αγοραστούν με το voucher των 200 ευρώ που θα χορηγηθεί σε οικογένειες με μαθητές, πολύ χαμηλών οικονομικά εισοδημάτων Σύμφωνα με την κοίνη υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε χθες Τετάρτη και καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα» για τα voucher των 200 ευρώ, καθορίζονται συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα πρέπει να καλύπτουν τα λαπτοπ, τα τάμπλετ και οι προσωπικοί υπολογιστές. Σημαντική λεπτομέρεια που αποκλείει πολλές οικονομικές επιλογές είναι αυτή της εξαίρεσης των Refurbished προιόντων. Με τον όρο Refurbished, αναφερόμαστε σε ένα επώνυμο μεταχειρισμένο υπολογιστή (σταθερό ή laptop), ο οποίος έχει ανακατασκευαστεί και ελεγχθεί πλήρως για την απόδοση και την λειτουργικότητα του. Τα Refurbished είναι αρκετά πιο οικονομικά από τα καινούργια laptop ή desktop μηχανήματα. Επίσης εκτός απο τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζει η απόφαση τα τα λαπτοπ, τα τάμπλετ και οι προσωπικοί υπολογιστές θα πρέπει να συνοδεύονται και με λογισμικό Antivirus.

Ειδικότερα ανα κατηγορία οι προδιαγραφές είναι: 

Επιλέξιμος Εξοπλισμός και Υπηρεσίες
1. Ορίζονται οι ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμου εξοπλισμού:
(α) Κατηγορία 1: φορητές ταμπλέτες (tablets).
(β) Κατηγορία 2: φορητοί υπολογιστές (notebooks, laptops, chromebooks, 2 in 1).
(γ) Κατηγορία 3: σταθεροί υπολογιστές (desktops, all-in-one).

Οι ελάχιστες προδιαγραφές της κατηγορίας  tablets όσον αφορά τον εξοπλισμό και τις υποχρεωτικές συνοδευτικές υπηρεσίες, είναι οι ακόλουθες:

Μέγεθος οθόνης: ≥ 9.6’’

Μνήμη RAM: ≥ 2GB.

Χωρητικότητα: ≥ 32GB.

Εμπρόσθια και οπίσθια κάμερα, μικρόφωνο.

Συνδεσιμότητα: τουλάχιστον ασύρματη σύνδεση Wi-Fi και Bluetooth.

Λειτουργικό Σύστημα με υποστήριξη της Ελληνικής Γλώσσας και προεγκατεστημένη εφαρμογή πλοήγησης στο διαδίκτυο (internet browser).

Εργοστασιακή εγγύηση τουλάχιστον δύο ετών.

Τεχνική υποστήριξη εξοπλισμού στην Ελλάδα.Τηλεφωνική υποστήριξη (call center) στην ελληνική 

Συμβατότητα με εφαρμογές που χρησιμοποιούνται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (π.χ. Microsoft Teams, Webex, Zoom).

Συσκευή καινούργια και όχι τύπου Refurbished.(

Ο εξοπλισμός θα πρέπει υποχρεωτικά να διατίθεται ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet security).

Πιο συγκεκριμένα:
– Λειτουργία Antivirus (& firewall for windows για συσκευές που πωλούνται με το συγκεκριμένο λειτουργικό).
– Λειτουργία ασφαλούς περιήγησης προρυθμισμένη από τον κατασκευαστή ως προς το URL filtering, για απαγόρευση περιήγησης ιστοτόπων ακατάλληλου περιεχομένου. Η λειτουργία μπορεί να περιλαμβάνεται είτε στο βασικό προϊόν, είτε σε πρόσθετο add- on, εφόσον καλύπτεται από την ίδια συνδρομή.
– Παροχή λογισμικού συμβατού με τη συσκευή και το λειτουργικό της σύστημα.
– Διάρκεια συνδρομής: τουλάχιστον 2 έτη.
– Υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας (User Interface).
– Τεχνική Υποστήριξη στα ελληνικά, τουλάχιστον τις εργάσιμες ώρες και ημέρες μέσω τηλεφώνου, email ή live chat καθ’ όλη τη διάρκεια της συνδρομής του προϊόντος.

Οδηγίες για την εγκατάσταση του προϊόντος και οδηγός χρήσης, στην ελληνική γλώσσα.

Δεν είναι υποχρεωτική η προεγκατάσταση τουλογισμικού στις συσκευές πριν την πώληση.

Οι δικαιούχοι μπορεί να ενεργοποιήσουν το λογισμικό μετά τηναποσυσκευασία του. Δεν απαιτείται υποχρεωτική διάθεση χωριστού λογισμικού (antivirus ή/και internet security), στο βαθμό που το λειτουργικό σύστημα παρέχει την αντίστοιχη προστασία.

Στην περίπτωση αυτή, οι προμηθευτές των συσκευών θα πρέπει να τεκμηριώνουν την κάλυψη της παραπάνω απαίτησης.

Οι ελάχιστες προδιαγραφές της κατηγορίας laptops, όσον αφορά τον εξοπλισμό και τις υποχρεωτικές συνοδευτικέςυπηρεσίες, είναι οι ακόλουθες:

Μέγεθος οθόνης: 11.6’’

(Μνήμη RAM: ≥ 4GB.

Επεξεργαστής με τουλάχιστον 2 πυρήνες.

Χωρητικότητα αποθηκευτικού χώρου: ≥ 128GB,τύπου eMMC/Flash/SSD. (ειδικά για Chromebooks: χωρητικότητα ≥ 32GB, για 2in 1 64GB).

Εμπρόσθια κάμερα, μικρόφωνο.

Συνδεσιμότητα: τουλάχιστον ασύρματη σύνδεσηWi-Fi και Bluetooth.

Λειτουργικό Σύστημα με υποστήριξη της ελληνικήςγλώσσας και προεγκατεστημένη εφαρμογή πλοήγησης στο διαδίκτυο (internet browser).

Εργοστασιακή εγγύηση τουλάχιστον δύο ετών.

Τεχνική υποστήριξη εξοπλισμού στην Ελλάδα.Τηλεφωνική υποστήριξη (call center) στην ελληνικήγλώσσα.

Συμβατότητα με εφαρμογές που χρησιμοποιούνταιστην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (π.χ. Microsoft Teams,Webex, Zoom).

Συσκευή καινούργια και όχι τύπου Refurbished.

Φυσικό πληκτρολόγιο με ελληνικούς ή/και αγγλικούς χαρακτήρες.

Ο εξοπλισμός θα πρέπει υποχρεωτικά να διατίθεταιμαζί με λογισμικό για προστασία από ιούς (antivirus) καιασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet security).Πιο συγκεκριμένα:i. Λειτουργία Antivirus (& firewall for windows για συσκευές που πωλούνται με το συγκεκριμένο λειτουργικό).

Λειτουργία ασφαλούς περιήγησης προρυθμισμένη από τον κατασκευαστή ως προς το URL filtering, γιααπαγόρευση περιήγησης ιστοτόπων ακατάλληλου περιεχομένου. Η λειτουργία μπορεί να περιλαμβάνεται είτεστο βασικό προϊόν, είτε σε πρόσθετο add- on, εφόσονκαλύπτεται από την ίδια συνδρομή.

Παροχή λογισμικού συμβατού με τη συσκευή καιτο λειτουργικό της σύστημα.

Διάρκεια συνδρομής: τουλάχιστον 2 έτη.

Υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας (User Interface).

Τεχνική Υποστήριξη στα Ελληνικά, τουλάχιστον τιςεργάσιμες ώρες και ημέρες μέσω τηλεφώνου, email ή livechat καθ’ όλη τη διάρκεια της συνδρομής του προϊόντος.vii. Οδηγίες για την εγκατάσταση του προϊόντος καιΕλληνικός οδηγός χρήσης.

Δεν είναι υποχρεωτική η προεγκατάσταση τουλογισμικού στις συσκευές πριν την πώληση.

Οι δικαιούχοι μπορεί να ενεργοποιήσουν το λογισμικό μετά την αποσυσκευασία του. Δεν απαιτείται υποχρεωτική διάθεση χωριστού λογισμικού (antivirus ή/και internet security), στο βαθμόπου το λειτουργικό σύστημα παρέχει την αντίστοιχηπροστασία. Στην περίπτωση αυτή, οι προμηθευτές τωνσυσκευών θα πρέπει να τεκμηριώνουν την κάλυψη τηςπαραπάνω απαίτησης.

Οι ελάχιστες προδιαγραφές της κατηγορίας desktops  όσον αφορά τον εξοπλισμό και τις υποχρεωτικές συνοδευτικέςυπηρεσίες, είναι οι ακόλουθες:

 Μνήμη RAM: ≥ 4GB

Επεξεργαστής με τουλάχιστον 4 πυρήνες.

Χωρητικότητα αποθηκευτικού χώρου: ≥ 128GB,τύπου eMMC/Flash/SSD.

Η κεντρική μονάδα δύναται να είναι επιλέξιμοπροϊόν είτε από μόνη της, είτε σε συνδυασμό με οθόνη,ποντίκι, κάμερα, Headset (ή ενσωματωμένα ηχεία στηνπερίπτωση του ΑΙΟ) και πληκτρολόγιο.

Συνδεσιμότητα: τουλάχιστον ασύρματη σύνδεση Wi-Fi & Bluetooth.

Λειτουργικό Σύστημα με υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας και προεγκατεστημένη εφαρμογή πλοήγησης στο διαδίκτυο (internet browser).

Εργοστασιακή εγγύηση τουλάχιστον δύο ετών.

Τεχνική υποστήριξη εξοπλισμού στην Ελλάδα.Τηλεφωνική υποστήριξη (call center) στην ελληνική γλώσσα.

Συμβατότητα με εφαρμογές που χρησιμοποιούνταιστην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (π.χ. Microsoft Teams,Webex, Zoom).

Συσκευή καινούργια και όχι τύπου Refurbished.(ια)Φυσικό πληκτρολόγιο με ελληνικούς ή/και αγγλικούς χαρακτήρες (εφόσον διατίθεται στο πακέτο).

Οθόνη ≥ 21’’, χωρίς ενσωματωμένο TV tuner (εφόσον διατίθεται στο πακέτο).

 Ο εξοπλισμός θα πρέπει υποχρεωτικά να διατίθεταιμαζί με λογισμικό για προστασία από ιούς (antivirus) καιασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet security).

Πιο συγκεκριμένα:i. Λειτουργία Antivirus (& firewall for windows για συσκευές που πωλούνται με το συγκεκριμένο λειτουργικό).

Λειτουργία ασφαλούς περιήγησης προρυθμισμένη από τον κατασκευαστή ως προς το URL filtering, για απαγόρευση περιήγησης ιστοτόπων ακατάλληλου περιεχομένου. Η λειτουργία μπορεί να περιλαμβάνεται είτεστο βασικό προϊόν, είτε σε πρόσθετο add- on, εφόσον καλύπτεται από την ίδια συνδρομή.

Παροχή λογισμικού συμβατού με τη συσκευή καιτο λειτουργικό της σύστημα.iv. Διάρκεια συνδρομής: τουλάχιστον 2 έτη.

Υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας (User Interface).

Τεχνική Υποστήριξη στα Ελληνικά, τουλάχιστον τιςεργάσιμες ώρες και ημέρες μέσω τηλεφώνου, email ή livechat καθ’ όλη τη διάρκεια της συνδρομής του προϊόντος.

Οδηγίες για την εγκατάσταση του προϊόντος και Ελληνικός οδηγός χρήσης.

Δεν είναι υποχρεωτική η προεγκατάσταση τουλογισμικού στις συσκευές πριν την πώληση.

Οι δικαιούχοι μπορεί να ενεργοποιήσουν το λογισμικό μετά τηναποσυσκευασία του.ix. Δεν απαιτείται υποχρεωτική διάθεση χωριστού λογισμικού (antivirus ή/και internet security), στο βαθμόπου το λειτουργικό σύστημα παρέχει την αντίστοιχηπροστασία. Στην περίπτωση αυτή, οι προμηθευτές των συσκευώνθα πρέπει να τεκμηριώνουν την κάλυψη της παραπάνω απαίτησης.

Ο Φορέας Υλοποίησης δύναται να εξειδικεύει καινα παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογήτων ελάχιστων προδιαγραφών και απαιτήσεων που περιλαμβάνονται στο παρόν Τίθενται τα ακόλουθα όρια – περιορισμοί στη χρήσητων επιταγών για την αγορά επιλέξιμου εξοπλισμού.

Το ύψος της δημόσιας επιχορήγησης ανά προμηθευόμενη συσκευή στο πλαίσιο του προγράμματος δενμπορεί να υπερβαίνει τα εξακόσια ευρώ (600 €).

Σε όρους εξαργύρωσης επιταγών, τίθεται άνω όριο τριών επιταγών για την αγορά μίας και μόνο υπολογιστικής συσκευήςπου εμπίπτει σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες.(β) Δεν μπορεί να εξαργυρωθεί μία και μόνο επιταγήγια την αγορά άνω της μίας υπολογιστικών συσκευών(για παράδειγμα για την αγορά δύο tablets).

Για την εφαρμογή των παραπάνω, στην έννοια της συσκευής συμπεριλαμβάνεται τόσο η κυρίως συσκευή,όσο και ο περιφερειακός εξοπλισμός/ συνοδές υπηρεσίες, όπου τα τελευταία προβλέπονται και είναι επιλέξιμα.

Ο εξοπλισμός θα πρέπει να διατίθεται στις συνήθειςτιμές αγοράς.

Ο Φορέας Υλοποίησης μπορεί να μην κάνειδεκτή συναλλαγή και να αρνηθεί την πληρωμή σε περιπτώσεις που κριθεί ότι ο επιχορηγούμενος εξοπλισμόςέχει υπερτιμολογηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΦορέαςΥλοποίησης μπορεί να ελέγχει το εύλογο του κόστους με κάθε πρόσφορο μέσο, πριν ή και μετά τη διενέργειατης συναλλαγής.

Υπεύθυνος για την τήρηση των ελάχιστων απαιτήσεων και προδιαγραφών του εξοπλισμού είναι ο Προμηθευτής που μεταπωλεί τον εξοπλισμό στους Δικαιούχους, λαμβάνει την επιταγή και θα αιτηθεί την πληρωμήτης από το πρόγραμμα.

www.dikaiologitika.gr

Previous ArticleNext Article