Αγορά, Ειδήσεις

Το νέο πακέτο στήριξης της Οικονομίας: Όλα τα μέτρα ενίσχυσης της αγοράς

Τον γρίφο της επόμενης ημέρας προσπαθεί να λύσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι το σημαντικότερο για την επανεκκίνηση της αγοράς είναι η δημιουργία ενός μείγματος μέτρων που θα στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους έως την οριστική έξοδο από την πανδημία. Με τα σημερινά στοιχεία, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι για τουλάχιστον δύο μήνες ακόμα θα υπάρχει ανάγκη ύπαρξης ενός πλέγματος προστασίας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι με το πέρασμα του χρόνου τα μέτρα δεν θα περιοριστούν ή δεν θα αφορούν λιγότερους. Ωστόσο, στόχος παραμένει η στήριξη όσων έχουν πληγεί περισσότερο από το παρατεταμένο lockdown, προκειμένου να αποφευχθούν τα μαζικά λουκέτα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους μέσω:

Της διεύρυνσης των δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής 7, αλλά και την αύξηση του ποσού που δεν θα είναι επιστρεπτέο από τους τρεις πρώτους κύκλους. Συγκεκριμένα για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 15%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 30%. Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 50%.

Της πλήρους απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Το μέτρο των μηδενικών ενοικίων θα ισχύσει και για τα ενοίκια Απριλίου για τις επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο αναμένεται για τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, τις μουσικές σκηνές και άλλες επιχειρήσεις που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ανοίξουν τελευταίες.

Της κάλυψης του κενού που έχει προκαλέσει στα βιβλία των επιχειρήσεων η διαφορά παγίων δαπανών με τις ενισχύσεις που έχουν λάβει, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών μέσω του νέου μέτρου επιδότησης παγίων δαπανών.

Η επιδότηση των επιχειρήσεων με εργαζόμενους, θα γίνεται μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως το τέλος του 2021.

Του προγράμματος «Γέφυρα 2» για την οκτάμηνη επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η πρώτη δόση θα δοθεί στα τέλη Μαΐου.

Την επιδότηση έως και το 90% της μηνιαίας δόσης των εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν οι επιχειρήσεις με το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» το οποίο θα καλύπτει μέρος της δόσης για οκτώ μήνες. Το πρόγραμμα αφορά τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν υποστεί 20% μείωση κύκλου εργασιών κατά το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Την παράταση του προγράμματος Συν-Εργασία, με το οποίο καλύπτεται κατά 50% ο μισθός και οι εισφορές που αναλογούν στο μισθό του εργαζομένου που δουλεύει το μισό ωράριο Το κράτος, αντίστοιχα, υποχρεούται να καταβάλλει το 60% του μισού καθαρού μισθού που χάνεται και το 100%των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη – εργαζόμενου στο ύψος του αρχικού ονομαστικού μισθού για τον χρόνο εργασίας που χάνεται (δηλαδή το υπόλοιπο 50% των συνολικών εισφορών ολόκληρου του μισθού).

Αντίστοιχα θα συνεχιστεί το μέτρο της αναστολής εργασία με την αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που οι επιχειρήσεις τους παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Ωστόσο, μετά τη θεσμοθέτηση ορίου πτώσης τζίρου στους πληττόμενους ΚΑΔ σε σχέση με το 2019, τον Απρίλιο εξετάζεται να κοπούν από τη λίστα όλες οι πληττόμενες ανοιχτές επιχειρήσεις και το μέτρο των αναστολών να είναι διαθέσιμο μόνο για τις κλειστές.

www.dikaiologitika.gr

Previous ArticleNext Article