Ειδήσεις, Εργασία

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι συνταξιούχοι για να βγαίνει γρήγορα η σύνταξή τους

Θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους για να τους βγάζουν τη σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News. Ειδικότερα οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους μερίδιο πληρωμής των πιστοποιημένων ιδιωτών εφόσον επιλέξουν ότι οι ιδιώτες θα τους βγάλουν τη σύνταξη. Αυτό ουσιαστικά, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, συμβαίνει και σήμερα όπου η πλειοψηφία των ασφαλισμένων προσφεύγει στους δικηγόρους για να βγει νωρίτερα η σύνταξη του.

Πως θα δίνονται οι συντάξεις με βάση τους δύο τρόπους:

ο πρώτος αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί στον e-ΕΦΚΑ ακόμη και πάνω από πέντε χρόνια. Για όσες από αυτές τις αιτήσεις τις διαχειριστούν λογιστές και δικηγόροι θα καταβληθεί το σύνολο των χρημάτων για την διεκπεραίωσης τους από τον e-ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμοιβή των ιδιωτών θα διαμορφωθεί ανάλογα με την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, για παράδειγμα ψηλότερη αμοιβή σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

– ο δεύτερος αφορά τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Γι’ αυτές οι ασφαλισμένοι θα έχουν την επιλογή να απευθυνθούν στους πιστοποιημένους ιδιώτες δικηγόρους ή λογιστές της λίστας του υπουργείου Εργασίας, όμως το κόστος για την διεκπεραίωση του φακέλου τους θα επιμεριστεί στον ασφαλισμένο και στον e-ΕΦΚΑ ανάλογα με την πολυπλοκότητα του φακέλου. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, η τιμολόγηση θα γίνεται από τον ιδιώτη και ένα μέρος θα καλύπτει ο e-ΕΦΚΑ, ενώ θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του ασφαλισμένου να επιλέξει πως θα διεκπεραιωθεί ο φάκελος του. Για παράδειγμα αν μία αίτηση συνταξιοδότησης σε δύο ταμεία ανέρχεται η πληρωμή του ιδιώτη στα 250 ευρώ θα πληρώνει τα 150 ευρώ ο e-ΕΦΚΑ και το υπόλοιπο ποσό ύψους 100 ευρώ ο ασφαλισμένος.

Έτσι οι νέοι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα ασχοληθούν με τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα κατατεθούν ηλεκτρονικά και οι ασφαλισμένοι καλούνται να τους πληρώσουν ανάλογα την περίπτωση συνταξιοδότησης. Ουσιαστικά αυτό που εξετάζεται είναι ανάλογα για το αν πρόκειται για αίτηση συνταξιοδότησης σε ένα ή δύο ή περισσότερα ταμεία να πληρώνεται ο πιστοποιημένος ιδιώτης το ανάλογο ποσό

Ειδικότερα το επόμενο διάστημα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης θα καταθέσει νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει την εισαγωγή πιστοποιημένων ιδιωτών, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες του θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους φακέλους των ασφαλισμένων και στις βάσεις δεδομένων του e- ΕΦΚΑ, προκειμένου να προχωρήσουν στην εκάστοτε συνταξιοδοτική απόφαση.

Ο κ. Χατζηδάκης ήταν σαφής ότι δεν θα παρεκκλίνει από το σχέδιο του για την αποπληρωμή των εκκρεμών συντάξεων τόσο απέναντι στην αντιπολίτευση όσο και απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, επισημαίνουν ότι την τελική ευθύνη και την υπογραφή για την έκδοση σύνταξης έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι αυτή τη στιγμή αρνούνται να υπογράψουν έγγραφα ιδιωτών, οπότε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ακόμη και μετά την νομοθετική παρέμβαση θα ανοίξει ο δρόμος για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων. Εκτός κι αν, όπως ισχυρίζονται οι ίδιες πηγές, στη διάταξη τεθεί συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο επιβεβαίωσης από τους δημοσίους υπαλλήλους των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που θα έχουν διεκπεραίωση οι ιδιώτες (λογιστές και δικηγόροι).

Στόχος πάντως του e-ΕΦΚΑ είναι να εκδίδει περίπου 35.000 συντάξεις τον μήνα προκειμένου να καταφέρει μέχρι το τέλος του έτους να έχει εκκαθαρίσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος τους.

www.dikaiologitika.gr

Previous ArticleNext Article