top, ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Λάρισα, Μουσεία, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέος κύκλος διαδικτυακών ξεναγήσεων στην έκθεση «Γιάννης Γαϊτης. Το Πλήθος και η Μοναξιά»

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα θέλοντας να διατηρήσει την επικοινωνία της με το κοινό και τους φίλους της πρότεινε μία σειρά έξι διαδικτυακών ζωντανών ξεναγήσεων στην έκθεση του Γιάννη Γαϊτη με τίτλο «Το Πλήθος και η Μοναξιά». Με αυτό τον πρωτότυπο τρόπο συμμετείχαν στις ξεναγήσεις περί τα 350 άτομα από όλη την Ελλάδα και Έλληνες του εξωτερικού. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της έκθεσης σε μάθημα του τμήματος  Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και έχουν προγραμματιστεί ξεναγήσεις-παρουσιάσεις σε ανάλογα σε τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ξενάγηση ξεκινά με ένα τρίλεπτο βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται πολύ σύντομα ο φορέας Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και η μόνιμη έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα από τη συντονίστρια της ξενάγησης κ. Ιωάννα Δεληγιάννη, προϊσταμένη των υπηρεσιών της  Δημοτικής Πινακοθήκης και στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης και ένας εκ των δύο επιμελητών της έκθεσης «Γιάννης Γαΐτης – Το Πλήθος και η Μοναξιά», σε real time, μέσω της πλατφόρμας zoom ξεναγεί τους συμμετέχοντες οι οποίοι μπορούν να συνομιλούν και να συζητούν με τον κ. Μπόλη και να του θέτουν ερωτήματα σχετικά με την έκθεση.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων κάθε φορά είναι περιορισμένος και για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώνουν την σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω λινκ που κάθε φορά διατίθεται.

Ο νέος κύκλος ξεναγήσεων ξεκινά από την Κυριακή 28/3/2021 και ώρα 20:00 και ο σύνδεσμος για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι:  https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZcsf-6vrDIpGd1VJ61jkAY-Pc75eetebQQO Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις στο τηλέφωνο επικοινωνίας 2410 616266.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση «Γιάννης Γαΐτης – Το Πλήθος και η Μοναξιά» παρουσιάζεται στην αίθουσα Ειρήνης Κατσίγρα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα και άνοιξε για το κοινό στις 10 Οκτωβρίου του 2020.   Ο Γιάννης Γαΐτης (1923-1984) ανήκει στους καλλιτέχνες που το έργο τους αποτέλεσε τομή για την ανανέωση της ελληνικής τέχνης τα μεταπολεμικά χρόνια, και , παράλληλα, ανοίχθηκε με αξιώσεις στους διεθνείς ορίζοντες.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται μία σειρά έργων που διατρέχουν την καλλιτεχνική πορεία του Γιάννη Γαϊτη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικά, «ιστορικά» έργα του Γιάννη Γαΐτη: Η κηδεία του Τσε Γκεβάρα ή Μεταμόρφωση (1967), Ο δύστροπος ή Όλοι και Μόνος (1969) και η Διάλεξη (1973). Όπως επίσης, σημαντικές συνθέσεις από μεγάλες ενότητες δουλειάς του τη δεκαετία του 1970, όπως Τα ανθρώπινα τοπία και Οι Αρχαιότητες.

Για την έκθεση έχει εκδοθεί δίγλωσσος κατάλογος στα ελληνικά και τα αγγλικά και είναι διαθέσιμος από το πωλητήριο του μουσείου (τηλ. επικοινωνίας 2410 616266)

Επιμέλεια έκθεσης:

Λορέττα Γαΐτη

Αρχιτέκτονας – Μουσειολόγος

Γιάννης Μπόλης

Ιστορικός της τέχνης

Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις προσφέρονται δωρεάν 

Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά

Πληροφορίες: Δημοτική

Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Γ. Παπανδρέου 2, 41334 Λάρισα

Τηλ. 2410 623615, 2410616266

Email: info@katsigrasmuseum.gr

www.katsigrasmuseum.gr

Previous ArticleNext Article