Ειδήσεις, Εργασία

Αυτά είναι τα δημοφιλέστερα επαγγέλματα της πανδημίας

Στις πρώτες θέσεις των επαγγελμάτων που είχαν μεγαλύτερη ζήτηση για το 2020 κατατάσσονται οι διανομείς, οι οικιακοί βοηθοί – οι καθαριστές οικιακών χώρων και οι οικοδόμοι.

Μεγάλη ζήτηση σημειώθηκε το 2020, χρόνος πανδημίας, στα επαγγέλματα των διανομέων – μεταφορέων, στους οικιακούς βοηθούς – καθαριστές, στους οδηγούς, στους οικοδόμους – τεχνίτες ανέγερσης και αποπεράτωσης και στους βιολόγους, ιατρούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα.

Ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, υπό την επιστημονική ευθύνη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανέλυσε τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική αγορά εργασίας, με ειδική αναφορά στη διάρθρωση της απασχόλησης και της ανεργίας, τα δυναμικά επαγγέλματα και το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης εργασίας σε επίπεδο χώρας, περιφέρειας και δήμου.

Το 2020 ήταν ένα ιδιαίτερο έτος για όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας Covid-19, με δραματικές εξελίξεις για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για την οικονομική δραστηριότητα.

Με βάση τα διαθέσιμα μέχρι σήμερα μηνιαία στοιχεία από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για την κινητικότητα της μισθωτής εργασίας το 2020, οι προσλήψεις μειώθηκαν κατά 29,83%, οι απολύσεις-αποχωρήσεις κατά 29,96% και οι νέες θέσεις (ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων) κατά 27,14%. Στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις στις νέες θέσεις εργασίας, που συνδέονται άμεσα και με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας (αναστολές απολύσεων κ.λπ.) σημειώνονται ανά: φύλο (-30% οι άνδρες και -24% οι γυναίκες), ηλικία (+32% οι 55-64 ετών, +9% οι 45-54, -15% οι 35-44, -29% οι 25-34 και 36% οι 15-24 ετών και καθεστώς (+32% η πλήρης απασχόληση, -72% η μερική απασχόληση).

Σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας από την πανδημία Covid-19 εντοπίζονται στις νέες θέσεις που αφορούσαν γυναίκες ηλικίας 25-34 ετών (-185% σε σχέση με το 2019) κυρίως στο επάγγελμα των Απασχολούμενων στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών στον κλάδο των Υπηρεσιών Εστίασης. Θετικό ήταν το αποτύπωμα της πανδημίας στις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης που αφορούσαν τις ηλικίες 35-54 ετών και κυρίως τις γυναίκες στους κλάδους της Υγείας και της Δημόσιας Διοίκησης.

Στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις στις νέες θέσεις εργασίας παρατηρούνται και ανά κλάδο (+ 576 % η Δημόσια Διοίκηση, +107% οι Κατασκευές, + 50% η Υγεία, -176% οι Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία, -92% τα Καταλύματα και η Εστίαση) και ανά επάγγελμα σε διψήφια ανάλυση ΣΤΕΠ 92 (-186% Ειδικευμένοι επί των πωλήσεων, χρηματιστές, κτηματομεσίτες κυρίως μουσικοί, τραγουδιστές, -136% Πρόσωπα που ασκούν επιστημονικά, καλλιτεχνικά και συναφή επαγγέλματα κυρίως Ηθοποιοί και σκηνοθέτες, + 87% Πλανόδιοι πωλητές, οικιακοί βοηθοί κ.π.α.ε. κυρίως καθαριστές και μεταφορείς, + 89% Οδηγοί, +83% Τεχνολόγοι και τεχνικοί βοηθοί των επιστημών βιολογίας και υγείας, + 124% Τεχνίτες ανέγερσης και αποπεράτωσης κτιρίων και άλλων δομικών έργων, + 98% Βιολόγοι εν γένει, ιατροί και ασκούντες συναφή επαγγέλματα).

Σε σχέση με τα εκπαιδευτικά επίπεδα, οι μέγιστες αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας εντοπίζονται στις γυναίκες υψηλού μορφωτικού επιπέδου άνω των 35 ετών (-243% στις νέες θέσεις μερικής απασχόλησης και -50% στις θέσεις πλήρους απασχόλησης).

Στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις στις νέες θέσεις εργασίας παρατηρούνται ανά Περιφέρεια και καθεστώς απασχόλησης (η μερική Απασχόληση -225% στη Δυτική Μακεδονία, -82% στην Αττική, – 59% στην Κρήτη, – 74% στη Θεσσαλία) και ανά χαρακτηρισμό Δήμων (- 124% οι ορεινοί δήμοι).

ΤΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Εξετάζοντας τη μεταβολή που σημειώθηκε στις θέσεις μισθωτής εργασίας ιδιωτικού δικαίου το 2020 σε σχέση με το 2019, με βάση τις ετήσιες Καταστάσεις Προσωπικού του Π.Σ. Εργάνη , παρακάτω παρατίθενται τα 65 πιο Δυναμικά Επαγγέλματα (από τα 396 που εξετάστηκαν) υπό το πρίσμα των επιπέδων δεξιοτήτων 1-4 που απαιτούσαν οι θέσεις αυτές.

Το 15% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2020 αφορούσε θέσεις με το χαμηλότερο επίπεδο δεξιοτήτων 1, το 65% των νέων θέσεων εργασίας απαιτούσε επίπεδο δεξιοτήτων 2, το 9% αφορούσε επίπεδο δεξιοτήτων 3 και το 12% απαιτούσε το υψηλότερο επίπεδο δεξιοτήτων 4.

kleidara1
kleidara2
kleidara4
Previous ArticleNext Article