Ειδήσεις, Εκλογές

Εκλογικός συναγερμός και κάλυψη σε Πολάκη από Τσίπρα

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβούλιου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να σημάνει εκλογικό συναγερμό Στην εισηγητική τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Ποτέ δεν πίστεψε σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις.

Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν δημιουργήσει ένα πνιγηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία.»

Ο εκλογικός συναγερμός δεν σημαίνει ότι το επιτελείο του κ. Τσίπρα έχει τη βεβαιότητα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, θεωρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο. Από τη μια μεριά, η συνεχιζόμενη έξαρση της πανδημίας, το βάθεμα της ύφεσης και η εκκρεμότητα με το Ταμείο Ανάκαμψης καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Από την άλλη, η ταχεία πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης δημιουργεί την αίσθηση ότι όσο πιο γρήγορα πάμε σε κάλπες τόσο το καλύτερο για τον κ. Μητσοτάκη. Επομένως, ο κ. Τσίπρας θέλει να είναι έτοιμο το κόμμα για παν ενδεχόμενο. Καλύτερα γαϊδουρόδενε…

Ο Πολάκης

Ωστόσο, παρά τη γενική προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι πλευρές να κρατιούνται χαμηλοί οι τόνοι στον δημόσιο λόγο, το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ απέχει πολύ από το να είναι ειρηνικό. Όπως φάνηκε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το κόμμα διχάζεται για τον Παύλο Πολάκη. Αρκετά στελέχη έθεσαν το «θέμα Πολάκη» στη συζήτηση που έγινε, με ιδιαίτερη αναφορά στις τελευταίες δηλώσεις περί «παράταξης Κοκοκοτρώνη» κτλ. Μεταξύ άλλων ελέχθη ότι η Αριστερά δεν κάνει με αυτό το ύφος αντιπολίτευση, καθώς και ότι δεν γίνεται να εγκαλείται η Νέα Δημοκρατία όταν ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία και την ίδια στιγμή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ταυτίζουν συλλήβδην τη Δεξιά με τον δωσιλογισμό. Ωστόσο, δια της σιωπής του ο Αλέξης Τσίπρας κάλυψε εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Πολάκη.

Το Ελληνικό και ο πρωινός καφές

Το δεύτερο ζήτημα που δημιουργεί τριβές είναι η στάση του κόμματος για την επένδυση στο Ελληνικό και η δημόσια διαφοροποίηση του Νίκου Φίλη. Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε διεξοδικά την απόφαση του κόμματος να ψηφίσει «ναι» στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης κι έθεσε εμφατικά το ζήτημα της πειθαρχίας στις αποφάσεις των οργάνων τουλάχιστον από τους τομεάρχες, «φωτογραφίζοντας» τον κ. Φίλη. Απαντώντας στο επιχείρημα ότι ο πρωινός καφές όπου λήφθηκε η απόφαση για το Ελληνικό δεν είναι όργανο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι ο πρωινός καφές είναι ad hoc ΌΡΓΑΝΟ.

Τελικά συμφωνήθηκε στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου να μην υπάρχουν ούτε άμεσες ούτε έμμεσες αναφορές στους κυρίους Πολάκη και Φίλη.

www.cnn.gr

Previous ArticleNext Article