Ειδήσεις, Ελλάδα

Έρχονται δωρεάν self test για 900.000 εργαζόμενους

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την πρεμιέρα του μέτρου των self test εμφανίζεται η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει το πρωί επέκταση σε εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, τις μεταφορές και τα delivery στο τέλος της εβδομάδας και την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να διευκρινίζει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών ότι θα διατεθούν μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε 900.000 εργαζόμενους. Πρόκειται, όπως εξήγησε η κ. Πελώνη, για εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα –όπως για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη. Στην εισήγησή του στην καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως το ξεκίνημα του μέτρου των self test ήταν «ιδιαίτερα επιτυχημένο» και είπε πως αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες των παιδιών, που στήριξαν την «τολμηρή πρωτοβουλία της πολιτείας».

«Έδειξαν ότι, όταν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τον πολίτη, εκείνος ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα. Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εντοπίσαμε 613 μαθητές και καθηγητές -ως επί το πλείστον- ασυμπτωματικούς, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στο self test» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:

«Έμειναν σήμερα στο σπίτι τους, δεν εξέθεσαν τους συμμαθητές τους και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Και αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα αυτού του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού το οποίο έχουμε πια στη διάθεσή μας και γι’ αυτό και το μέτρο αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό».

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως στο δεύτερο διαγωνισμό για την απόκτηση 10 εκατ. αυτοδιαγνωστικών τεστ λαμβάνουν μέρος περισσότερες εταιρείες -κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει και χαμηλότερο κόστος.

«Κλειδί» για τις υπερτοπικές μετακινήσεις

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται, με τη μεγέθυνση του αποθέματος των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ, να μεγαλώσει από τα τέλη αυτής της εβδομάδας την περίμετρο των self-test και σε άλλους κλάδους. Τα self-test, όπως έγκαιρα έχει γράψει το CNN Greece, εξετάζονται ως το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει και τις υπερτοπικές μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα.

Ενδεχόμενο που επιβεβαίωσε σε ραδιοφωνική του παρέμβαση στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

«Ναι θα μπορούσε», ήταν η λακωνική αποστροφή του κ. Σκέρτσου.

Ο Άκης Σκέρτσος όμως, έδωσε έμφαση στην επιδημιολογική χρησιμότητα του εργαλείου των αυτοδιαγνωστικών τεστ για την επιτυχή εφαρμογή του οδικού χάρτη επιστροφής στην κανονικότητας.

Αναλύοντας τις θετικές συνέπειες της εισαγωγής στην καθημερινότητα μας, της λογική της τακτικής και της συστηματικής διάγνωσης είπε:

«Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελεγχόμενη λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας, την ελεγχόμενη και ασφαλή λειτουργία, ώστε να μπορέσουμε να άρουμε τα μέτρα που υπάρχουν εδώ και κάποιους μήνες στην καθημερινότητα όλων μας. Άρα από το Πάσχα και μετά, από το Μάιο και μετά, με βάση τα τεστ αλλά και με την ανάπτυξη του εμβολιασμού, που έχουμε πει ότι οι ευάλωτοι του πληθυσμού, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς, θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση, μπορούμε να συζητάμε για οριστική άρση των περιορισμών στην οικονομία».

CNN Greece.gr

Previous ArticleNext Article