ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Λάρισα

Διαβούλευση για τις υπηρεσίες άρδευσης στην Αγιά

Ο Δήμος Αγιάς και το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “ΔΗΜΗΤΡΑ”, προσκαλούν παραγωγούς, γεωπόνους και παραγωγικούς φορείς του Δήμου  στη διαβούλευση για τις υπηρεσίες άρδευσης, που αναπτύσσονται σε συνεργασία με τις ερευνητικές ομάδες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ερευνητικού κέντρου Jülich της Γερμανίας, στο πλαίσιο του έργου H2020 ATLAS.

Στην διάρκεια της διαβούλευσης θα παρουσιαστούν σύντομα οι υπηρεσίες άρδευσης που έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα. Κυρίως όμως θα ζητηθεί η συμβουλή και η κρίση σας για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, στα μέτρα των αναγκών και απαιτήσεών σας.

Οι υπηρεσίες άρδευσης του έργου ATLAS αναπτύσσονται στις πιλοτικές περιοχές της Αγιάς  και της Επανομής της ΠΕ Θεσσαλονίκης. Η επίδειξη των υπηρεσιών θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο στους πιλοτικούς αγρούς της Αγιάς.

Αναλυτικά αποτελούνται  από  τις  παρακάτω  επιμέρους  παροχές προσφερόμενες σε επίπεδο αγροτεμαχίου:

  1. Υπολογισμός των βαθμοημερών ανάπτυξης των καλλιεργειών, διαθέσιμες κάθε ημέρα από την αρχή μέχρι το τέλος της περιόδου ανάπτυξής τους (Growing Degree Days–GDD).
  2. Καταγραφή και ημερήσια ειδοποίηση των ημερών/ωρών που σημειώθηκε παγετός.
  3. Αποτύπωση της εξέλιξης της υγρασίας και θερμοκρασίας σε εδαφικό προφίλ, στα αγροτεμάχια που έχουν εφοδιαστεί με τους σχετικούς αισθητήρες μέτρησης.
  4. Προγραμματισμός άρδευσης βάσει του ιστορικού εφαρμογής αρδευτικού νερού και της καιρικής πρόγνωσης, για τα αγροτεμάχια που έχουν εφοδιαστεί με συστήματα παρακολούθησης της εδαφικής υγρασίας.

Εκτίμηση  αναγκών  καλλιεργειών  σε  νερό,  βάσει  της  καλλιέργειας,  των  εδαφικών χαρακτηριστικών και της καιρικής πρόβλεψης, με δυνατότητα συνυπολογισμού εφαρμογής

  1. προγενέστερων αρδευτικών δόσεων.
  2. Εκτίμηση υφιστάμενων υπόγειων υδατικών αποθεμάτων ανά ζώνη και πρόβλεψη εξέλιξής τους εντός της αρδευτικής περιόδου (σε κλίμακα πιλοτικής περιοχής).

Για την προστασία της υγείας όλων μας, η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί δικτυακά μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης, την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, 19:30-21:30 και θα επαναληφθεί την Τρίτη 20 Απριλίου 2021, 11:00-13:00.

Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στον σύνδεσμο: https://forms.gle/ohXHwxJsiwt4SFYq8

Ελάτε να συν-διαμορφώσουμε τις υπηρεσίες του αύριο, σήμερα!

Previous ArticleNext Article