Εκπαίδευση - Παιδεία

Γυμνάσια-Λύκεια: Κλείνουν στις 11 Ιουνίου, χωρίς προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις

  • Δεν θα πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις στο γυμνάσιο και στο λύκειο και άρα δεν θα εφαρμοστεί από τους φετινούς μαθητές της Α΄ Λυκείου η Τράπεζα Θεμάτων, η οποία προκαλεί αντιδράσεις στην ΟΛΜΕ αλλά και στους μαθητές. Αυτή είναι η εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) προς το υπουργείο Παιδείας, η οποία αναμένεται, όπως δήλωσε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, να γίνει δεκτή. 

Το θέμα των ενδοσχολικών άλλωστε ήταν το μόνο που δεν είχε αποσαφηνιστεί μέχρι τώρα για τον προγραμματισμό του διδακτικού σχολικού έτους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα παραταθεί μέσα στον Ιούνιο.

Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εισηγείται προς την επιτροπή του ΕΟΔΥ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διακοπών του Πάσχα, δηλαδή τη Δευτέρα 10 Μαΐου, να επιστρέψουν στη διά ζώσης λειτουργία όλοι οι μαθητές. Δηλαδή μαζί με εκείνους των λυκείων να επιστρέψουν οι μαθητές των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των γυμνασίων. Αυτό σημαίνει παράταση του διδακτικού έτους έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Κατόπιν, στα μέσα Ιουνίου, όπως έχει προαναγγελθεί από την ηγεσία του υπουργείου, θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί επισήμως στην ηγεσία του υπ. Παιδείας η εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΕΠ για την εκπαιδευτική διαδικασία έως το τέλος της σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προτείνεται να μην πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις ώστε να αφιερωθεί ο χρόνος στη διδασκαλία των μαθημάτων. Μάλιστα, το ΙΕΠ έχει δώσει οδηγίες για τα κεφάλαια στα οποία θα πρέπει να δοθεί βάρος. Οι βαθμοί θα προκύψουν από τα διαγωνιστικά τεστ και τα προφορικά του δευτέρου τετραμήνου.

Την ίδια στιγμή, χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι καθώς τα λύκεια (Γενικά και Επαγγελματικά) και οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα διακόψουν τη λειτουργία τους για τις διακοπές του Πάσχα την Παρασκευή 23/4, οι ομάδες μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού που δικαιούνται δωρεάν self tests, θα πρέπει να παραλάβουν το τελευταίο τεστ έως και σήμερα, προκειμένου να προσέλθουν στα σχολεία την Πέμπτη 22/4. 

Πάντως, αναστάτωση επικρατεί στα λύκεια ιδίως της Αττικής, όπου και η πλειονότητα των κρουσμάτων κορωνοϊού. Εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται πως ενώ έχει εξαγγελθεί ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός τους, η διαδικασία πηγαίνει αργά. 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από 12 Απριλίου που επαναλειτούργησαν διά ζώσης τα λύκεια έως τις 19 Απριλίου καταγράφηκαν 1.977 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε άτομα ηλικίας μέχρι 17 ετών. Σε αυτόν τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και τα κρούσματα των μαθητών λυκείου.

www.kathimerini.gr

Previous ArticleNext Article