Ειδήσεις, Κοινωνία

TikTok: Μήνυση δισεκατομμυρίων σε βάρος του για χρήση δεδομένων ανηλίκων

Μήνυση κατά του TikTok κατέθεσε η πρώην Επίτροπος της Αγγλίας για τα παιδιά, Αν Λόνγκφιλντ, για τον τρόπο που η πλατφόρμα συλλέγει και αξιοποιεί τα δεδομένα ανηλίκων. Η μήνυση κατατέθηκε εκ μέρους των «εκατομμυρίων παιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που έχουν χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιούν ακόμα την δημοφιλή εφαρμογή. Εάν δικαιωθούν στο δικαστήριο, τα παιδιά ενδέχεται να αποζημιωθούν με χιλιάδες λίρες Αγγλίας το καθένα.

Το TikTok έχει ήδη χαρακτηρίσει «αβάσιμες» τις κατηγορίες και δηλώσει πως θα παλέψει για τη δικαίωσή του.

Οι δικηγόροι των παιδιών ισχυρίζονται πως η εφαρμογή συλλέγει προσωπικές πληροφορίες των ανηλίκων χρηστών, όπως οι αριθμοί τηλεφώνου τους, τα βίντεο που αναρτούν, η ακριβής τους τοποθεσία και βιομετρικά δεδομένα χωρίς «επαρκή προειδοποίηση, διαφάνεια ή την απαιτούμενη συναίνεση που καθορίζεται από τον νόμο» και χωρίς «τα παιδιά ή οι γονείς τους να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούνται αυτές οι πληροφορίες».

Ως απάντηση, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζει πως «Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι κορυφαίες προτεραιότητες για το TikTok, το οποίο επιστρατεύει ισχυρές πολιτικές, διαδικασίες και τεχνολογίες ώστε να προστατεύσει όλους τους χρήστες και πάνω απ’ όλα τους ανηλίκους».

Το TitTok έχει περισσότερους από 80 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και η μητρική εταιρεί ByteDance δήλωσε πέρυσι κέρδη δισεκατομμυρίων, με την μεγάλη πλειοψηφία να προέρχεται από την δημοφιλή πλατφόρμα.

Η αγωγή της Λόνγκφιλντ αφορά τα παιδιά που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το TikTok από τις 25 Μαΐου του 2018 και έπειτα, ενώ όσα παιδιά και οικογένειες επιθυμούν να εξαιρεθούν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Η κ. Λόνγκφιλντ δήλωσε στο BBC πως επέλεξε να εστιάσει στο TikTok καθώς, ενώ όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες, η συγκεκριμένη φέρεται να είναι η «πρωταθλήτρια» σε αυτή τη δραστηριότητα.

«Το TikTok είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα, η οποία βοήθησε τα παιδιά να μείνουν σε επαφή με τους συνομηλίκους τους κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης χρονιάς. Παρόλα αυτά, υπάρχει κάτι πιο “σκοτεινό” πίσω από τα διασκεδαστικά τραγούδια και τις προκλήσεις χορού», είπε.

«Η εταιρεία αυτή πρόκειται για έναν κολοσσό συλλογής δεδομένων, “μασκαρεμένο” ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης», ισχυρίζεται η Λόνγκφιλντ, υπογραμμίζοντας πως το TikTok «έχει εσκεμμένα και επιτυχημένα εξαπατήσει τους γονείς, οι οποίοι δικαιούνται να γνωρίζουν τι είδους πληροφορίες συλλέγονται μέσα από τις σκοτεινές πρακτικές της εφαρμογής».

Η υπόθεση εκπροσωπείται από την δικηγορική εταιρεία Scott & Scott, με έναν από τους δικηγόρους, τον Τομ Σάουθγουελ, να υποστηρίζει πως ο τρόπος που συλλέγονται τα δεδομένα από το TikTok συνιστά «τεράστια παράβαση της σχετικής βρετανικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Η αγωγή αυτή δεν πρόκειται για την πρώτη του είδους της, καθώς πέρσι το χειμώνα, μια παρόμοια αγωγή είχε κατατεθεί κατά του TikTok από ένα ανώνυμο 12χρονο κορίτσι, το οποίο είχε λάβει επίσης την υποστήριξη της Λόνγκφιλντ.

Σύμφωνα με έρευνα της Οfcom, το 44% των παιδιών από 8 έως 12 ετών στη Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιεί το TikTok παρά το γεγονός ότι η χρήση του επιτρέπεται σε παιδιά άνω των 13 ετών.

Previous ArticleNext Article