ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Λάρισα

Λάρισα: Στα χαρακώματα για την παραλιακή

Συνεχίστηκε και χθες με εκατέρωθεν δηλώσεις μεταξύ της ιδιοκτήτριας της επίμαχης ιδιωτικής έκτασης στη Σωτηρίτσα και του Δήμου Αγιάς η αντιπαράθεση για το πρόβλημα που προκλήθηκε στον παραλιακό άξονα με τις δύο πλευρές να υπεραμύνονται των απόψεών τους.

Η ιδιοκτήτρια της επίμαχης έκτασης δικηγόρος Ολυμπία Κουτσουτάσιου- Τριανταφύλλου αναφερόμενη στο θέμα που προκλήθηκε αναφέρεται σε τελεσίδικη δικαστική απόφαση, η οποία ουδέποτε μέχρι σήμερα αποζημιώθηκε, επισημαίνει ότι απορρίφθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής του Δήμου Αγιάς με το οποίο ζητούσε να εισέλθει εκ νέου στην ιδιοκτησία της και υπενθυμίζει ότι υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση, για την ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων με «την αξιοποίηση της παλαιάς, παρακείμενης, χωμάτινης παραλιακής οδού, που κείται ανατολικά του επιδίκου τμήματος της ιδιοκτησίας μου και εν επαφή με αυτό».

Στην ιδιοκτήτρια απάντησε αργότερα ο Δήμος Αγιάς και με ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι «ο Δήμος Αγιάς δεν μπορεί να εκβιάζεται» και δεν θα ανταλλάξει δρόμο με οικόπεδο, ενώ δηλώνει ότι «θα πράξει ό,τι αποφασίσει ο Άρειος Πάγος και εφόσον υπάρξει αμετάκλητη κρίση και δικαίωση της κας Κουτσουτάσιου, εκείνη θα αποζημιωθεί σύμφωνα την απόφαση απαλλοτρίωσης».

Η ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ
Αναλυτικά η ιδιοκτήτρια Ολυμπία Κουτσουτάσιου-Τριανταφύλλου,
δικηγόρος, με γραπτή δήλωσή της αναφέρει: «Eπ’ αφορμή νέων δημοσιευμάτων αναφορικά με το τμήμα της παραλιακής, ασφάλτινης οδού Αγιοκάμπου – Βελίκας που αποτελεί ιδιωτική μου έκταση, αναγνωρισμένη από τελεσίδικη δικαστική απόφαση, η οποία ουδέποτε μέχρι σήμερα αποζημιώθηκε, έχω να επισημάνω επιγραμματικά τα εξής:
1. Η δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας στις 19-4-2021, απέρριψε, τόσο το αίτημα προσωρινής διαταγής του Δήμου Αγιάς, με το οποίο ζητούσε να εισέλθει εκ νέου στην ιδιοκτησία μου, όσο και τις πρόσθετες παρεμβάσεις που ασκήθηκαν υπέρ του Δήμου. Στο δικαστήριο αυτό «σύρθηκα», κατά την προσφιλή έκφραση του δημάρχου Αγιάς, εγώ προσωπικά, μετά από αίτηση που κατέθεσε εναντίον μου και δικαιώθηκα εκ νέου, αφού απορρίφθηκε η αιτούμενη προσωρινή διαταγή.
2. Εκείνο που σκοπίμως παραλείπει να πει η πλευρά του Δήμου Αγιάς, είναι ότι ενώπιον του Δικαστηρίου έκανα συγκεκριμένη πρόταση, για την ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας καθότι υπάρχει η άμεση, εφαρμόσιμη και δίκαιη λύση της κατασκευής παρακαμπτήριας οδού, με την αξιοποίηση της παλαιάς, παρακείμενης, χωμάτινης παραλιακής οδού, που κείται ανατολικά του επιδίκου τμήματος της ιδιοκτησίας μου και εν επαφή με αυτό. Σήμερα ο Δήμος διαθέτει τα ανάλογα κονδύλια και τα τεχνικά μέσα για την κατασκευή της ως άνω παρακαμπτηρίου, αλλά προφανώς όχι τη διάθεση. Μάλιστα στο σημείο της προτεινόμενης παρακαμπτηρίου προβλέφθηκε πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, κατά συνέπεια η όποια υποδομή της παρακαμπτηρίου θα παραμείνει επ’ ωφελεία και της μελλοντικής αυτής κατασκευής.
Σημειωτέον ότι παρακαμπτήριοι οδοί κατασκευάζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ανακατασκευής της παραλιακής οδού για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και άλλωστε ουδέποτε εμπόδισα ή πρόκειται να εμποδίσω την είσοδο εντός του ιδιωτικού μου δρόμου, με προσωπική ευθύνη κάθε διερχομένου, μετά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται (από άσφαλτος – χωμάτινος) με την παράνομη επέμβαση του Δήμου.
3. Μετά τις μέχρι τούδε δικαστικές ήττες ο δήμαρχος Αγιάς εφαρμόζει την προσφιλή μέθοδο του αποπροσανατολισμού από τον πυρήνα της υπόθεσης, αναφερόμενος:
α) Στην ιδιότητα του συζύγου μου ως δημοτικού συμβούλου, ιδιότητα τιμητική διότι συνδημότες με την ψήφο τους του την έδωσαν και η οποία ουδεμία επιρροή άσκησε στη μέχρι τούδε έκβαση της υπόθεσης, που μονίμως κρίνεται ενώπιον των Δικαστηρίων και ουδέποτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό με ευθύνη του Δήμου και
β) Σε προτεινόμενες ανταλλαγές του 2008, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον επίδικο ιδιωτικό δρόμο, καθώς αφορούσαν άλλη έκταση.
Κατόπιν των ως άνω πραγματικών δεδομένων κάθε συνετός νους αντιλαμβάνεται ότι ο δήμαρχος Αγιάς είναι εκείνος που βάζει «φράκτη στην παραλιακή», αφού πρώτα προσπάθησε με τις ενέργειές του να βάλει «φράκτη στη νομιμότητα». Ευχής έργο να μπει και ένας «φράκτης στην παραπληροφόρηση»!

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ
Στην ανακοίνωσή του την οποία τιτλοφορεί «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον» ο Δήμος Αγιάς αναφέρει:
«Η κ. Κουτσουτάσιου υπερασπίζεται την ιδιοκτησία της. Δικαίωμά της. Ο Δήμος Αγιάς υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Υποχρέωσή του.
Η κ. Κουτσοτάσιου επιμένει να ανταλλάξουμε το επίδικο τμήμα του δρόμου της με παραθαλάσσιο οικόπεδο. Ο Δήμος Αγιάς (και κανένας Δήμος στον κόσμο) δεν μπορεί να εκβιάζεται. Δεν θα ανταλλάξουμε δρόμο με οικόπεδο. Αυτό ας το αντιληφθούν όλοι.
Η κ. Κουτσοτάσιου προτείνει να ακολουθήσουμε την ανατολική παράκαμψη για τη διέλευση του δρόμου δίπλα από το οικόπεδό της. Πρακτικά προτείνει να περάσει ο δρόμος μέσα από τη θάλασσα, αφού στο σημείο που υποδεικνύει τον χειμώνα βγαίνει το θαλάσσιο κύμα. Και κυρίως να περάσει από το σημείο στο οποίο υπάρχει σχεδιασμός για ποδηλατόδρομο, χώρους αναψυχής και άλλες παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου.
Ο Δήμος Αγιάς θα πράξει ό,τι αποφασίσει ο Άρειος Πάγος και εφόσον υπάρξει αμετάκλητη κρίση και δικαίωση της κας Κουτσουτάσιου, εκείνη θα αποζημιωθεί σύμφωνα την απόφαση απαλλοτρίωσης.
Η κ. Κουτσοτάσιου με την αδιάλλακτη στάση της και ενώ κανένα δικαίωμά της δεν διακυβεύεται, ούτε κινδυνεύει, απαγορεύει τη συνέχιση των εργασιών αποκατάστασης από το σημείο που επί δεκαετίες είχε σχηματισθεί ως δρόμος. Ενώ την ίδια στιγμή δεκάδες άλλοι ιδιοκτήτες, συναισθανόμενοι την υποχρέωσή τους απέναντι στο δημόσιο συμφέρον έναντι του ιδιωτικού, προσέφεραν ακόμη και τμήματα των ιδιοκτησιών τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση κατοίκων και επισκεπτών.
Η κ. Κουτσοτάσιου ισχυρίζεται πως δεν είναι κομματικό το κίνητρό της, παρ’ ότι σύζυγος δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης του Δήμου Αγιάς. Ζητά να συλληφθεί ο Δήμαρχος. Γιατί άραγε; Ξεχνά στις δεκαετίες αυτές ποιοι φορείς σχημάτισαν τον δρόμο και ποιοι φορείς τον συντηρούν μέχρι και σήμερα. Γιατί τώρα; Ή ενοχλούν τα έργα που γίνονται σε ολόκληρο τον Δήμο μας, ή ενοχλεί η μη αποδοχή της πρότασης ανταλλαγής δρόμου με παραθαλάσσιο δημοτικό οικόπεδο ή και τα δύο. Άλλη απάντηση δεν υπάρχει!
Ο Δήμος Αγιάς θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να επιτύχει την ασφαλή διέλευση των κατοίκων και των επισκεπτών. Με σεβασμό στους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά και με προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον. Όπως άλλωστε προκύπτει από τη φύση του ρόλου του, αλλά και την αντίληψη των αιρετών του».

eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article